Klaipėdos merui patarimas – nevilioti rinkėjų trimito garsais

Klaipėdos rotušėje įvairių politinių partijų ir visuomeninių judėjimų lyderiai pasirašė sutarimą dėl garbingo ir sąžiningo dalyvavimo miesto mero ir savivaldybės tarybos rinkimuose Tiesa, uostamiesčio meras liberalas Vytautas Grubliauskas, vėl pretenduojantis užimti šį postą, bendrosios deklaracijos nepasirašė. Varžovai jį paprasčiausiai ignoravo – nepakvietė į sueigą.

Rinkimų dalyviai sutarė kautis garbingai.<br>G.Pilaičio nuotr.
Rinkimų dalyviai sutarė kautis garbingai.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Jan 30, 2015, 8:14 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 1:24 PM

Miesto politinių partijų ir visuomeninių komitetų atstovai pareiškė, kad toks sutarimas yra būtinas siekiant laisvų, sąžiningų ir demokratinių rinkimų, norint kelti į aukštesnį lygį jų kokybės standartus. Pirmiausia rinkimų dalyviams reikia rodyti asmeninį pavyzdį. Susirinkusieji konstatavo,  jog griežtų teisės aktų reikalavimų ir teisėsaugos pastangų nepakanka skaidriems rinkimams užtikrinti.

„Reikalinga ir mūsų, kandidatų į miesto savivaldybės tarybą bei mero postą, pilietinė valia ir konkretūs veiksmai. Tada  piliečių pasirinkimą lemtų ne politikų manipuliavimas jų nuomone rinkimuose, ne atsitiktinumai, o garbinga, demokratijos principais grįsta konkurencija. Demokratija Lietuvoje vis dar patiria rimtų išbandymų“, – kalbėjo į Klaipėdos mero postą pretenduojanti Nika Puteikienė – visuomeninio rinkimų komiteto „Puteikis plius“ atstovė.

Rotušėje vykusio posėdžio dalyviai šiek tiek suglumo, kai sužinojo, kad pagrindinis šiu rūmų šeimininkas, uostamiesčio meras V. Grubliauskas, į jungtinį politinių jėgų susirinkimą nebuvo pakviestas. Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis uostamiestyje, profesorius Artūras Razbadauskas vienintelis nesiryžo pasirašyti iš anksto parengtos rinkimų skaidrumo deklaracijos, teigdamas, kad tokią galimybę suteikus visiems pretendentams į mero postą, reikėjo prisiminti ir V.Grubliauską.

Darbo partijos atstovas Jonas Romanovas irgi šiek tiek svyravo, blaškėsi: „Nieko nebijau, visada sakydavau ir sakysiu, ką galvoju. Ir dabar nesuku ienų į šoną, bet tokį patį sutarimą dėl skaidrios veiklos per rinkimus aš pasirašysiu ir su V. Grubliausku, jeigu ir jis to pageidaus. Bus daugiau naudos“. Sueigos dalyviai tokiam darbiečio ketinimui neprieštaravo. 

Dar viena pretendentė į Klaipėdos mero postą, Seimo narė konservatorė Agnė Bilotaitė, šįkart nedaugžodžiavo: „Žinoma, ir aš pasirašysiu tokį sutarimą, kviečiu visus rinkimų kampanijos dalyvius konkuruoti dorai ir garbingai“. Jai pritarė uostamiesčio socialdemokratų lyderė Lilija Petraitienė.

Skaidrių rinkimų deklaracijos ir susirinkimo iniciatorė N. Puteikienė, kurios sutuoktinis, Seimo narys Naglis Puteikis, dalyvauja Vilniaus mero rinkimuose, neslėpė V.Grubliausko į posėdį nepakvietusi sąmoningai: „ Jis jau seniai užsukęs rinkimų kampaniją, keldamas savo reitingus kaip įmanydamas naudojasi  tarnybine padėtimi. Dažnai prisimindamas tik savuosius nuopelnus V.Grubliauskas kažkdėl nutyli, kad be kitų savivaldybės tarybos narių pastangų rezultatai būtų kitokie“.

