Garsus baltarusis Vilniuje ėmė skambinti pavojaus varpais

Buvęs Baltarusijos lyderis, demokratinės opozicijos veikėjas Stanislavas Šuškevičius perspėjo: baltarusių tautinę dvasią žadinti turintis universitetas Vilniuje tampa informacinio karo ginklu rusų rankose.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

Jan 28, 2015, 6:16 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 9:32 PM

Nuo 1994 metų Vilniuje veikiantis Baltarusijos Europos humanitarinis universitetas (EHU) rengiasi rektoriaus rinkimams.

Tačiau į Lietuvos sostinę atvykusio buvusio Baltarusijos Aukščiausiosios Tarybos pirmininko S.Šuškevičiaus teigimu, EHU senokai iškrypo iš kelio ugdyti baltarusių visuomenės elitą europietiškos tradicijos linkme ir tapo parankus Rusijos propagandos sklaidai Lietuvoje ir visoje ES.

– Jūs laišku kreipėtės į Lietuvos užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių, kad EHU dedasi negeri užkulisiniai dalykai.

Daug priekaištų pažėrėte ilgamečiam rektoriui Anatolijui Michailovui. Bet juk jis jūsų rūpesčiu prieš 20 metų tapo EHU vadovu, – „Lietuvos rytas“ priminė S.Šuškevičiui.

– Taip, vadovaudamas Baltarusijos Aukščiausiajai Tarybai A.Michailovą buvau pasirinkęs savo patarėju, siunčiau su specialia diplomatine misija į JAV. Jis buvo stažavęsis Vakaruose, atvirai kritikavo marksizmą. Man tai buvo priimtina.

Bet vėliau viskas apvirto aukštyn kojomis. Kai 2002 metais atvykau į EHU Vilniuje skaityti paskaitos, nustėrau. Buvo sakomos kalbos rusų, anglų, prancūzų, lenkų kalbomis. Bet nė vienos baltarusiškai.

Nuo to laiko EHU buvo priešinamas baltarusiškumas su europietiškumu. Tai akivaizdi išdavystė, nes baltarusių tautinės tapatybės įtvirtinimas europietiška dvasia ir buvo universiteto misija.

– Iš jūsų užuominų galima suprasti, kad EHU pasidavė Rusijos propagandos įtakai. Turite konkrečių argumentų taip teigdamas?

– Iš svarbių postų, dėstytojų rato buvo išstumti baltarusių patriotai. Vis daugiau studentų priimama ne iš Baltarusijos, o iš Rusijos, turtingų jaunuolių, galinčių susimokėti už mokslą.

Išstumiama baltarusių kalba kaip dėstomoji. Jos vietą užėmė rusų, anglų kalbos.

Iš A.Michailovo aplinkos girdėti, kad baltarusių kalba neįmanoma skaityti, pavyzdžiui, filosofijos paskaitų. Neva baltarusių kalba per skurdi.

Nesąmonė! 2012 metais išleistame Fiodoro Piskunovo „Didžiajame baltarusių kalbos žodyne“ surinkta per 200 tūkstančių žodžių, tiek nėra net rusų kalboje. Bet šio žodyno EHU bibliotekoje, kiek žinau, net nėra. O jei yra, jis nenaudojamas.

– Bet A.Michailovas jau nėra EHU vadovas. Netrukus turi įvykti naujo rektoriaus rinkimai.

– Visi man žinomi kandidatai yra A.Michailovo statytiniai. Turiu pripažinti, kad jis yra intelektualas, puikus vadybininkas, moka apsukti aplink pirštą universitetą finansuojančias ES struktūras.

A.Michailovui svetima demokratinės baltarusių visuomenės idėja. Jis net ne baltarusis, o rusas, gimęs Rusijoje. Be to, dviveidis žmogus. Reiškėsi ir kaip marksizmo kritikas, ir kaip jo aukštintojas.

Padėtis tokia, kad EHU gali tapti, jeigu dar netapo, Rusijos informacinio karo penktąja kolona.

– Ką siūlote? Uždaryti universitetą, pakeisti vadovybę?

– Laiške L.Linkevičiui rašiau, kad būtina keisti universiteto statutą ir apskritai imtis politinių priemonių. Būtina grąžinti akademinės demokratijos dvasią.

EHU tapo akademinio verslo projektu, nieko bendra neturinčiu su baltarusių tautinio ugdymo tikslais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.