V.Uspaskichas kerta premjerui, o L.Graužinienei rūpi sveikinimai

Prieš dvi dienas gimtadienį atšventusiai Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei labiau rūpi jai vis dar plūstantys sveikinimai, o ne iš Viktoro Uspaskicho lūpų besiveržiantys pikti žodžiai premjerui Algirdui Butkevičiui.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Jan 12, 2015, 12:01 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 8:55 AM

Tai Seimo pirmininkė pareiškė po valdančiųjų politinės tarybos komentuodama naują Darbo partijos garbės pirmininko V.Uspaskicho pareiškimą apie socialdemokratų vedlį.

Jame V.Uspaskichas vėl negailėjo kritikos premjerui, tačiau Darbo partijos interneto svetainėje paskelbto europarlamentaro pareiškimo L.Graužinienė aiškino dar nespėjusi perskaityti: „Tikrai nežinau, apie ką kalbate. Pirma dienos pusė buvo labai intensyvi darbe. Nespėju visko iš ryto perskaityti, be to, dar ir šiandien sulaukiau sveikinimų gimtadienio proga, todėl nespėjau perskaityti, ką garbės pirmininkas šįkart parašė“.

V.Uspaskichas vėl įgėlė premjerui

Darbo partijos įkūrėjas V.Uspaskichas pirmadienį Vyriausybės rūmuose surengtame politinės tarybos posėdyje, kuriame turėjo būti aptariami aštrėjantys santykiai koalicijoje, nepasirodė ir nepanašu, kad norėtų slopinti valdančiojoje koalicijoje kilusią įtampą.

Pirmadienį jis išplatino naują pranešimą džiaugdamasis, kad ankstesnis jo pasisakymas apie A.Butkevičių esą buvo taiklus šūvis į dešimtuką, sukėlęs ant kojų „visas šutves“: „Mano paskutinis straipsnis apie meluojantį premjerą susilaukė audringos reakcijos viešojoje erdvėje. Net apdulkėjusį Sakalą (socialdemokratų garbės pirmininką Aloyzą Sakalą, - red. past.) ištraukė ir pasiuntė į kovą. Tik jam šį kartą nepavyko išlementi nė vienos savo frazės — visos buvo chaotiškai parinktos iš sufalsifikuotos bylos. Gal apie jį tiek ir užteks, nes tiek ir pakanka jį užsivesti kaip motorolerį, tad greitai išgirsim jo nuomonę ir dėl šio pasisakymo“.

„Kalbant apie dabartinį premjerą, visos jo, kaip lyderio, savybės, yra neigiamos: 1. Jokio tikslo — kalbu apie valstybę, o ne apie asmeninius premjero norus. 2. Vieną - kalba, kitą - daro. 3. Čempionas pagal nuomonių kaitaliojimą. 4. Jokių veiksmų.

O apie informaciją, neatitinkančią tikrovės išvis neverta kalbėti — melas ant kiekvieno kampo. Nepykite premjere, tačiau diagnozė tokia, kokia yra. Tai ne aš, o specialistai psichologai nustatinėja, o aš tik studijuoju“, - rašo V.Uspaskichas savo pranešime, kurį pavadino „Taiklus šūvis į dešimtuką sukėlė ant kojų visas šutves“.

Darbo partijos interneto puslapyje paskelbtame straipsnyje V.Uspaskichas bando pagrįsti savo išsakytas frazes apie premjerą A.Butkevičių. „Ir nors seniai sau uždraudžiau veltis į beprasmiškus ginčus, bet premjeras tiesiog pats paprašė pasakyti tiesą apie jį. Niekas kitas juk neišdrįso“, - savotiškai pasiteisina Darbo partijos dvasinis lyderis, kad premjeras yra melagis, įrodinėjantis esą kaip aukštojoje mokykloje psichologiją studijuojantis studentas.

„Šiuo metu aš esu aukštosios mokyklos psichologijos studentas, todėl man šita tema artima, o pagal studijų tematiką tenka domėtis pasaulinės praktikos eksperimentais. Todėl iš profesinės būsimo psichologo pusės galiu pasakyti — neturiu jokių pykčių. Šaliai reikalingi įvairūs žmonės — ir tokie, ir kitokie. O jeigu rinkėjai savo valia renka sau tokius vadovus, tad ir pykti nėra ko.

Mano tolerancija ir komunikabilumas yra aukšto lygio, o jei kada tiesiai šviesiai išsakau tiesą į akis, tai tą patį linkiu daryti visiems. Nes dėl baimės neišsakyta tiesa žlugdo asmenybę, todėl baimės našta yra sunkesnė už išsakytą tiesą bei jos pasekmes ir niekada nedavė nei valstybei, nei žmonėms naudos. Be to, ji konservuoja problemas, kurios anksčiau ar vėliau vis tiek sprogs“, - dėsto V.Uspasichas.