Pasak N. Puteikienės, įgūdęs ne tik džiazo, bet politinių žaidimų virtuozas V. Grubliauskas net ir visų partijų bei judėjimų atstovų bendra valia pasirašytą deklaraciją sugebėtų pateikti kaip savo nuopelną: „Pažiūrėkite, kaip jis vėl pučia trimitą TV pramogų laidoje „Supermiestas“. Kas tai – tiesioginės mero pareigos ar tik nemokama savireklama prieš rinkimus ? Kiti kandidatai tokių galimybių garsintis neturi“.

Kiek anksčiau ir pats V. Grubliauskas konkurentams siūlė  panašų susitarimą dėl skaidrios veiklos rinkimuose, tačiau šie,  įžvelgdami liberalų klastą, nesutiko: esą tai vėl būtų kažkoks politinis cirkas,  keliantis į padangę vien tik mero reitingus ir akcijas. Kai kurie posėdžio dalyviai stebėjosi, kad vieno žurnalo viršelį neseniai papuošė V. Grubliausko atvaizdas su žinia, kad jis išrinktas į geriausiųjų Lietuvos merų trejetuką. Pasak jų, tokia informacija dvelkia reklama ir yra  abejotina. „Kodėl V. Grubliauskas prieš rinkimus kitus akina elgtis garbingai ir sąžiningai, o pats neretai laužo pricipines nuostatas ? Gerbdamas savo oponentus, savivaldybės tarybos nuomonę, jis turėtų būti santūresnis, rodyti pavyzdį kitiems politikams, netrimituoti, kad yra pats doriausias ir skaidriausias iš visų“, – uostamiesčio merą kritikos strėlėmis varstė L. Petraitienė.

Klaipėdos visuomenės komiteto į mero postą iškeltas verslininkas Rimantas Cibauskas atskleidė, kodėl skeptiškai žvelgia V. Grubliausko siūlymą garbingai kautis rinkimuose: „Jeigu būčiau pritaręs, atrodytų, kad jis yra pats gudriausias – tik suplojo delnais ir visi puola pasirašinėti. Tokias iniciatyvas turi skatinti kiti. Juk Klaipėda liberalams nepriklauso iš prigimties“.

Kaip mero pareigas vykdančiam V. Grubliauskui reikėtų elgtis prieš rinkimus, kad kitiems pretendentams į šį postą ir rinkėjams nekiltų jokių abejonių dėl jo padorumo ir veiklos skaidrumo ? Tokios problemos dabar sprendžiamos ir kitose šalies miestų ir rajonų savivaldybėse, kur senieji merai nenusiteikę užleisti kėdės kitų politinių partijų ir judėjimų atstovams.

V. Grubliausko oponentai įsitikinę, kad visų kandidatų į miesto mero postą galimybės būtų lygesnės, jeigu liberalų lyderis prieš rinkimus būtų padėjęs į šalį trimitą, mažiau kalbėtų apie savo ir bendražygių darbus iš tribūnų. Judėjimo „Drąsos kelias“ atstovo Edvardo Šalkausko nuomone, V. Grubliauskas galėjo pasielgti principingai: „Jo galimybės – didesnės. Priešrinkiminį laikotarpį reikėjo išnaudoti ne reklamuojant save ir partiją, o  kur nors atostogaujant su šeima“.

Deklaracijos signatarai sutarė laikytis rinkimų nuostatų, pagarbos ir tolerantiškumo principų, nesinaudoti tarnybine padėtimi, užtikrinti rinkimų skaidrumą, kartu su savo rėmėjais ir šalininkais nepapirkinėti rinkėjų,  viešinti visus  rinkimų pažeidimo faktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.