Gavę eurų lietuviai krykštė kaip vaikai

Naujuosius metus Lietuvoje skubantis pasitikti, tačiau grynųjų pinigų neturintis užsienietis turbūt nežinojo, kad prieš vidurnaktį Vilniuje neras veikiančių grynųjų pinigų bankomato. Tiksėjo paskutinės litų minutės.

Lietuva pasitiko naujuosius metus ir eurą.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuva pasitiko naujuosius metus ir eurą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-01 03:11, atnaujinta 2018-01-17 07:59

„Šis bankomatas dar neveikia, reiks laukti gerokai po vidurnakčio – pas mus dar nėra euro!“, – anglų kalba paaiškino į Katedros aikštę ėjęs miestietis.

Tačiau išmušus vidurnakčiui, prie to paties bankomato Vilniaus Gedimino prospekte jau rikiavosi ilga žmonių su banko kortelėmis rankose. Lietuviai krykštaudami iš džiaugsmo traukė be trukdžių išlindusias eurų dešimtines ir darėsi asmenukes. Šios greitai skriejo į socialinius tinklus – pasidžiaugti juk yra kuo!

Grynųjų – yra

Nors dauguma lietuvių baiminosi, kad išmušus vidurnakčiui gali likti be grynųjų pinigų, dauguma bankomatų veikė it laikrodžiai – pavyzdžiui, prekybos centre „Europa“ veikė visų bankų bankomatai, nors buvo praėjusios tik kelios minutės po vidurnakčio.

Atsiskaityti banko kortele taip pat nebuvo jokių problemų. „Šiandien visą vakarą skaitytuvas strigo ir ne visada priėmė banko korteles. Žmonės ne visada galėjo atsiskaityti. Pabandysiu dabar, gal galėsite susimokėti“, – Lietuvai jau daugiau nei pusvalandį prisijungus prie euro zonos sakė vienas Vilniaus taksistų.

Taksi vairuotojas išsitraukė skaičiavimo mašinėlę – taksi automobilio skaitiklis švietė senaisiais litais. Paprastuoju būdu perskaičiavus sumą į eurus, banko kortelių skaitytuvas vairuotojo rankose sutraškėjo teigiamai ir pinigus nuskaitė.

Barai sausakimši

Bankomatai tiesiog apgulti buvo iš karto po vidurnakčio, o vėliau entuziazmas išgaravo – visi gužėjo atgal į perpildytus barus. Pasilinksminimo vietomis garsėjanti Vilniaus Islandijos gatvė buvo pilnutėlė – čia įsikūrę populiariausi miesto barai.

Ar naujametės nakties nesujaukė užstrigusi kortelė ar tuščia piniginė, nes neveikė bankomatas? Barų darbuotojai tik nusijuokė – viskas veikia geriau nei buvo galima manyti, o ir atšvęsti naujuosius metus atėję vilniečiai yra ne pėsti.

Pavyzdžiui, studentė Justina dar turėjo neišleistų litų. „Dešimt eurų išsitraukiau greitai po vidurnakčio, norėjau smagios nuotraukos su draugais. Ar jaudinausi dėl to, kad bus sunku atsiskaityti? Ne, nes tai darau su banko kortele, šiandien ji nestrigo. Nors dabar kai jau turiu eurų, noriu atsiskaityti naujais pinigais“, – sakė mergina.

Elgeta – dar be išmaldos

Elgeta, neįgaliojo vežimėlį pasistatęs netoli bankomato, ties kuriuo vyko euro įžengimo į Lietuvą ceremonija, buvo nusiminęs. Ant kelių padėtoje kepurėje – nei eurų, nei litų.

„Atvažiavau čia prieš vidurnaktį. Ir – nieko. Niekas net neatsisuka“, – elgetaujančio Aleksandro veide – nė lašo džiaugsmo. Nė lašo – ir šalia jo kažkieno numestame svaigalų butelyje. Jis, ko gero, tikėjosi, kad istorinę naktį ir miestiečiai, ir į renginį sugužėję užsieniečiai bus dosnesni.

„O gal nebeimat išmaldos litais?“ – susiprotėjau paklausti. „Nejuokaukit. Gerai būtų bet koks pinigėlis“, – suniurnėjo nusiminęs vyras. Bet litų monetai įriedėjus į kepurėlę, pagaliau ir jo veidas nušvito.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.