Vilniečiai tėvai įsiutę: registracija į darželius vyksta naktį

„Kokia puiki žinia! Super!“ – tokie džiaugsmo šūksniai sklido iš darželinukų amžiaus vaikų turinčių tėvų lūpų. Naujųjų metų naktį kai kurie vilniečiai galėjo pamanyti, kad gavo naujametę dovaną. Ir viskas dėl vaikų darželių.

Tėvai nustebo sužinoję, kad registracija į darželius jau vyksta.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Tėvai nustebo sužinoję, kad registracija į darželius jau vyksta.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Jan 2, 2015, 12:54 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 5:34 AM

Nors skelbta, kad vaikų registracija į darželius prasidės sausio 12 d., ji buvo įjungta pirmą naujųjų metų dieną – sausio 1-ąją. Tad kai kurie tėvai naujametę naktį ne kilnojo šampano taures, o bandė kuo greičiau susimedžioti vietą darželyje.

Vilniaus savivaldybės internetiniame puslapyje užvirė tikra kova: kai kurie įjungtą registracijos sistemą pastebėjo iš karto, kiti tėvai apie registraciją sužinojo pakirdę po naujametės nakties. Tačiau džiaugtis galėjo neilgai – penktadienio rytą tinklalapis neveikė. Kiek vėliau jis pradėjo veikti, bet galimybės užsiregistruoti jau nebebuvo.

Tėvai, kurie spėjo užregistruoti savo atžalas, trynė rankomis, bet drauge ir stebėjosi: „Jau užregistravome, kol kas vienas iš 206 prašymų. Kada tiek spėjo užsiregistruoti?“

O tie, kurie to nepadarė, įtarė sąmokslą.

Registruoja „savus“?

„Aš savojo vaiko nespėjau užrašyti, tačiau kiti tėvai kalba, kad sistemoje matė užregistruotus kelis šimtus vaikų. Kodėl prieš oficialią registraciją, nieko niekam nepasakius,  įjungiama sistema? Kad prakištų „savus“ vaikus? Būtent taip ir atrodo“, – paskambinusi į redakciją piktinosi viena vilnietė.

Ūžia ir internetiniai forumai. „Ar gali būti, kad ir vėl savivaldybė mėgina prakišti savus? Kol dauguma mūsų stebėjome fejerverkus, kažkas suregistravo tuos, kuriuos reikėjo? Ir dar kai kam pasisekė?“ – įtarimai skleidėsi viešojoje erdvėje.

„Prisiskambinau – savivaldybėje atsakė, kad sausio naktį įvyko techniniai nesklandumai, o detalesnę informaciją pateiks pirmadienį. Daugiau jokio paaiškinimo“, – nervinosi kita mama.

„Manau, kad tai, kas vyksta, yra nesąžininga ir dar kartą diskredituoja pačią sistemą. Savivaldybė nustatė visiems galiojančias taisykles ir pati jų nesilaiko, o kentės taisyklių besilaikantys tėvai“, – sakė į lrytas.lt redakciją paskambinusi kita mama Miglė.

Moteris augina dukrytę, kuriai greitai sueis dveji metai. Šeimoje nuspręsta nuo rugsėjo 1 d. ją leisti į darželį – Miglė jau norėtų grįžti į darbą.

„Kaip man būti tikrai, kad savivaldybė laikysis kitų nustatytų taisyklių, pavyzdžiui, programuotojai neprivels neva atsitiktinių klaidų skaičiuodami pirmenybę patekti į darželį? Jokių skylių sistemoje, atsirandančių dėl savivaldybės darbuotojų aplaidumo ar suktumo, būti negali.

Siekiant grąžinti vilniečių pasitikėjimą centralizuota darželiu skirstymo sistema, savivaldybe ir meru Artūru Zuoku, labai svarbu kad ši klaida būtų ištaisyta nedelsiant ir apie tai pranešta viešai“, – kalbėjo Miglė.

Ji pabrėžė, kad tokių nesklandumų buvo ir anksčiau. Esą prieš kelerius metus sistema trumpam laikui taip pat buvo įjungta prieš oficialios registracijos datą. O tie, kurie spėjo užsiregistruoti, taip ir nebuvo panaikinti iš bendrojo sąrašo, todėl nesąžiningai įgavo pirmumo teisę. 

Tėvai apsigavo

Kaip portalui lrytas.lt sakė Vilniaus savivaldybės atstovai, naujųjų metų naktį sistema buvo testuojama ruošiantis registracijai į darželius, todėl ji ir buvo laikinai paleista. Tai nebuvo techniniai nesklandumai. Atstovai patikino, kad kaip ir buvo skelbta, oficiali registracija į darželius prasidės  sausio 12 d.

„Vis dėlto tėvelių, kurie registravosi į darželius testuojant sistemą, prašymai bus panaikinti. Apie tai jie taip pat bus informuojami elektroniniu būdu“, – teigiama Vilniaus savivaldybės oficialiame paaiškinime. 

Kodėl sistemai patikrinti buvo pasirinktas toks neįprastas laikas – naujametė naktis?

„Pasirinktas toks laikas todėl, kad nesukeltų niekam nepatogumų. Dažniausiai apie testuojamas sistemas  informacija nėra teikiama“, – teigė savivaldybės atstovė spaudai Inga Simanonytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.