Prieš neklusnius vaikinus – guminės lazdos ir ašarinės dujos

Ašarinės dujos, guminės lazdos, antrankiai, ilgas priverstinis laikymas vadinamuose nusiraminimo kambariuose. Tokiomis priemonėmis vaikų socializacijos centruose nepaklusnius auklėtinius tramdantys pedagogai sulaukė aštrios Seimo kontrolierių kritikos – esą paauglius turi paveikti žodis, o ne šiurkšti fizinė jėga.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Jan 28, 2015, 6:22 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 7:10 PM

Trečiadienį Seimo kontrolierių įstaiga paskelbė šešiuose šalies socializacijos centruose atlikto patikrinimo išvadas. Išaiškėjo, kad nepilnamečiai į nusiraminimo patalpas, kurias jie patys vadina karceriu, uždaromi neteisėtai.

„Vaikus ten galima pristatyti tik vienu atveju – ištikus nevaldomam emocijų protrūkiui. Tačiau dažnai jie būdavo suvaržomi dėl kitų dalykų, pavyzdžiui, už mėginimą pasišalinti iš įstaigos, nereagavimą į pastabas ar kitas nuobaudas. Tai – akivaizdus žmogaus teisių pažeidimas.

Gumines lazdas ir ašarines dujas leistina panaudoti išskirtiniais atvejais, kai nepilnametis kelia pavojų sau arba aplinkiniams. Tačiau net nebūdavo nurodomos priežastys, kas versdavo griebtis tokių kraštutinių būdų, neaišku, kodėl iš viso vaiką reikėjo uždaryti“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo Seimo kontrolierių įstaigos viešųjų ryšių specialistas Vytautas Valentinavičius.

Tikrintojai apstulbo sužinoję, kad Vilniaus, Kauno ir Vėliučionių socializacijos centruose paaugliai izoliuojami net iki dviejų parų.

Švietimo ir mokslo ministerijai pateiktose patikrinimo išvadose siūloma atsisakyti nusiraminimo kambarių arba įrengti juos pagal nustatytus reikalavimus. Šiose patalpose vaikai jaučiasi tarsi sulaikymo kamerose – jose per daug drėgmės, trūksta šviesos, nėra tualetų.

Kauno „Saulutės“ ir Gruzdžių (Šiaulių r.) socializacijos centruose „karcerių“ iš viso nėra – streso apimtus paauglius nuramina psichologai ir socialiniai pedagogai.

Tai esą turėtų būti sektinas pavyzdys likusiems keturiems vaikų socializacijos centrams.

Ypač smarkiai kliuvo Kauno vaikų socializacijos centrui, kuriame paauglių emocijos malšinamos guminėmis lazdomis, dujomis, antrankiais.

Anot Kauno vaikų socializacijos centro direktoriaus Adolfo Skališiaus, be reikalo paaugliai į nusiraminimo patalpą neuždaromi.

Jie ten patenka, kai nusipelno. Pasitaiko atvejų, kai grasinama pedagogams ar kitiems auklėtiniais, vartojamas smurtas – sunkaus charakterio auklėtiniai gali paleisti į kitą žmogų kėdę, pulti šakute.

Kauno vaikų socializacijos centre šiuo metu gyvena 26 vaikinai. Dauguma jų kilę iš asocialių šeimų, yra nestabilios emocinės būsenos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.