Provincijos barai (3). Pušalote barmenėms už grotų saugiau

Tokių užeigų Lietuvos bažnytkaimiuose dažnai yra ne po vieną. Įvairiai jos vadinamos. Prieškariu  – smuklėmis, sovietmečiu – „knaipėmis“, o dabar neretai ir paniekinamai: „snarglinės“, „skylės“, „alubariai“.

Į ūsą šypsojęsis klientas nebuvo puikus pašnekovas.<br>V.Balkūno nuotr.
Į ūsą šypsojęsis klientas nebuvo puikus pašnekovas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jonas Pakalnis

Feb 1, 2015, 9:09 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 10:25 AM

„Einu į barą." tokių užeigų lankytojai niekada nesako. „Aš pas Petrauckų.“ arba „Varom pas Staską.“ Nelygu, kas prie baro stovi.

Lrytas.lt tęsia pasakojimus apie kaimų barus, kur teka kasdienis provincijos vyrų ir moterų gyvenimas.

• Taip pat skaitykite įspūdžius iš Padubysio.

• Susipažinkite su Troškūnų baro lankytojais.

Gėrimai. „Septyn su pus, laba skans, kaip namins“, – Pušaloto (Pasvalio r.) bare aukštaitiškai nukąsdama galūnes gyrė vienintelį alų barmenė Dalia.

Tas vienintelis – specialios technologijos šviesusis alus „Dvareliškių stiprusis“. Bent taip parašyta neįmantrioje etiketėje, kurią barmenė paslaugiai nuplėšė nuo statinės.

Verdamas šis alus čia pat, Pasvalyje, bendrovėje, kurios pavadinimas skamba kaip automobilių serviso. Ir iš tiesų įmonės veikla – mašinų remontas ir alaus gamyba.

Alaus kaina – 1,5 lito už bokalą – jau nebepribloškia. Panašiai tiek šis gėrimas kainuoja tokio lygio Aukštaitijos užeigose. Pavertus į naujuosius pinigus, kaina atrodo juokingai – 0,43 euro centai.

Sudėtis? Vanduo, miežių salyklas, cukrus, apyniai ir alaus mielės. Anot Dalios, jokios chemijos.

Į bokalą „Dvareliškių stiprusis“ pilamas ypatingai. Iš pradžių lašinamas į bambalį, paskui, plastikinio angą prilaikant šaukštu, – į bokalą. Kita barmenė Daiva paaiškino, kodėl taip. Pasirodo, šis alus labai putoja.

Dalios teisybė – alaus skonis iš tiesų primena naminio. Skystis šiek tiek drumstas, su gana tvirta puta. Tačiau gėrimo stiprumas „septyn su pus“ daro savo. Išgėrus vieną bokalą antrojo nebesinorėjo. O kas būtų po trečio?

Atsakymą nesunku rasti pažvelgus į Artūrą. Jis tai linksmas, tai piktas, tai su dievais pasišnekantis.

Iš kitų gėrimų baro lentynose – kukliai susiglaudę du degtinės buteliai, kažkokia trauktinė.

Maistas. Klausimas, ar yra užkandžių, abidvi barmenes nustebino. O kam jų reikia, jeigu ateini atsigerti alaus? Moterys leidžia suprasti – valgyti reikia namuose.

Čia Daiva ėmė pasakoti apie paskutinį savo apsilankymą Vilniuje.

Pasak Pumpėnuose gyvenančios, bet Pušaloto bare dirbančios moters, sostinės baruose su dešimčia litų kišenėje nėra ką veikti. Ir dešimt eurų Vilniuje – ne pinigas. O Pušalote turėdamas tokį banknotą tu – turtuolis.

Interjeras. Tikrai pribloškiantis. Keistai supjaustytos medžio plaušo plokštės prikaltos prie sienų. O sienų apačia dažyta dažais, kurių spalvą rusai juokais nusako taip: „Sero buro malinovyj“ (išvertus maždaug taip – pilkšvai avietinė).

Dar įspūdingesni suolai, ant kurių puikiai įamžintos pušalotiškių sėdimosios. Tos suolų vietos pajuodusios. Iš juodų dėmių galima spręsti, kad ant suolų sėda po du. Trise ant jų niekas nesispraudžia. Stalų kraštai pajuodę nuo baro lankytojų alkūnių.

Nežinomas interjero dizaineris sugalvojo, kad balta kriauklė baro kampe netinka. Todėl ją taip pat nudažė pilkšvai avietinės spalvos dažais. Apskritai tos kriauklės paskirtis neaiški. Gal ji reikalinga padauginus alaus? Kas žino. Dalia trumpai paaiškino, kad ji skirta lankytojams.

