Darželių detektyvas: kas tie laimingieji, kurie užsiregistravo?

Vilniečiai juokauja, kad netrukus vaikų registravimą į darželius bus galima vadinti antru nacionaliniu sportu po krepšinio, mat neveikianti registracijos sistema verčia tėvus leisti naktis prie įjungto kompiuterio mėginant pergudrauti tą patį bandančius padaryti kaimynus.

Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Jan 23, 2015, 1:15 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 6:03 AM

Įtarimų sukėlė „laimingieji“

Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovas Gintaras Petronis teigė,  kad būsimų darželinukų tėvų „juodąja sausio 12-ąja“ praminta vaikų į darželius registravimo diena pasikartoti neturėtų.

„Mūsų žiniomis, jau 23 valandą 40 minučių tinklalapis neveikė, bet mistiniu būdu 109 gyventojams pavyko prisijungti ir registruoti savo vaikus į darželius. Mes turime šį sąrašą ir būtinai analizuosime, ar jiems tai padaryti pavyko atsitiktinai, o gal būta ir tam tikrų sričių specialistų pagalbos“, – kalbėjo G. Petronis ir pridūrė sutinkantis su teiginiu, kad tokios masinės panikos būtų išvengta tuo atveju, jei Vilniaus miesto ikimokyklinėse ugdymo įstaigose būtų pakankamai vietų.

Keturi nauji darželiai

Anot skyriaus vedėjo, per trejus metus Vilniuje įsteigta 3,5 tūkst. vietų darželiuose. „16 Vilniaus miesto bendrojo lavinimo mokyklų turės priešmokyklines grupes. Šiemet numatoma Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos patalpas rekonstruoti, jose atidarys dar vienas darželis, o gimnazija iškeliama į Žvėryną. Šiose patalpose atsiras vietos 250 vaikų“, – kalbėjo G.Petronis. Jo teigimu,  Viršuliškių mikrorajone panašus skaičius vaikų nepateko į darželius, tad šio mikrorajono problema bus išspręsta.

Taip pat planuojama įsteigti dar vieną darželį Žirmūnuose, jis bus įrengtas iškėlus Gabrielės Petkevičaitės-Bitės suaugusiųjų mokyklą. Šiemet duris turėtų atverti vaikų darželiai Antakalnyje ir Justiniškėse, rengiami planai dėl ugdymo įstaigų įkūrimo Visoriuose, Pilaitėje ir Balsiuose.

Ano G.Petronio, įgyvendinus šiuos keturių darželių rekonstrukcijos planus, vaikams atsiras daugiau kaip 700 vietų. Kol kas sunku spėti, kiek vilniečių suskubs pildyti prašymus, bet manoma, kad skaičius bus panašus kaip ir pernai – vietos valstybiniame darželyje pageidavo 7 tūkst. vilniečių.

Skatins privačius darželius

Savivaldybė žada ir ikimokyklinio ugdymo finansavimo pokyčius. Tai leis kiekvienam vaikui, lankančiam  tiek privatų, tiek valstybinį vaikų darželį, skirti po 2800 litų per metus.

Buvo kreiptasi į Seimą ir Vyriausybę su pasiūlymu keisti teisės aktus, reglamentuojančius lopšelių-darželių finansavimą, ir supaprastinti higienos normas. Jeigu Seimas siūlymams pritars, kiekvienas privatų darželį lankantis vaikas iš savivaldybės bus papildomai finansuojamas iki 220 litų per mėnesį iš ikimokyklinio ugdymo krepšelio lėšų.

„Privatūs darželiai ėmė dygti kaip grybai po lietaus, kai buvo supaprastintos higienos normos. Šiuo metu yra 45 privatūs darželiai, kuriuos lanko apie 3 tūkst. vaikų. Padidėjęs krepšelis turėtų šiek tiek atsverti tėvų mokama mokestį“, – kalbėjo G.Petronis. Jis pripažino, kad būtina svarstyti galimybę dar didinti darželinukų krepšelius, tuomet problema būtų sprendžiama efektyviau.

Tiesa, kol kas kainų skirtumai tarp valstybinių ir privačių darželių stebina: valstybinis darželis vidutiniškai kainuoja per mėnesį apie 60 eurų, o brangiausio sostinės privataus darželio kaina mėnesiui siekia 454 eurus.

Siūlys naują sistemą

G.Petronis užsiminė, kad ateityje planuojama įvesti sistemą, kuri leistų tėvams nuolat registruoti vaikus į eiles darželiuose vėlesniems – 2016 ir 2017 metams.

„Tai padės išvengti apgulties registracijos dieną, nes bus galima numatyti išankstinius skaičius“, – komentavo pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.