Policijos naujovė įsuko nusikaltimų gliaudymo turboprocesą

Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate jau antra savaitė veikia naujas darinys – Nusikalstamų veikų registravimo skyrius. Tai kol kas vienintelis toks padalinys Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jan 15, 2015, 3:49 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:56 PM

Policijos profesionalų bei kvalifikuotų ekspertų komanda nuo šiol vyksta į nusikaltimų vietas, apklausia liudininkus ir įtariamuosius, renka įkalčius.

Greta visą parą pamainomis budinčių pareigūnų dirba ir prokurorai. Jie operatyviai sprendžia, kokius procesinius veiksmus atlikti, ruošia dokumentus teismui.

Pakeitė operatyvines grupes

Naujai įsteigtame padalinyje dirba 42 pareigūnai. Tai nemažą darbo stažą turintys operatyvinių grupių tyrėjai, kelių policijos, nuovadų pareigūnai.

Apie 20 procentų darbuotojų – 25–27 metų pareigūnai.

„Jaunų žmonių priimtume ir daugiau. Ketiname pereiti prie elektroninių bylų, o jauni žmonės labai imlūs įvairioms techninėms naujovėms“, – sakė Nusikalstamų veikų registravimo skyriaus viršininkė Audra Giedraitienė.

Pareigūnė neslėpė, kad neseniai įsteigtame skyriuje dirbti pradėjusiems žmonėms nėra lengva. Anksčiau į nusikaltimų vietas bei iškvietimus vykdavo teritorinių policijos komisariatų operatyvinės grupės, o nuo šiol visas šis krūvis tenka Nusikalstamų veikų registravimo skyriaus pareigūnams.

Per pirmąją darbo savaitę, nuo sausio 5-osios iki 12-osios 9 val. ryto, šiame skyriuje buvo pradėti 172 ikiteisminiai tyrimai. Du ikiteisminiai tyrimai baigti, priimti 45 nutarimai atsisakyti pradėti ikiteisminius tyrimus.

Sunkūs bei apysunkiai nusikaltimai, kuriuos tirti reikia didesnės kompetencijos, perduoti teritoriniams ar specializuotiems policijos padaliniams.

Supaprastino nesunkių nusikaltimų tyrimą

Operatyvines grupes pakeitusio policijos skyriaus pareigūnai ne tik fiksuoja ir registruoja įvykdytas nusikalstamas veikas, bet ir patys atlieka ikiteisminius tyrimus bylose pagreitinto bei formalizuoto procesų tvarka, priima nutarimus atsisakyti juos pradėti.

„Siekiame optimizuoti procesą, todėl kai kuriuos tyrimus pagreitinto proceso tvarka atliekame patys. Kai kuriais atvejais, kai būna aiškios aplinkybės ir kaltininkas būna blaivus, jį kitą dieną pristatome teismui. Tai vadinamasis turboprocesas, kai nuo nusikaltimo padarymo iki bausmės skyrimo praeina ne daugiau kaip 24 valandos“, – pasakojo naujo policijos padalinio vadovė A.Giedraitienė.

Naudojantis šia tvarka bausmės per parą jau sulaukė keli kauniečiai. Vienas jų nesėkmingai bandė papirkti policijos pareigūnus. Byla teismą pasekė po 20 valandų.

Kitą dieną po sulaikymo į teismą keliavo ir 3 tūkst. litų vertės žvejybos įrankių iš sandėliuko pavogęs kaunietis. Iš karto po vagystės sučiuptas žmogus kaltę pripažino, vogtų daiktų nebuvo spėjęs realizuoti, tad atsipirko pinigine bauda.

Tais atvejais, kai nesunkaus nusikaltimo padarymu įtariamas asmuo nespėja išsiblaivyti ir kitą dieną į teismą negali būti vedamas, taikoma pagreitinto proceso tvarka. Jeigu nusikaltimo aplinkybės aiškios, surinktoje medžiagoje nėra prieštaravimų, prokuroras priima sprendimą bylą baigti pagreitinto proceso tvarka, į teismą kreipiamasi ne vėliau kaip per 14 dienų.

Aiškėja kriminogeninis žemėlapis

Naujojo skyriaus darbuotojai kol kas vyksta į iškvietimus tik Kauno bei Kauno miesto teritorijoje. Operatyviai vykti į kitas Kauno apskrities vietas sunku dėl didelių atstumų.

Koncentruojant nusikalstamų veikų registravimą viename padalinyje taps aiškiau, kuriose Kauno bei pakaunės vietose įvykdoma daugiausia nusikaltimų, nes nusikaltimai registruojami viename padalinyje.

„Labai daug užfiksuojama vagysčių iš automobilių. Grobiami jų žibintai, taip pat apdailos juostos, parkavimo sensoriai, salonuose palikti daiktai“, – sakė Nusikalstamų veikų registravimo skyriaus vadovė A.Giedraitienė.

Pareigūnė pripažino – vadovauti pirmajam šalyje Nusikalstamų veikų registravimo skyriui yra rimtas iššūkis. Pasitempti verčia ir didžiulė atsakomybė: jeigu pasiteisins eksperimentas Kaune, tokie skyriai bus steigiami visos šalies apskričių policijos komisariatuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.