Tikslas – išvaryti kaimynę iš proto

Kretingos teisme – retas nuosprendis. Galina Šeiko nuteista už tai, kad dvejus metus nepagrįstais skundais terorizavo kaimynę ir jos nepilnametę dukterį.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Jan 7, 2015, 6:46 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 8:09 PM

Daugiau nei dešimt niekuomet nepasitvirtinusių pranešimų policijai apie bute keliamą triukšmą, girtavimą, muštynes ir vienuolika skundų Vaiko teisių apsaugos tarnybai dėl neprižiūrimų vaikų.

Kretingos šilumos tinklų įmonės ir būsto priežiūros tarnybos patikrinimai dėl esą neteisėtai atliktos buto rekonstrukcijos ir savavališkai praplėstų patalpų.

Tokią daugiau nei dvejus metus trukusią psichologinę apgultį turėjo iškęsti aštuonbučiame mediniame name virš 64 metų G.Šeiko buto Kretingoje gyvenanti šeima.

Susargdino motiną ir dukterį

Nuolatiniai pareigūnų vizitai, apklausos policijoje, vaiko teisių apsaugos inspektorių priekabūs tikrinimai du vaikus auginančią 34 metų kretingiškę išmušė iš pusiausvyros.

Moteriai sutriko sveikata, jai ligoninėje teko gydytis depresiją.

Susirgo ir ligoninėje buvo gydoma šios kretingiškės paauglė duktė, kuriai nuolat teko klausytis pensininkės patyčių ir grasinimų.

Teismo psichologinė ekspertizė nustatė, kad patirtas stresas padarė žalos mergaitės psichikos sveikatai. Ji pradėjo bijoti tamsos, tapo nerami.

Vien pamačius kaimynę paauglei darosi silpna, pakyla kraujospūdis, iš nosies pasipila kraujas.

Susipažinęs su psichologų ekspertų išvada, išklausęs institucijų patvirtinimų, kad nė vienas skundas nebuvo pagrįstas, Kretingos teismas G.Šeiko pripažino kalta dėl sistemingo žmogaus bauginimo naudojant psichologinę prievartą ir nesunkaus dviejų žmonių sveikatos sutrikdymo.

Kretingiškei skirtas pustrečių metų laisvės atėmimas, bausmės vykdymą atidedant dvejiems metams.

G.Šeiko uždrausta prisiartinti prie nukentėjusiųjų.

Be to, nukentėjusiosios naudai iš kretingiškės priteista 5910 eurų turtinei ir neturtinei žalai atlyginti.

G.Šeiko neįtiko ir pareigūnai

Tačiau G.Šeiko teismo posėdyje nesijautė kalta.

Nors ir buvo įrodyta, kad visi jos skundai nepagrįsti, pensininkė teisme vis tiek aiškino, jog iš viršutinio buto sklinda triukšmas, garsiai bėgioja neprižiūrimi vaikai, o kaimynai be leidimo yra pasididinę savo buto plotą ir jį šildo viso namo gyventojų sąskaita.

Ji esą bandžiusi su kaimynais susitarti geruoju, tačiau to nepavykus padaryti buvusi priversta kreiptis į valdžios institucijas.

G.Šeiko priekabumą teko patirti ir teisėsaugos institucijoms.

Prieš pusantrų metų dėl asmens psichologinio terorizavimo prokuratūrai pradėjus ikiteisminį tyrimą, pensininkė ėmė reikalauti, kad bylos būtų iškeltos policijos tyrėjoms ir Vaiko teisių apsaugos tarnybos inspektorėms, kurios pagal jos skundus apklausė nukentėjusiąją ir taip esą galėjo ją susargdinti.

Kai tai nebuvo padaryta, pasipylė G.Šeiko skundai į specialiąsias tarnybas, kad prokuratūra nekontroliuojanti policijos.

Pensininkei neįtiko nė vienas valstybės skirtas advokatas, tad teisme ji gynėsi pati.

Ramybės nėra ir po teismo

„Nors kaimynė pripažinta kalta, mums nuo to lengviau gyventi netapo“, – vakar sakė nuo G.Šeiko psichologinio smurto kenčianti kretingiškė.

Prasidėjus ikiteisminiam tyrimui skundai į tarnybas liovėsi, tačiau arši pensininkė nepraleidžia progos aprėkti ją sutramdyti pamėginusių kaimynų.

Nors šeima savo bute stengiasi vaikščioti vos ne ant pirštų galų, dėl menkiausio šlamesio virš jos gyvenantiems kaimynams G.Šeiko vėlai vakare šluotkočiu kala į lubas ir apšaukia taip, kad aidi visas namas.

Kieme sutikusi kaimynės dukteris pensininkė joms grasina, kad tėvus uždarys į kalėjimą, o jas išveš į vaikų namus.

„Štai ir pirmadienį išvadino įvairiais žodžiais, garsiai plūsdamasi mus prakeikė. Iš karto po to man pasidarė silpna, teko gerti vaistų“, – pasakojo kretingiškė.

Moteris sakė, kad 2007 metais, kai apsigyveno šiame name, iš pradžių su G.Šeiko santykiai buvo normalūs.

Tačiau kartą prieš trejus metus pensininkė jos paprašė pasirašyti kažkokį skundą dėl kito kaimyno. Kretingiškė atsisakė.

„Dabar bus karas“, – išeidama kaimynei pasakė G.Šeiko ir pagrasino padarysianti viską, kad ji būtų iškelta iš buto.

Prieš tai kitiems kaimynams ramybės nedavusi pensininkė tuomet užsisėdo ant kretingiškės, nepaklususios jos norams.

Skundus tikrindavo uoliai

Moteriai pikta, kad policija ir Vaiko teisių apsaugos tarnyba dvejus metus uoliai tikrino G.Šeiko skundus.

Vienais metais vien rugpjūtį ir rugsėjį pas du vaikus auginančią moterį policija važiavo septynis kartus. Kai kada – net po du kartus per vakarą. Nė vienas kaimynės skundas nepasitvirtino, tačiau už melagingus pranešimus kaimynė nė karto nebuvo nubausta.

Tačiau moterį labiausiai skaudina institucijų įtarinėjimai, kad ji – niekam tikusi motina.

Kretingos vaiko teisių apsaugos tarnybai G.Šeiko pranešė, esą girtaujanti moteris neprižiūri savo vaikų, jie dažnai paliekami vieni, vaikšto alkani ir apskretę.

Pasidomėjus jokių pažeidimų nebuvo nustatyta. Tačiau tarnybai tai netrukdė šia šeima domėtis ir toliau.

Gavę signalą apie galimus vaiko teisių pažeidimus, skyriaus specialistai šeimą ima stebėti atidžiau. Padidėjusį tarnybos dėmesį kretingiškė pajuto netrukus – jos bute tarnybos darbuotojos lankėsi kone dešimt kartų.

Motina buvo verčiama aiškintis, kur būnanti, kada grįžtanti namo, rašyti pasiaiškinimus ir neigti kaimynės pramanus. Jos paauglę dukterį inspektorė be tėvų žinios apklausė net mokykloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.