Per metus paviešinta 1,2 tūkst. KGB dokumentų

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras 2014-aisiais paviešino beveik 1,2

Taip pat tinklalapyje paviešinta daug agentų-smogikų, prisidėjusių prie Lietuvos partizanų suėmimo arba nužudymų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Taip pat tinklalapyje paviešinta daug agentų-smogikų, prisidėjusių prie Lietuvos partizanų suėmimo arba nužudymų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 6, 2015, 6:19 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 8:45 PM

Kaip pranešė centras, interneto svetainėje kgbveikla.lt paviešintuose dokumentuose atsispindi KGB agentūrinis tinklas bei slaptų bendradarbių darbas, mokslinis techninis šnipinėjimas, KGB veikla mokslo, kultūros, švietimo sektoriuose.

Dokumentai apima KGB veiklą didžiuosiuose Lietuvos miestuose - Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje XX a. 7–9 dešimtmečiais, didelę jų dalį sudaro KGB Kauno miesto skyriaus veiklos dokumentai. Jie atskleidžia sovietinių represinių struktūrų vykdytą į užsienį išvykusių gyventojų sekimą ir persekiojimą, pastangas sutrikdyti kontaktus su išeiviais.

Dalį dokumentų sudaro įvairių metų agentūrinių-operatyvinių veiksmų planai ir ataskaitos, pavyzdžiui, apie išaiškintas antisovietines organizacijas.

Pateikiamos ir ataskaitos apie vietos gyventojų reakciją į įvairius vidaus bei užsienio politikos klausimus. Paviešinti dokumentai apie KGB veiklą Kauno, Šiaulių, Panevėžio, Klaipėdos geležinkelio mazguose.

Taip pat paskelbti dokumentai apie beveik trisdešimties šios represinės struktūros poskyrių mažesniuose Lietuvos miestuose bei rajonuose veiklą 1960–1980 metais. Šių poskyrių planuose ir ataskaitose didžiausias dėmesys buvo skiriamas politinių kalinių, švietimo, kraštotyros, turizmo sektorių, pramonės įmonių kontrolei bei priežiūrai. Tinklalapyje iš viso publikuotos 44-ių miestų ir rajonų viršininkų biografijos su nuotraukomis.

Gyventojų rezistencijos ir genocido centras pernai paskelbė bei papildė informaciją apie 360 KGB agentų iš archyvinių bylų registracijos žurnalo. Žymesni jų - Klemensas Stanaitis (agentūrinis slapyvardis „Panaktinis“), kuris prisidėjo prie Pietų Lietuvos srities vado Sergijaus Staniškio-Lito išdavystės, taip pat Viktoras Eidukaitis-Budrys (agentūrinis slapyvardis „Sedmoj“), kuris 1945 metais Vokietijos okupacinėje zonoje dalyvavo generolo Petro Kubiliūno pagrobime bei bandyme pagrobti generolą Povilą Plechavičių.

Taip pat tinklalapyje paviešinta daug agentų-smogikų, prisidėjusių prie Lietuvos partizanų suėmimo arba nužudymų. Tarp jų – Zigmas Kašėta-Lakūnas, Juozas Jankauskas-Berželis, Antanas Chainauskas-Tarzanas, Juozas Drazdauskas-Vladas ir kiti.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras tikrina, analizuoja ir skelbia buvusios SSRS specialiųjų tarnybų dokumentus, vadovaudamasis 2010-aisiais priimtu Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro įstatymu. Tinklalapyje kgbveikla.lt pateikiamų dokumentų originalai saugomi Lietuvos ypatingajame archyve.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.