Kandidatus į savivaldybių tarybas slegia nuodėmių šleifas

Reketas, vagystės, kyšiai, avarijos. Toks praeities šleifas slegia beveik 270 į savivaldybių tarybas besiveržiančių asmenų pečius. Pasirodo, toks yra net tarp buvusio šalies policijos vadovo Vytauto Grigaravičiaus dabartinių bendražygių Alytuje.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Jan 27, 2015, 8:43 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 11:48 PM

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) išrankiojo į vietos valdžią pretenduojančius asmenis, kuriuos slegia įvairūs praeities nusikaltimai ar nusižengimai. Tai bus nurodyta ir kandidatų plakatuose.

Teistumą teko nurodyti ir V.Grigaravičiaus kandidatūrą į Alytaus merus iškėlusio visuomeninio komiteto vienam kandidatų Mariui Grišmanauskui.

Į Alytaus miesto tarybą kandidatuojantis verslininkas savo anketoje yra nurodęs, kad buvo baustas 1,3 tūkst. litų bauda už sukeltą eismo įvykį, kurio metu buvo sužalotas žmogus.

Filtrą perėjo ne visi

V.Grigaravičius „Lietuvos rytui“ sakė tai žinojęs: „M.Grišmanauskas atėjo pas mane, papasakojo apie avariją ir norėjo iš karto pasitraukti, bet šiuo atveju aš jokio kriminalo nematau. Juk taip atsitikti gali kiekvienam.“

Bet buvęs policijos vadovas pripažino, kad filtrą perėjo ne visi norintys patekti į jo vadovaujamą sąrašą: „Vienas kandidatas iš jo buvo išbrauktas sužinojus, kad jis turėjo reikalų su teisėsauga dėl kažkokių finansinių dalykų.

Manau, kad teistų asmenų ėjimas į valdžią nepuošia partijų. Bet gal kitiems atrodo kitaip.“

Rekordininkai – „darbiečiai“

Į Alytaus tarybą pretenduoja net dvylika anksčiau teistų asmenų. Tiesa, ne visi jų tai nurodė anketose.

Buvęs pašalinto prezidento Rolando Pakso patarėjas Gintaras Šurkus parašė, kad buvo teistas, bet nepaaiškino, už ką. Jis – vienas iš dviejų buvusį teistumą privalėjusių nurodyti „tvarkiečių“, kandidatuojančių į valdžią Alytuje.

Iš viso net 40 šios partijos kandidatų nurodė buvusį teistumą, bet dar daugiau tokių asmenų – 50 – „darbiečių“ gretose.

Kol kas dar neaišku, kiek žmonių nuslėpė buvusį teistumą ir dėl to bus pašalinti iš rinkimų. Manoma, jog tokių veikėjų skaičius gali viršyti šimtą.

Nepaisė reikalavimų

Iš kandidatų sąrašų rinkimų prievaizdai atsijoti ir tuos, kurie netinkamai deklaravo gyvenamąją vietą arba pretenduoti į vietos valdžią negali dėl amžiaus.

Įstatymai reikalauja, kad kandidatai būtų deklaravę nuolatinę gyvenamąją vietą toje teritorijoje, kurioje kandidatuoja. Vis dėlto net 132 asmenys šio reikalavimo nepaisė ir gyvenamosios vietos nedeklaravo iš viso arba deklaravo kitoje savivaldybėje.

Daugiausia tokių – 22 – buvo Liberalų sąjūdžio sąrašuose. Konservatorių sąrašai dėl šios priežasties sutrumpėjo 17 kandidatų, Darbo partijos – 15.

„Nemalonu, kai asmenys eina spręsti svarbių klausimų, bet nesugeba susitvarkyti gyvenamosios vietos deklaravimo dokumentų“, – įgėlė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Nors pretenduoti į vietos valdžią galima tik sulaukus 20 metų, atsirado dešimt jaunuolių, kurie prasmukti į savivaldybių tarybas bandė anksčiau. Net trys tokie – Klaipėdoje. Jie rinkimuose negalės dalyvauti.

Partijos išsidalijo rinkimų numerius

* Vakar 23 partijos išsidalijo rinkimų numerius, kuriais jos bus įrašytos savivaldos rinkimų biuleteniuose.

* Dar keturi numeriai (1, 18, 21, 23) rezervuoti visuomeniniams rinkimų komitetams.

* Partijos gavo tokius numerius: 2. Socialdemokratų partija, 3. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, 4. Emigrantų partija, 5. Respublikonų partija, 6. Tautininkų sąjunga, 7. Profesinių sąjungų centras, 8. Žemaičių partija, 9. „Lietuvos sąrašas“, 10. Kovotojų už Lietuvą sąjunga, 11. Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), 12. Lietuvos žaliųjų partija, 13. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, 14. Lietuvos lenkų rinkimų akcija, 15. Lietuvos pensininkų partija, 16. Lietuvos centro partija, 17. „Jaunoji Lietuva“, 19. Rusų aljansas, 20. Darbo partija, 22. Lietuvos liaudies partija, 24. Lietuvos rusų sąjunga, 25. „Tvarka ir teisingumas“, 26. Liberalų sąjūdis, 27. „Drąsos kelias“.

* Dalyvauti savivaldybių tarybų rinkimuose kovo 1-ąją pateikti 508 kandidatų sąrašai ir daugiau kaip 16 tūkst. kandidatų pareiškinių dokumentų. Merų postų sieks apie 450 kandidatų.

* 60-yje šalies savivaldybių bus išrinkti 1524 tarybų nariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.