Tėvus glumina registracijos į darželius tvarka. Kas ją sukūrė?

Prieš savaitę, naktį į pirmadienį, užstrigusi registracija į Vilniaus miesto darželius vis dar neveikia. Tėvai stebisi, kad prisijungimo greitis laimi vietą darželyje. Ar tai ne pasityčiojimas iš tėvų? Kai visi jungiasi vienu metu, kokia sistema gali tai atlaikyti?

Dabartinė elektroninė registracijos sistema įnešė chaosą ir gyventojų nepasitenkinimą.<br>123rf nuotr.
Dabartinė elektroninė registracijos sistema įnešė chaosą ir gyventojų nepasitenkinimą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Jan 20, 2015, 7:09 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 2:14 PM

Nemiegojo per naktį

Vilnietė jauna mama Agata iš anksto susikūrė registracijos sistemos vartotoją Vilniaus miesto savivaldybės internetiniame puslapyje ir laukė dienos, kai galės užregistruoti savo dukrą.

Vidurnaktį sistemos darbas sutriko, o vėliau visiškai nulūžo. Moteris visą naktį nemiegojo ir vis bandė prisijungti prie Vilniaus miesto savivaldybės puslapio, tačiau veltui.

„Daug nesinervinau, nes viduje iš anksto jaučiau, kad pasikartos praėjusių metų istorija ir sistema neatlaikys didelio tėvų srauto. Tokia situacija juk kartojasi kiekvienais metais“, - sakė Agata.

Sena tvarka veikė normaliai

Trijų vaikų tėvas Saulius Balčas, išgarsėjęs akcija „Įdarbink Vilniaus merą aukle“ su registracijos sistema susidūrė prieš porą metų: „Per šią sistemą registravau trečiąjį mūsų vaiką. Vyresnieji vaikai buvo be elektroninės registracijos. Senoje tvarkoje viskas veikdavo normaliai. Nebuvo jokių didelių nusiskundimų“, - pasakojo vyras.

„Dabartinė elektroninė sistema tik įnešė chaosą ir gyventojų nepasitenkinimą. Idėja galbūt ir buvo gera, bet išpildymas labai kreivas. Dabartinė elektroninė sistema įslaptinta. Joje nuolat keičiasi rezultatai. Eilė svyruoja dešimtimis. Niekas negali paaiškinti, kaip skaičiuojama ta eilė, koks algoritmas taikomas, į ką konkrečiai atsižvelgiama. Institucijos net nesistengia žmonėms to paaiškinti. Šis neaiškumas ir kelia didžiausią nepasitenkinimą“, - tikina trijų vaikų tėvas.

Sistemos tobulinimas - pamirštas

Prieš dvejus metus dėl darželių sistemos buvo suburta darbo grupė. S.Balčas, kaip tėvų atstovas, jai taip pat priklausė. Tuo metu įvairios institucijos pasižadėjo siekti registracijos kokybės gerinimo. Tačiau praėjus dvejiems metams, ta situacija pasikeitė į blogąją pusę – sistema apskritai nebeveikia.

„Mano nuomone, sistemos trukdžiai yra neišsprendžiami, nes turi gyvuoti korupcinė sistema. Normaliai veikianti informacinė sistema gali suteikti antikorupcinių pasiekimų. Analitiniai įrankiai, įvairūs auditai ir sistemos aiškumas nereikalingas, jei kyla korupcijos motyvai. Kalbu iš sąmokslo teorijos, tačiau ar kažkas galėtų tai paneigti?“, - svarsto vyras.

Abejonių keliantys prioritetai

Eilės į darželius sudaromos pagal prašymo pateikimo datą ir laiką, atsižvelgiant į vaiko deklaruotą gyvenamąją vietą. Tačiau formuojant eiles, pirmenybė yra teikiama vaikui iš daugiavaikės šeimos, jei brolis ar sesuo lanko tą patį darželį. Pirmenybė suteikiama ir tuo atveju, jei vaiką augina vienas iš tėvų. Kitas atvejis – kai tėvas ar globėjas turi ne daugiau kaip 40 procentų darbingumo lygio.

Senos tvarkos metu reikėdavo darželiui pateikti visus dokumentus, pagal kuriuos taikomi prioritetai ir lengvatos. Tačiau vėliau, įkūrus elektroninę sistemą, iš tėvų nebebuvo reikalaujama pateikti dokumentų darželiui. Savivaldybės atstovai tikino, kad viską mato ta sistema. Tačiau S.Balčas tuo labai abejoja.

Tėvai turėtų sukilti

Pašnekovai mano, kad visi tėvai turėtų sukilti ir aktyviai domėtis registracijos nesklandumais. Jie turėtų reikalauti iš Vilniaus miesto savivaldybės konkrečių ataskaitų, skaičių, kas yra šiuo metu padaryta, kas ne ir kodėl nepadaryta.

Tėvus stebina nesugebėjimas sutvarkyti ir koordinuoti paprastos automatizuotos sistemos. Jų nuomone, valstybei reikėtų teisingiau išsidėlioti prioritetus. Pamiršti avialinijas, metro planus, jei net papraščiausios registracijos susitvarkyti neišeina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar perrinktas G. Nausėda turėtų galių pakeisti Vyriausybę?