Proga patinginiauti: šiais metais turėsime 5 ilgus savaitgalius!

Šie metai dirbantiesiems bus malonūs, mat turėsime daugiau katino dienų ir galėsim šiek tiek patinginiauti. Pernai lietuviai galėjo džiaugtis 9 laisvadieniais ir 3 ilgaisiais savaitgaliais. Šiais metais kalendorius taip pat rodo 9 laisvadienius, tiesa, sausio 1-ąją jau turėjome, todėl liko aštuonios laisvos dienos.

2015-aisiais turėsime 5 ilguosius savaitgalius!<br>V.Balkūno nuotr.
2015-aisiais turėsime 5 ilguosius savaitgalius!<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Jan 2, 2015, 3:37 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 5:02 AM

Bet yra ir dar geresnė žinia – Lietuva 2015 metais turės daugiau ilgųjų savaitgalių! Mat kai kai kurios šventinės dienos išpuls savaitgalį, o kai kurios paprastomis darbo dienomis.

Penki ilgi savaitgaliai!

Ilgai trunkančiu savaitgaliu, nes šventinės dienos pasitaikys pirmadienį arba penktadienį, Lietuva džiaugsis net 5 kartus. Keturi ilgieji savaitgaliai pasitaikys per pirmąjį pusmetį, o pirmasis bus jau kitą mėnesį.

Ilgasis savaitgalis išpuls vasario 14–16 dienomis, nes pirmadienį Lietuvos Valstybės atkūrimo diena.

Taip pat balandžio 4–6 d., nes pirmadienį šventinė antroji šv. Velykų diena.

Trys laisvos dienos bus ir gegužės 1–3 dienomis, nes penktadienį minima Tarptautinė darbo diena.

Valstybės diena (Karaliaus Mindaugo karūnavimo diena) bus pirmadienis, todėl mielas savaitgalis bus ir ir liepos 4–6 dienomis. 

Be to, keturias dienas ilsėsimės gruodžio 24–27 dienomis. Šventas Kūčias švęsime ketvirtadienį, o dovanas išpakuosime per pirmąją Kalėdų dieną, kuri bus penktadienį. Tiesa, tai nesumušė ką tik praėjusių švenčių tinginystės rekordo, kai galėjome džiaugtis net penkiomis iš eilės laisvomis dienomis.

Primename: jeigu šventinės dienos sutampa su savaitgaliais, tai papildomų poilsio dienų nebus – šventinės dienos neperkeliamos.

Užsidirba daugiau

Nors darbdaviai yra nepatenkinti tuo, kad jų pavaldiniai turi daugiau atostogų, Valstybinė darbo inspekcija (VDI) mato ir gerąją pusę. Tiems, kuriems vis dėlto tenka dirbti švenčių dienomis, reikėtų prisiminti, kad už jų darbą turi būti ir atitinkamai sumokėta.

Vadovaujantis Darbo kodeksu, paprastai organizuoti darbą švenčių dienomis draudžiama, išskyrus darbą, kurio negalima sustabdyti, neatidėliotinus remonto darbus ar darbą aptarnaujant gyventojus.

Jei tokiais atvejais organizuojamas darbas, Kodekse nurodyta, kad už darbą švenčių dienomis mokamas ne mažesnis kaip dvigubas darbuotojo darbo užmokestis.

„Tai yra imperatyvi nuostata ir jos laikytis privalo visi darbdaviai. Jei darbuotojas pageidauja, dirbtą šventinę dieną taip pat galima kompensuoti suteikiant jam per mėnesį kitą poilsio dieną arba tą dieną pridedant prie kasmetinių atostogų ir mokant už ją vidutinį darbo užmokestį“, – sakė VDI Komunikacijos skyriaus vedėja Gabrielė Banaitytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas