Vidaus reikalų ministerija tikrina viešuosius IT pirkimus

Vidaus reikalų ministras Saulius

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 5, 2015, 5:18 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 11:18 PM

Vidaus reikalų ministerija (VRM) pirmadienį pranešė, kad ministerijai pateikti duomenys apie informacinių technologijų srities viešuosius pirkimus, vykdytus per pastaruosius penkerius metus, kuriuose laimėtoju buvo pripažinta viena konkreti bendrovė.

„Faktas, kad viena ir ta pati bendrovė nuolat laimi IT srities pirkimus, kurių vertė – keliolika ar net keliasdešimt milijonų litų, yra pakankamai įdomus. Visgi pats savaime jis dar nieko nereiškia ir neįrodo. Tam, kad būtų paneigtos arba patvirtintos abejonės dėl galimo neskaidrumo, reikia turėti visą informaciją ir ją išanalizuoti“, - pranešime spaudai teigė S.Skvernelis.

BNS žiniomis, įtarimus sukėlė su bendrove „NT Service“ sudarytos ir su ja susijusios sutartys, pirkimai galėjo siekti per 14,5 mln. eurų (50 mln. litų).

Informaciją apie viešuosius pirkimus buvo pavesta pateikti Turto valdymo ir ūkio departamentui prie Vidaus reikalų ministerijos (VRM) bei VRM pavaldžioms institucijoms: Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui, Valstybės sienos apsaugos tarnybai, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai, Policijos departamentui, Viešojo saugumo tarnybai ir Vadovybės apsaugos departamentui.

Anot ministro, planuojama patikrinti tiek tas sutartis, kuriose bendrovė yra paslaugos tiekėjas, tiek tas, kuriose ji figūruoja kaip paslaugų subrangovas.

„Jei kils abejonių dėl procedūrų ar sprendimų, jei bus nustatyta kitokių pažeidimų, be jokios abejonės, imsimės atitinkamų veiksmų. Tai gali būti ir kreipimasis į teisėsaugos institucijas“, - pabrėžia ministras.

Spalio 21 dieną Generalinė prokuratūra pranešė su Specialiųjų tyrimų tarnyba atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu stambiu mastu siekiant už atlygį daryti įtaką keletui praėjusiais metais Vidaus reikalų ministerijoje vykdytų viešųjų pirkimų. Iš viso buvo sulaikyti penki asmenys, įtariamiamųjų gyvenamosiose vietose ir darbovietėse, partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėse atlikta keliolika kratų.

Įtarimai pareikšti penkiems asmenims - buvusiam vidaus reikalų viceministrui „tvarkiečiui“ Algimantui Juocevičiui, partijos kolegai ir buvusiam ministro patarėjui Ervinui Raistenskiui, prodiuseriui Rolandui Skaisgiriui, bendrovės „Pradas R“ direktoriui Justinui Garliauskui bei bendrovės „NT Service“ vadovui Peisachui Kačerginskiui. Specialiuoju liudytoju apklaustas ir „tvarkietis“ parlamentaras Rimantas Ručys.

„NT Service“ iki 2011-ųjų pabaigos yra laimėjusi ne vieną stambų VRM pavaldžių įstaigų konkursą, vienas didžiausių sandorių - 2011-aisiais su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu (PAGD) sudaryta 15 mln. litų vertės Gyventojų perspėjimo ir informavimo mobiliuoju ryšiu sistemos ir jos priežiūros sutartis. Šį konkursą „NT service“ laimėjo pasiūliusi didžiausią kainą iš trijų konkurso dalyvių. Valstybės kontrolė pernai rugpjūtį kreipėsi į prokurorus prašydama ginti viešąjį interesą, kai atlikusi auditą nustatė, kad už dalį paslaugų šiai bendrovei galėjo būti sumokėta dukart.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.