URM siūlys nutraukti specialiąją misiją Afganistane

Trečiadienį Vyriausybėje bus

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 26, 2015, 12:56 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 1:43 AM

Specialioji diplomatinė misija Afganistane veikė nuo 2005 metų, vienas pagrindinių jos tikslų buvo koordinuoti Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) veiklą. Pastarąjį kartą misijos mandatas buvo pratęstas 2014 m. kovą.

Anot URM, pastaruoju metu misijos vykdomų bendradarbiavimo projektų skaičius smarkiai sumažėjo, o Lietuvos ir Afganistano ekonominiai santykiai nėra reguliarūs ir neturi stabilaus pagrindo plėtotei, todėl turėti atstovybę šioje šalyje finansiškai nenaudinga.

13 metų trukusi NATO kovinė misija Afganistane formaliai baigėsi praėjusių metų gruodį, nuo 2015 m. pradžios ją pakeitė nekarinio pobūdžio misija „Tvirta parama“, skirta mokyti ir konsultuoti Afganistano nacionalinių saugumo pajėgų karius. Planuojama, kad naujajai misijai Afganistane šiemet bus dislokuota iki 100 lietuvių karių. Krašto apsaugos ministerija 2015 metais taip pat numato skirti apie 376 tūkst. eurų Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms išlaikyti.

Savo specialiąją misiją iš Afganistano taip pat atšaukė ir Estija, Lenkija Kabule uždarė savo diplomatinę atstovybę. Artimiausiu metu Varšuvos pavyzdžiu ketina pasekti ir Belgija bei Vengrija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.