Sąžiningai moki mokesčius? Vis tiek esi kaltas

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jan 10, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 12:24 PM

Gerų norų vedama pamėgino savivaldybė praskaidrinti taksi verslą. Ir ką? Dabar pati priversta kurti apgaulės schemą, kurių kitos taksi įmonės prikepusios dešimtis.

Savivaldybės kontroliuojama taksi įmonė „Vilnius veža“ šią savaitę sudėjo ginklus. Bendrovės direktorius B.Baltusis pažadėjo atsižvelgti į Konkurencijos tarybos sprendimą, tad „Vilnius veža“ ateityje atsisakys taksi ir teiks tik dispečerių paslaugas.

Darbo birža jau gavo „Vilnius veža“ pranešimą, kad įmonė atleis 30 darbuotojų. Konkurencijos tarybai spaudžiant sausio antroje pusėje įsigalios terminas, per kurį „Vilnius veža“ į gatvę privalės išleisti visus likusius vairuotojus. Jų įmonėje buvo apie 150.

Savivaldybės taksi įmonė sąžiningai mokėjo mokesčius, keleiviai nesiskundė, kad taksistai juos apgaudinėja, bet dabar ir „Vilnius veža“ nebeturi kitos išeities.

Ostapo Benderio schema bus tokia: Konkurencijos tarybai reikalaujant visi taksistai palieka įmonę „Vilnius veža“ ir susiburia į asociaciją „Amer Taxi Association“. Į ją jau perėjo apie 70 įmonės vairuotojų.

Ar taip atsiras dar viena kontora „Ragai ir kanopos“, kurių tarp taksi bendrovių Vilniuje pilna? Laikas parodys. O „Vilniaus veža“ pavadinimas liks tik kaip dispečerinė.

Atrodytų, savivaldybė pati kalta, kad steigė taksi įmonę. Konkurencijos taryba praėjusių metų spalio pabaigoje nutarė, kad toks sprendimas įsteigti įmonę pažeidė Konkurencijos įstatymą.

Esą įmonei „Vilnius veža“ steigti ir jos veiklai iš savivaldybės biudžeto buvo skirta mažiausiai 1,6 mln. litų dotacijų. Be to, įmonei buvo sudarytos palankios sąlygos gauti būtinus dokumentus, išsinuomoti patalpas, naudotis savivaldybės ištekliais, suteiktos kitos privilegijos.

Aišku, sostinės valdžia tokį sprendimą apskundė teismui. Tačiau dar neišnagrinėjus ginčo savivaldybė priversta ieškoti išeities.

Reikėtų prisiminti, kokiais laikais įmonė „Vilnius veža“ buvo įkurta. Tai buvo 2012-ųjų vasarį, po policijos, prokuratūros ir mokesčių inspektorių taksi įmonėse atliktų kratų, per kurias rasta milijonai litų nuslėptų mokesčių.

Skirtingai nei kitos įmonės, „Vilnius veža“ mokesčių neslėpė, bet Konkurencijos taryba savivaldybę, siekiančią išsaugoti bendrovę, apkaltino teisiniu nihilizmu.

Neva Vilniaus savivaldybė nustatė tam tikras reguliavimo priemones, teikė privilegijas tam tikriems ūkio subjektams, mokesčių mokėtojų lėšomis išlaikė įmonę ir kitais veiksmais ribojo konkurenciją.

Keistas samprotavimas. Juk sukiužusių taksi automobilių „Volkswagen Passat“ savivaldybė neuždraudė. Jų vairuotojai ir toliau bruka pinigus už kelionę į kišenes, neduoda čekių. Ar sąžiningai atsiskaitoma su valstybe po tų žymiųjų kratų - to reikėtų klausti teisėtvarkos pareigūnų.

Taigi buvo galima rinktis - sėsti į taksi, kuris priklauso įmonei, besitvarkančiai „po senovei“, ar išsikviesti automobilį, kurio savininkė tikrai sumokės mokesčius. Tad kur čia konkurencijos ribojimas?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.