A. Michnikas lenkų ir lietuvių kivirčą vadino liliputų karu

Antradienį Lietuvos laisvės premiją gavęs lenkų antikomunistinio judėjimo veteranas, vienas komunistinę stovyklą sugriovusios organizacijos „Solidarnosc“ vadų Adamas Michnikas nevengė ir aštrios lietuvių bei lenkų santykių temos.

Po premijos įteikimo surengtoje spaudos konferencijoje A.Michnikas pažėrė kritikos ir lietuvių, ir lenkų politikams.<br>T.Bauro nuotr.
Po premijos įteikimo surengtoje spaudos konferencijoje A.Michnikas pažėrė kritikos ir lietuvių, ir lenkų politikams.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jan 13, 2015, 1:08 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 5:55 AM

Po premijos įteikimo surengtoje spaudos konferencijoje A.Michnikas pažėrė kritikos ir lietuvių, ir lenkų politikams.

„Lietuva jau 25 metus žada spręsti lenkiškų pavardžių ir gatvių pavadinimų problemą ir niekaip neišsprendžia. Kai kurie lenkų politikai irgi nekantrauja, elgiasi netinkamai. Abiem tautoms šis ginčas nenaudingas, jis atrodo nesolidžiai, tai lyg liliputų karas“, – kalbėjo A.Michnikas.

Jis kritikavo lietuvių užsispyrimą, sakydamas: „Nejaugi Lietuvos nepriklausomybei iškiltų pavojus, jei lenkai pavardes rašytų savo kalba, o ant namų lenkiškai kalbančiose gyvenvietėse atsirastų ir gatvės pavadinimas lenkiškai greta lietuviško pavadinimo? Nieko bloga Lietuvai neatsitiktų“, – įsitikinęs A.Michnikas.

Negyrė jis ir lenkų politikų ir ragino ieškoti bendro sutarimo.

„Lenkai irgi galėtų leistis į kompromisus“, – teigė Lietuvos laisvės premijos laureatas.

A.Michnikas spaudos konferencijos metu palietė ir įvykius Ukrainoje. Jis pareiškė nerimaujantis dėl to, kad Vakaruose ukrainiečių tautinio judėjimo įvaizdį gadina radikalios kraštutinės dešiniosios nacionalistinės jėgos.

A.Michnikas neatmetė galimybės, kad kraštutines pažiūras Ukrainoje skleidžia Rusijos specialiosios tarnybos.

„Ukrainoje įvyko revoliucija, tokiais atvejais kraštutinumų neišvengiama. Bet kažin ar tarp ukrainiečių radikalų nėra buvusių KGB karininkų? Juk tautinės neapykantos kurstymas naudingas būtent Kremliui“, – pabrėžė A.Michnikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.