Bauda, kurią sumokės visi Kauno gyventojai

Kaip atrodys visa šita baudų skyrimų ir išieškojimo procedūra?

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Jan 16, 2015, 2:41 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 9:30 PM

Tvarkdariai į miesto valdžios nemalonę pakliuvo dėl incidento vėlų praėjusio sekmadienio vakarą, kai dėl slidžios Parodos gatvės dangos įkalne važiavęs maršrutinis autobusas atsidūrė priešpriešinio eismo juostoje, ir vairuotojui niekaip nesisekė pakeisti jo važiavimo trajektorijos.

Policijos pareigūnams teko imtis taip pat negirdėto žingsnio – porai valandų uždaryti eismą miesto centre esančia Parodos gatve. Maždaug tiek pat laiko dėl neįprastos situacijos kai kuriems kauniečiams tą vakarą užtruko kelionė namo po „Žalgirio“ arenoje vykusio koncerto.

Gerai, kad plikledis miesto gatves ir šaligatvius padengė vėlų vakarą. Jeigu taip būtų nutikę ryte, dėl lūžusių rankų ir kojų darbo smarkiai padaugėtų traumatologams.

Tiesiant kontaktinį tinklą Parodos gatvėje svarstyta, ar troleibusai sugebės įveikti tokią stačią įkalnę. Gamintojai ramino, kad tai tikrai nebus kliūtis projektui. Žinoma, tik tuomet, jeigu gatvės bus valomos. Kai susidaro plikledis, kai kuriose vietose negelbsti nei dygliuotos padangos, nei visi keturi varantieji automobilio ratai. Niekam nepavyko pakeisti fizikos dėsnių ir tikrai nepavyks tai padaryti ateityje.

Nors „Kauno švaros“ darbuotojai šią žiemą valydami sniegą ir barstydami mišiniu miesto gatves tikrai nepersidirbo, šįkart jie smarkiai susimovė. Tai pripažino net bendrovės generalinis direktorius D.Tumynas, o savivaldybės administracijos direktorius D.Ratkelis triumfuodamas paskelbė, kad „švariečiai“ nubausti už netinkamai atliktą darbą 5000 eurų bauda.

Opozicijos atstovai suskubo pranešti, kad tai primena viešųjų ryšių akciją artėjant rinkimams. Išties, labai panašu į tiesą.D.Ratkelis turbūt užmiršo, kad „Kauno švaroje“ svarbius postus užima net keli įtakingi konservatoriai, kurių žodis svarus valdančiojoje koalicijoje, o jis pats yra šios bendrovės valdybos narys.Galbūt valdyboje reikėtų dažniau pasikalbėti apie tai, kaip turėtų elgtis „Kauno švaros“ darbuotojai, kad kauniečiams ir jų automobiliams netektų slidinėti?

Parodos gatvė – tik ledkalnio viršūnė. Greitosios medicinos pagalbos medikai, taksi vairuotojai ir net picų išvežiotojai galėtų pateikti išsamų Kauno gatvių, kurių dėl apledėjimo dažnai neįmanoma įveikti automobiliu, sąrašą. Picos galima palaukti, o štai sunkiai sergančiam žmogui brangi kiekviena minutė.

Tarkime, savivaldybės administracijos direktorius D.Ratkelis ir jo pavaldiniai nuoširdžiai susirūpino kauniečių gerove, todėl negailestingai mojuos baudų vėzdu „Kauno švarai“ ir kitoms įsipareigojimų nevykdančioms įmonėms.

Kaip atrodys visa šita baudų skyrimų ir išieškojimo procedūra?

D.Ratkelis paaiškino, kad savivaldybė „Kauno švarai“ nesumokės baudos dydžio sumos už suteiktas paslaugas. Jo nuomone, tai bus rimtas smūgis bendrovei, mat jos pelnas sumažės. Nors „Kauno švaros“ akcininkė yra savivaldybė, bendrovė esą nėra miesto valdžios išlaikytinė ir pati turi rūpintis pajamomis.

D.Tumynas savo atlyginimo baudai sumokėti turbūt neaukos, kiti „Kauno švaros“ vadovai – taip pat. Taigi, vadinamoji bauda bus nurašyta pelno sąskaita, ir miesto savivaldybės galimybės kitąmet gauti dividendų sumažės. Visa tai po kelių savaičių bus užmiršta.

Jeigu įsismarkavęs D.Ratkelis skirs dar kelias baudas ir „Kauno švaros“ finansiniai rodikliai išties smarkiai pablogės, miesto taryboje gali atsirasti prašymas didinti gyventojams atliekų išvežimo tarifą, nes įmonė nebeišgyvena.

Štai tuomet kauniečiai dar ir patys sumokės už tai, kad „Kauno švara“ netinkamai atlieka savo darbą.

„Kauno autobusų“ ar „Kauno gatvių apšvietimo“ vadovai dabar turbūt jaučiasi šiek tiek nejaukiai. Kaip reikės dirbti, jeigu už kiekvieną nedegantį gatvės žibintą ar vėluojantį autobusą teks pakloti po kelis tūkstančius eurų?

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.