Kai lankėmės, baras buvo pasipuošęs šventėms girliandomis. Kiek toliau į pilstančią alų barmenę iš padilbų priekaištingai žvelgia žaislinis meškutis.

Prisėsti prie baro neįmanoma, nes barmenes Dalią ir Daivą nuo lankytojų skiria grotos. Pasiteiravus, ar taip apsisaugojusios moterys dirba kiaurą parą, jos atsakė, kad ne. Žiemą pusę devynių vakaro jau užveria duris. O vasarą dirba tol, kol išvaro paskutinius alaus mėgėjus.

Kad Pušalote būna neramumų, išduoda plokšte užkaltos baro durys. Kadaise ten buvo stiklas. Reikėtų paminėti ir dienos šviesos lempas palubėje. Kažkodėl jų skleidžiamos šviesos ir sienų spalvos derinys didina artėjančios grėsmės įspūdį.

Lankytojai. „Ooo, kas čia būdava. Kiekvienų dien su muzikom ir šokiais baigdavam“, – prisimena ankstesnius laikus Daiva. Tais laikais Pušalote buvo ne vienas baras. Dabar miestelyje, kuriame 692 gyventojai, liko tik šis.

Apsilankymo metu užsuko tik keli klientai. Vienas jų – su šviesą atspindinčia liemene. Nejaugi dviračiu atriedėjo? Vyras paslaptingai šypsojosi į ūsą. Paklaustas barmenės jis mieliau pasakojo apie žmonos Stasės sveikatą.

„Jaunims išvažiava, senims išmiršt“, – pasikalbėjusi su klientu nieko naujo nepasakė Dalia.

Jos kolegės žodžiais, net ir likę jaunesni pušalotiškiai retai užsuka į barą, nes nepakelia tokio alaus stiprumo. „Jiems reik, kad stiprums būt 4,7–5 ir graž etiket“, – pirštu bilstelėjusi į butelį niekinamai apie jaunimą dėstė moteris.

Tad aiškėjo, kad baro klientai – tik įspūdingo stažo, užsigrūdinę Pušaloto gyventojai.

Istorijos. Anksčiau kolūkyje brigadininke dirbusi Daiva dabar barmenė. Keturias dienas alų pilsto, keturias laisva. Iki vėlyvo rudens į darbą aštuonis kilometrus mindavo dviračiu. Sutemus grįžti namo tamsiais laukais – menkas malonumas.

Daivos šeimyna nelaiko arklio, avių, karvių. Tvarte liko vien triušiai ir vištos. Nors šalia yra Pasvalio sūrinė, parduoti pieną neapsimoka.

„Hektars šiena nupjovims, apvartims, surulonavims – penki šimt. Da čia laba maža“, – lenkė pirštus Daiva. Gali tekti pakloti ir daugiau. Todėl, anot jos, karves Pumpėnuose galima įrašyti į Raudonąją knygą. Jų belikę gal dešimt.

Neapsimoka ir pačiai sūrius spausti, nes iš 10 litrų pieno išeina 600–700 gramų sveriantis sūris. Tai 6–7 litų uždarbis. Tai kokia nauda?

Tad Daiva atsisakė ir savo karvės rekordininkės, kurią melždavo tris kartus per dieną ir į 10 litrų kibirą vis netilpdavo po litrą pieno.

Aptarnavimas. Paklausus, kur yra baro tualetas, Dalia iš pradžių trumpai atsakė, kad lauke, bet paskui ėmė kuistis po prekystaliu. Paduodama dviejų raktų ryšelį tarstelėjo: „Nežinau, kuris rakčiuks, atsirinksit.“

Aiškėjo, kad atvykėliai iš Vilniaus čia yra VIP klientai, kuriems net šiaip jau nenaudojamas tualetas baro viduje atviras. O jeigu esi pušalotiškis, reikalui prispyrus kulniuosi į būdelę lauke.

Su atvykėliais barmenės ateina pasišnekučiuoti, tad dėmesio stoka skųstis tikrai negalima.

Įvertinimas. Už interjerą – tikrai penkios vištos. Už sienas iš medžio plaušo plokščių, už skelbimą „Bare draudžiama gerti ne bare pirktus alkoholinius gėrimus“ ir daugelį kitų detalių.

Bet jei nebūtų nepakartojamų sienų ir dviejų linksmuolių Pušalotą visaip giriančių barmenių, būtų nykuma. Spalvingų asmenybių nerasta. Tad dvi vištos.

Bendras įvertinimas – trys ir pusė vištos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.