KGB muziejus Vilniuje tapo Baltarusijos kalėjimu

Tai, kas Lietuvoje šokiruoja muziejaus lankytojus, nė kiek nestebina įkalinimo įstaigų lankytojų Baltarusijoje.

KGB kalėjime buvo filmuojama scenos filmui apie žmogaus teisų pažeidimus Baltarusijoje.<br>V. Balkūno nuotr.
KGB kalėjime buvo filmuojama scenos filmui apie žmogaus teisų pažeidimus Baltarusijoje.<br>V. Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Jan 21, 2015, 12:43 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:00 AM

Vilniuje viešėjęs žmogaus teisių gynimo aktyvistas iš Baltarusijos Alesius Bialiackis naujienų portalui lrytas.lt pasakojo, kad į Lietuvos sostinę šį kartą atskubėjo ne skaityti paskaitų ar rengti seminarų, bet ir atlikti dar vieno kiek neįprasto darbo – filmuotis dokumentiniame filme apie politinę situaciją Baltarusijoje. „Šį kartą atvykau į Vilnių dėl Žmogaus teisių namų reikalų ir dar dėl to, kad šiuo metu vienas norvegų režisierius Erlingas Borgenas filmuoja filmą apie situaciją Baltarusijoje, o aš esu vienas iš veikėjų“, – pasakojo jis ir pridūrė, kad norvegų režisierių itin dominanti tema yra žmogaus teisių pažeidimai Baltarusijoje.

A. Bialiackis teigė, kad režisierius taip ir negavo Baltarusijos vizos, tad jam savo planus teko šiek tiek koreguoti: „Vieną filmavimų dalį pavyko perkelti į Vilnių. Lankėmės KGB genocido aukų muziejuje ir tos kameros, kurias ten matėme, labai primena šių dienų kalėjimus Baltarusijoje.

Anot pašnekovo, KGB kalėjime nufilmuoti vaizdai padės žiūrovams suvokti tam tikras analogijas ir sukels tam asociacijų.

Genocido aukų muziejaus vadovas Eugenijus Peikštenis teigė, kad buvo  filmuojama muziejaus koridoriuje ir vienoje iš kamerų. Anot jo, muziejaus administracija dažnai sulaukia prašymų iš kino kūrėjų leisti pasinaudoti muziejaus patalpomis, bet leidimai tai daryti suteikiami tik po griežtos atrankos ir išsiaiškinus būsimo kūrinio siužetą ir kontekstą.

E.Peikštenio teigimu, dažniausiai kino kūrėjai, norėdami muziejuje filmuoti, kreipiasi iš anksto, bet šiuo atveju prašymo sulaukta tą pačią dieną: „Paprastai deriname viską iš anksto, bet kadangi taip sutapo, kad ir A. Bialiackis, ir filmo kūrėjas viešėjo Lietuvoje, viskas buvo sutvarkyta per vieną dieną.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.