Jis klausia, ar kas nors gali pateikti nors vieną pavyzdį apie A. Butkevičių, kai koks nors jo pasakytas žodis nepasikeitė per 2–3 artimiausias dienas: „Ar yra pateikta kokia nors mūsų premjero idėja, kuri galėtų kaip nors pakeisti situaciją, kad investicinis šalies patrauklumas pasistūmėtų iš 41 vietos į pirmąjį dešimtuką? Ne į 21 vietą, nes jei taip ir nutiktų, džiaugtis bei sakyti — „matai kaip gerai dirba Vyriausybė — pakilom į 21 vietą“ — neverta, nes tai tik savęs apgaudinėjimas. Versle vertinamas tik pirmas penketukas. Retkarčiais dar ir antras — bet tik atsižvelgiant į geografinę ir logistinę aplinką. Visos žemiau esančios šalys solidžiam verslui neįdomios“.

Be to, V.Uspaskichas, dabartinį Vyriausybės vadovą bando palyginti su konservatorių premjeru Andriumi Kubiliumi. „Jis tikrai pridarė daug klaidų, bet toks buvo jo ir jo bendražygių suvokimo lygis. Bet jis turėjo labai aiškų norą — šalies energetinę nepriklausomybę. Kalbėjimas viešai, tegul ir nepopuliariomis temomis, bet jis kalbėjo ir nebijojo, negalvojo apie reitingus. Veiksmai — gal ir ne visada ekonomiškai pagrįsti, bet stūmė juos į priekį. Toks buvo tikslas“, - apie buvusį premjerą atsiliepė Darbo partijos dvasinis vedlys. Tuo tarpu kalbant apie dabartinį premjerą, ant V.Uspaskicho, visos jo, kaip lyderio, savybės, yra neigiamos: „Jokio tikslo — kalbu apie valstybę, o ne apie asmeninius premjero norus. Vieną - kalba, kitą – daro. Čempionas pagal nuomonių kaitaliojimą. Jokių veiksmų. O apie informaciją, neatitinkančią tikrovės, išvis neverta kalbėti — melas ant kiekvieno kampo. Nepykite premjere, tačiau diagnozė tokia, kokia yra. Tai ne aš, o specialistai psichologai nustatinėja, o aš tik studijuoju, - rėžė V.Uspaskichas. Nutarė nekreipti dėmesio

Šio pareiškimo A.Butkevičius pirmadienį nekomentavo, tačiau atrodė  suirzęs. „Žinot, iki tokio žemo emocinio lygio tikrai nenusileisiu. Neturėjau su juo jokių kontaktų, jokio ryšio ar jokio pokalbio. Tai jo asmeninis kultūrinis požiūris, parodytas kolegoms. Kodėl jis taip elgiasi, tik jis pats ir galėtų paaiškinti“, - sakė premjeras, tačiau tikino, kad tai jokios įtakos koalicijai neturės. Kiti politinės tarybos posėdyje dalyvavę valdančiosios daugumos atstovai taip pat tikino, kad koalicijos tai nesugriaus. „Mes nebuvome susirinkę taikytis, bet apžvelgti padarytų darbų“, - tikino „tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas. L.Graužinienė irgi tvirtino, kad koalicijoje nėra rietenų, o V.Uspaskicho pareiškimas esą tik jo nuomonė. „Partijos interneto svetainėje kiekvienas gali pareikšti savo nuomonę, mintis. Tai nereiškia, kad visi partiečiai sutinka su ta nuomone, vyksta diskusijos ir tai yra normalu. Aš esu partijos pirmininkė ir tokia būsiu iki kito suvažiavimo. Aš už ją atsakau, o koalicija dirba“, - aiškino Seimo pirmininkė.

Išvadino bailiu ir melagiu

Nesutarimų valdančioje koalicijoje kilo po premjero Algirdo Butkevičiaus ir Darbo partijos įkūrėjo V.Uspaskicho viešo apsižodžiavimo. Pastarasis socialdemokratų vedlį išvadino bailiu ir melagiu.

V.Uspaskichas pratrūko, kai A.Butkevičius išdavyste pavadino „darbiečių“ elgesį priimant 2015 metų biudžetą. Premjeras koalicijos partnerius apkaltino, kad per svarbų balsavimą jie pasielgė visiškai kitaip nei buvo sutarta politinėje taryboje ir grasino kviestis „darbiečius“ ant kilimo.

Vyriausybės vadovo teigimu, tokį šios partijos narių elgesį esą galėjo lemti V.Uspaskicho šantažas dėl to, kad Seimo Žmogaus teisių komitete būtų priimtas jam palankus sprendimas dėl Darbo partijos bylos. Buvo siekiama, kad byla būtų įvardyta politine.

Išdavyste ir šantažu apkaltintas V.Uspaskichas neliko skolingas ir premjerą lrytas.lt portale išvadino bailiu bei melagiu. „Jis tik bando dėtis toks geras, švelnus ir pūkuotas, bet iš tikrųjų yra melagis, bailys ir propaguoja teisinį nihilizmą“, – išrėžė V.Uspaskichas.

Jis priekaištavo, kad A.Butkevičiaus vadovaujama Vyriausybė esą toliau apgaudinėja rinkėjus, vykdydama konservatorių sugalvotą ekonominę programą, žlugdančią valstybę.

Įkandin Darbo partijos garbės pirmininko A.Butkevičiaus vadovaujam Ministrų kabinetui įgėlė ir buvęs šios partijos frakcijos Seime seniūnas Vytautas Gapšys, pareiškęs, kad jei ne jo atstovaujama partija, tai Vyriausybė būtų visiškai blanki.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.