Banką nuo paryčių apgulė auksinės monetos norintys lietuviai

Ankstų ketvirtadienio rytą monetų kolekcininkai skubėjo įsigyti retos monetos. Nukalta auksinė 50 eurų nominalo proginė moneta. Aukščiausios prabos aukso moneta kainuoja 410 eurų (apie 1,4 tūkst. litų), o vienas žmogus gali įsigyti tik dvi tokias monetas. Prie vieno iš Lietuvos banko skyrių Vilniuje ilga eilė nusidriekė jau šeštą valandą ryto.

Kolekcininkai kantriai laukė proginės auksinės monetos.<br>V.Ščiavinkso nuotr.
Kolekcininkai kantriai laukė proginės auksinės monetos.<br>V.Ščiavinkso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Jan 29, 2015, 1:10 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 5:26 PM

Vilnietis Alfonsas Jakimavičius prie banko lūkuriavo nuo penkių ryto. Tuo metu, kai kalbėjomės su Alfonsu, vyriškis gatvėje trepsėjo beveik septynias valandas. Pensininkas monetą ketino pirkti savo giminaičiui iš Klaipėdos.

Laukia valandų valandas

„Jis pats atvažiuoti negalėjo, tai eilėje galiu pastovėti ir aš. Internetu jau nebuvo galima užsisakyti, visi išgraibstė. Mano giminaitis yra monetų kolekcininkas, jam labai įdomu turėti ir šią auksinę monetą“, – pasakojo 74 metų Alfonsas.

Atidarius banką eilė stūmėsi gana greitai – per valandą nešini auksine moneta išeidavo apie šimtą žmonių. Bet kiek vėliau tempas sulėtėjo – per valandą monetą nusipirkdavo apie 50 žmonių.

Kalbinti kolekcininkai sakė, kad toks ažiotažas dėl proginės monetos neturėtų būti staigmena, – juk tai ne tik pirmoji proginė euro moneta, bet ji ir auksinė.

„Juk ir paprasti žmonės pirko euro monetų rinkinius prieš pat euro įvedimą ir viską iššlavė. Tai rodo, kad monetos žmonėms yra įdomios“, – sakė vienas laukiančiųjų.

Kai kurie būryje stoviniuojantys pasišildyti ėjo į šalia esantį Pinigų muziejų, kiti savo eilės laukė artimiausiose kavinėse.

„Laukiame jau nuo penkių valandų ryto! Jau ir sušalti spėjome, tačiau tikimės, kad palaukę dar kelias valandas gausime monetą“, – pasakojo prie banko laukę jaunuoliai. Jie monetą perka tikėdamiesi gerokai išlošti: „Jau po poros mėnesių galėsime parduoti brangiau. Vis kelis šimtus užsidirbsime.“ Gerai nusiteikę vaikinai juokavo, kad „neramiais laikais“ pravartu turėti aukso.

Perka ir bedarbiai

Įdomu tai, kad monetos nusipirkti atėjo ir keletas darbo neturinčių žmonių. „Pirksime po dvi monetas – po vieną sau ir žmonai. O ką? Darbo neturiu, bet monetos irgi noriu“, – dėstė du iš išvaizdos kiek susitaršę vyrai.

Auksinės monetos averse stilizuotas Lietuvos Respublikos herbas Vytis pavaizduotas istorinės monetos ir kaldinimo įrankio atvirkščiosios pusės deriniu, yra atvirkščias užrašo „Lietuva“ vaizdas.

Monetos reverse pavaizduoti Monetų kalyklos valdytojų, meistrų bei monetų spaudų raižytojų ženklai. Monetos centre užrašyta „Lietuva“, kairėje užrašo pusėje pavaizduotas ir dabartinis Lietuvos monetų kalyklos ženklas.

Apačioje užrašytas monetos nominalas ir išleidimo metai (50€ ir 2015). Monetos briaunoje du kartus užrašyta „Moneta Lituaniae“.

Monetos dailininkai – Liudas Parulskis ir Giedrius Paulauskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.