Nusikaltimų tyrimo sėkmė – nukentėjusiųjų rankose

„Laikinoji sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Pekarskaitė

Jan 30, 2015, 2:59 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 2:12 PM

Peikti pareigūnų dėl tvarkingumo tikrai nėra reikalo – taip jie turėtų atrodyti kiekvieną dieną, nes uniforma ir statutas įpareigoja. Tačiau iš kur ta šventinė nuotaika?

Policijos vadovai atrėžtų: praėjusiais metais buvo šauniai padirbėta, rezultatai geri, tai ko nesidžiaugti. Išties!? Tačiau ar tik skaičiai nusikalstamų veikų lentelėse liudija apie tikruosius policijos veiklos rezultatus?

Atsitiktinumas, o gal likimo pirštas – tą pačią dieną visai netoli savivaldybės, Kauno apygardos teisme, „posėdžiavo“, tai yra, buvo teisiamas nuo pareigų nušalintas Kauno kelių policijos valdybos Nusikalstamų veikų eismo saugumui tyrimo skyriaus tyrėjas Egidijus Pašvenskas.

Jis kaltinamas talkinęs nusikaltėlių gaujai, kuri vogė vilkikus bei jų priekabas su kroviniais Vokietijoje, Danijoje, Belgijoje, – atskleidęs tarnybinę paslaptį ir piktnaudžiavęs tarnyba. Gavus iš E.Pašvensko pavogtų transporto priemonių registracijos ir kitus duomenis, buvo klastojami nauji dokumentai.

Kol teismas narpliojo vagių gaujos ir buvusio tyrėjo nuodėmes, savivaldybės salėje susirinkę Kauno apskrities policijos vadovai džiaugėsi, kad mažėja autotransporto vagysčių, ir, kaip visada, pateikė visagalius skaičius. Tik jie apvogtiesiems – lyg mirusiam žvakė, nešildo.

Likimo ironija, tačiau daugelį metų ne visai sėkmingai su Kauno automobilių vagimis kovojęs pareigūnas neseniai paskirtas vadovauti policijos padaliniui, kurio užduotis – pažaboti visą Kauno apskrities organizuotą nusikaltėlių pasaulį.

Kauniečiai dar negali būti tikri, kad vieną rytą į darbą neteks kulniuoti pėsčiomis, bei tikėtis, kad policija automobilio vagį tikrai suras. Geriausiu atveju sulauksite paguodos ir patarimo: „Reikėjo automobilį apdrausti.“

O ir nežinia, ar tarp tų, iš kurių tikimasi pagalbos, nėra daugiau pašvenskų, pasiryžusių padėti ne nukentėjusiajam, o vagiui. Kauno policijos laikinasis vadovas D.Žukauskas ataskaitiniame pasitarime tai netiesiogiai patvirtino: 2014 metais buvo atliekami 22 ikiteisminiai tyrimai dėl pareigūnų korupcinio pobūdžio veikų, o 12 pareigūnų dėl „neigiamų motyvų“ atleisti iš darbo.

„Nusikaltėlių gaudymas – pačių žmonių reikalas“, – dažnai galima išgirsti ironizuojant kauniečius. Ir šiuose žodžiuose yra tiesos.

Gal neatsitiktinai pastaruoju metu policijos vadovai tiek daug dėmesio skiria ryšiui su bendruomenėmis – pernai Kauno apskrities policijoje pradėjo dirbti bendruomenės pareigūnai. Į juos dedama daug vilčių, į saugios aplinkos kūrimą siekiama įtraukti kuo daugiau žmonių.

Sukurta net Kauno bendruomenės pareigūnų paskyra socialiniame tinkle „Facebook“, o daugiausia dėmesio skyrusi saugios aplinkos kūrimui Žaliakalnio seniūnija pripažinta konkurso „Saugi seniūnija – saugus Kaunas“ nugalėtoja.

Tai, kad kiekvienas pats turi pasirūpinti savimi, tarsi patvirtina ir bendrovės „Kauno švara“ šios savaitės pagalbos šauksmas. Be žinios dingsta po 420 eurų kainuojantys šios įmonės kilnojamieji tualetai, kurie yra pastatomi galinėse viešojo transporto stotelėse.

Praradusi jau penktą kilnojamąją tupyklą, bendrovė per spaudą kreipėsi į visuomenę, prašydama padėti jas rasti, ir net pažadėjo atsilyginti už svarbią informaciją. Galima įtarti, kad įmonės vadovybė iš policijos nesitiki išgirsti gerų žinių.

Padėti teisėsaugininkams kurti saugią aplinką išties yra geras darbas. Tik ne visi tai supranta. Patys pareigūnai kartais – taip pat. Prisidengę tyrimo paslaptimi, jie stengiasi riboti informaciją, o atsidūrę aklavietėje pagalbos kreipiasi gerokai pavėluotai, kai pagalbos šauksmas prilygsta balsui tyruose.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.