V. Uspaskichas premjerą išvadino melagiu

Socialdemokratų lyderio Algirdo Butkevičiaus priekaištai dėl kitos valdančiajai daugumai priklausančios Darbo partijos narių išdavystės galutinai įsiutino jos dvasinį vedlį Viktorą Uspaskichą.

Darbo partijos elgesiu viešai pasipiktinęs A.Butkevičius netrukus sulaukė V.Uspaskicho atkirčio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Darbo partijos elgesiu viešai pasipiktinęs A.Butkevičius netrukus sulaukė V.Uspaskicho atkirčio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Jan 2, 2015, 1:23 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 5:34 AM

Europos Parlamento narys apie premjerą pasisakė nesirinkdamas žodžių. „Paprastai nekreipiu dėmesio į silpnų žmonių plepalus, bet šįkart negaliu tylėti. Jei tik išdrįsite parašyti, galiu drąsiai premjerą pavadinti melagiu ir bailiu. Jis tik bando dėtis toks geras, švelnus ir pūkuotas, bet iš tikrųjų yra melagis, bailys ir propaguoja teisinį nihilizmą“, – rėžė V.Uspaskichas.

Taip jis reagavo į A.Butkevičiaus pasisakymus apie Darbo partijos išdavystę svarstant biudžetą. Anot premjero, „darbiečiai" balsuojant dėl svarbiausio įstatymo Seime esą elgėsi visiškai kitaip, nei buvo sutarta valdančiosios koalicijos politinėje taryboje.

Dėl to socialdemokratų lyderis iš karto po švenčių valdančiojoje koalicijoje žadėjo rimtą pokalbį. „Po Naujųjų metų tikrai  labai atsakingai kalbėsimės, kaip toliau matome darbą kartu. Tokie nesusipratimai svarstant svarbiausią Lietuvos įstatymą nepuošia ir neduoda tarpusavio pasitikėjimo“, – LRT pareiškė Vyriausybės vadovas.

Koalicijos partnerių elgesį A.Butkevičius įvertino kaip išdavystę. „Žinoma, ta išdavystė paaiškėjo. Tai buvo V.Uspaskicho šantažas savo partijos nariams dėl to, kad nebuvo priimtas sprendimas jį reabilituoti ir įvardyti, kad tai – politinė byla. Buvo pasiekta tik tiek, kad nebuvo pasiduota jo įtakai, jog biudžetas būtų visiškai sugriautas ir nepriimtas. Dar užteko tiek išminties ir proto. Buvo pateiktos tik tam tikros papildomos pataisos, bet ši situacija irgi bus suvaldyta, nes stebiu geopolitinę situaciją, ekonominius pokyčius ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje bei pasaulyje“, – sakė premjeras.

Kaip žinoma, biudžeto priėmimo išvakarėse Darbo partijos atstovų iniciatyva Seimo Žmogaus teisių komitete buvo bandoma priimti dokumentą, kuriame nurodyta, kad vykstantis Darbo partijos baudžiamasis procesas galimai yra politizuotas bei pažeidžia pagrindines žmogaus teises ir laisves, numatytas konvencijoje.

Šis raštas V.Uspaskichui buvo gyvybiškai svarbus siekiant išsaugoti teisinę neliečiamybę, į kurią ir vėl kėsinasi Lietuvos prokurorai. Lapkritį Europos Parlamentas vėl ėmė svarstyti jų prašymą panaikinti Darbo partijos įkūrėjo imunitetą, kad politikas galėtų būti toliau teisiamas dėl sukčiavimo.

V.Uspaskichas nesigynė, kad Seimo komiteto raštas jam buvęs ypač svarbus. Europarlamentaras tvirtino esą premjeras A.Butkevičius buvo įsipareigojęs, kad galimi žmogaus teisių pažeidimai nagrinėjant Darbo partijos bylą bus ištirti.

Anot V.Uspaskicho, vienas tokių pažeidimų – pareigūnų veiksmai atliekant kratą Darbo partijos būstinėje. „Ar normalu, kad teisinėje demokratinėje valstybėje krata partijoje pradedama nedalyvaujant nei jos vadovui, nei advokatui? Jie buvo įleisti tik po šešių valandų. Ką visą tą laiką darė pareigūnai? Ieškojo įkalčių ar juos falsifikavo? Jeigu šie procesiniai veiksmai buvo neteisėti, tai ir visa byla negali būti teisėta“, – įsitikinęs V.Uspaskichas.

Politikas vardijo ir daugiau galimų proceso pažeidimų, kurie esą Darbo partijos bylą paverčia niekine. Pavyzdžiui, teismo nenoras iškviesti svarbius liudytojus arba atlikti finansų ekspertizę.

V.Uspaskichas taip pat piktinosi, kad niekas netyrė pareigūnų veiksmų, kai buvo uždrausta jam prieš rinkimus susitikti su rinkėjais. „Be to, kažkas juk turi įvertinti, ar normalu, kad prokuroras tarp pirmojo ir antrojo rinkimų turo perrašo kaltinimus partijai, kuri juose pirmauja ir taip daro įtaką rinkimų rezultatams“, – patirtas nuoskaudas nesustodamas vardijo politikas.

Anot V.Uspaskicho, visus šiuos jo minimus dalykus galėjo ir turėjo nagrinėti Seimo Žmogaus teisių komitetas. „Jeigu teismai nepastebi tokių trūkumų, juos turi įvardyti žmogaus teisių organizacijos arba Seimo komitetas. Tam jis ir sukurtas. Ir galimi žmogaus teisių pažeidimai turi rūpėti ne vien tik V.Uspaskichui, bet ir visai visuomenei“, – neabejojo Darbo partijos dvasinis lyderis.

Jo teigimu, taip esą buvo susitarta ir valdančiojoje koalicijoje, bet socialdemokratai sulaužė žodį. „Išdavikai esame ne mes, bet buvę komunistai ir kagėbistai. Jie pažadėjo šiuos klausimus nagrinėti Seimo komitete, bet nėrė į krūmus. Pasižadėjęs buvo pats melagis A.Butkevičius“, – tikino V.Uspaskichas.

Todėl buvęs Darbo partijos vedlys mano, kad šitoje situacijoje aiškintis turi ne jo bendražygiai, bet premjeras: „Jeigu aš būčiau Darbo partijos vadovas, A.Butkevičius jau būtų pakviestas ant kilimėlio ir turėtų paaiškinti savo pasisakymus ir visa kita.

Premjeras vieną kartą turėtų pasakyti ir ką jis per dvejus metus nuveikė. Mano galva, jis tik žadėjo, bet nepadarė nieko, kad būtų pakeisti konservatorių naktinės reformos sprendimai. Jie visi žadėjo, bet nieko nepadarė. Jie yra melagiai ir apgavikai, ir aš raginsiu partiją, kad ji nenusileistų.“ 

Tik V.Uspaskichas nebuvo tikras, ar jo įkurtos partijos vadovai išdrįs draskyti akis socialdemokratams bei jų lyderiui. „Aš raginsiu partiją nenuolaidžiauti, bet jeigu jie bailiai – ką padarysi. Jie neturėtų leisti, kad iš jų būtų tyčiojamasi, bet leidžiasi, ir tai yra blogai. Kai komunistai mato, kad šitie tyli, tai tyčiojasi iš jų ir toliau“, – priekaištų ir saviems, ir koalicijos partneriams negailėjo V.Uspaskichas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.