Baltijos šalių oro erdvės apsauga perduota Italijos pilotams

Kaip rašoma KAM pranešime, misiją baigusio Portugalijos kontingento vado plk. ltn. Francisco Dionisio teigimu, pavestą misiją jie atliko iki galo ir sėkmingai.

Baltijos šalių oro erdvės apsauga perduota Italijos pilotams.<br>A.Pliadžio/KAM nuotr.
Baltijos šalių oro erdvės apsauga perduota Italijos pilotams.<br>A.Pliadžio/KAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 31, 2014, 4:08 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 7:13 PM

Kaip rašoma KAM pranešime, misiją baigusio Portugalijos kontingento vado plk. ltn. Francisco Dionisio teigimu, pavestą misiją jie atliko iki galo ir sėkmingai.

„Misijos metu buvo atlikome daugiau kaip 150 treniruočių ir reagavimo skrydžių, kurių metu su naikintuvais ore praleidome per 300 valandų ir įgijome neįkainojamos patirties treniruodamiesi kartu su Lietuvos karinių orų pajėgų ir kitų misijai dislokuotų šalių kariais,“ – sakė plk. ltn. F. Dionisio.

Misijoje Šiauliuose su keturiais naikintuvais F-16 Portugalijos kariai drauge su jais rėmusiais keturiais Kanados karinių oro pajėgų naikintuvais F-18 dalyvavo keturis mėnesius. Per misijos laikotarpį nuo rugsėjo kartu su pastiprinimą teikusiais Vokietijos ir Nyderlandų naikintuvais iš Estijos ir Lenkijos NATO naikintuvai palydėti prie Baltijos šalių oro erdvės priartėjusių orlaivių buvo pakelti apie 70 kartų.

37-oje NATO oro policijos misijos rotacijoje dalyvausiantys ir pirmą kartą į šią misiją atvykę Italijos kariai Šiauliuose dislokavo keturis naikintuvus „Eurofighter Typhoons“.

„Mes esame pasiruošę šiai užduočiai ir pasirengę saugoti bei ginti Baltijos šalių erdvę,“ – sakė Italijos kontingento vadas pulkininkas Marco Bertoli.

Italijos kariams pastiprinimą teiksiantys Lenkijos kariai su keturiais naikintuvais MiG-29 prisijungs nuo sausio 5 dienos. Lenkų kariai misijoje dalyvaus šeštą kartą, prieš tai jie vadovavo NATO oro policijos misijos 2014 m. gegužės- rugpjūčio rotacijai.

Naujosios rotacijos metu Baltijos šalių erdvėje taip pat patruliuos ispanai su „ Eurofighter Typhoons“ iš Estijos Amari bazės ir Belgijos kariai su F-16 iš Malborko, Lenkijoje.

NATO oro policijos misija – kertinis Aljanso solidarumo akmuo, o NATO oro erdvės vientisumo išsaugojimas – kolektyvinė užduotis. Narėms, neturinčioms savo pajėgumų, tarp jų ir Baltijos šalims, NATO taiko visam aljansui vienodus saugumo užtikrinimo standartus.

NATO savo įsipareigojimą užtikrinti savo oro erdvės saugumą ir vientisumą vykdo tvirtai. Prie NATO narių oro erdvės priartėjusiems ar į ją įskridusiems orlaiviams, skrendantiems be išankstinio plano ir suderinimo, atpažinti, perimti ir palydėti yra keliami NATO naikintuvai.

Įgyvendinant NATO saugumo užtikrinimo priemones, sąjungininkai papildomus naikintuvus NATO oro policijos misijai Baltijos šalyse skiria nuo 2014 m. balandžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.