Lietuva priešus naikins iš toli: ketinama įsigyti naujų pabūklų

Lietuvos kariuomenės planuose – reikšmingas kovinės galios stiprinimas. Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas patvirtino, kad Lietuva svarsto jau nuo kitų metų įsigyti 155 mm savaeigių haubicų.

Daugiau nuotraukų (1)

Vaidas Saldžiūnas

Feb 3, 2015, 2:54 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 6:28 AM

Iki šiol Lietuvos kariuomenės artilerijos pajėgumai buvo kuklūs – generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalionas turi dešimtys senų, nors ir modernizuotų, amerikietiškų (gautų iš Danijos) 105 mm pabūklų. Jie nėra savaeigiai.

Tačiau jau ne vienus metus patyliukais puoselėta Lietuvos kariškių idėja turėti modernesnių, didesnio šūvio nuotolio ir galios savaeigių artilerijos pabūklų gali išsipildyti jau kitais metais. Kuo svarbūs tokie pabūklai ir ką jie gali?

Karo Ukrainoje pamokos parodė, kad kaip ir prieš 100 metų Pirmajame pasauliniame kare, taip ir dabar artilerija tebėra karo dievas: iš neseniai paviešintos JAV ataskaitos matyti, kad net 70 proc. ukrainiečių nuostolių sudaro netektys dėl apšaudymo iš artilerijos pabūklų arba reaktyvinių sistemų.

Spėjama, kad ir separatistų nuostoliai yra dideli dėl ukrainiečių artilerijos ugnies – vien Donecko oro uostą ukrainiečiai laikė ne tik dėl „kiborgais“ vadinamų gynėjų pastangų, bet ir dėl ukrainiečių artilerijos priedangos: kiekvieną didesnį puolimą ukrainiečių 152 mm ir mažesnio ar didesnio kalibro pabūklai ištaškydavo per pusvalandį.

„Tiek karo mokslai, tiek šiandienių karinių konfliktų pavyzdžiai byloja, kad parama ugnimi – vienas svarbiausių šiuolaikinio mūšio elementų. Galima daryti prielaidą, kad šio pajėgumo reikšmė netgi auga“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė Lietuvos kariuomenės vadas gen. maj. J. V. Žukas.

Anot jo, Krašto apsaugos sistemos vadovybė, suvokdama šiandienę saugumo situaciją regione ir siekdama stiprinti Lietuvos kariuomenės gynybinę galią, svarsto galimybę spartinti paramos ugnimi pajėgumo didinimą.

„Mūsų įsigijimų 2015–2020 m. plane numatyta, kad 2016–2019 m. bus įgyvendinamas 155 mm savaeigių haubicų įsigijimo projektas. KAM specialistai jau yra parengę šioms ginklų sistemoms keliamus operacinius reikalavimus ir juos derina su kolegomis iš Estijos, turinčiais tokių sistemų įsigijimo patirties.

Manau, esant neprognozuojamai saugumo situacijai ir padidėjusiam krašto apsaugos finansavimui, laukti iki 2016 m. neturėtume. Reikia neatidėliojant įvertinti turimus pasiūlymus, persvarstyti savo planus ir dėti visas pastangas, kad Lietuvos kariuomenės manevriniai vienetai efektyvią paramą artilerijos ugnimi turėtų kaip galima greičiau“, – įsigijimo procesą viešai skubino kariuomenės vadas.

„Lietuvos ryto“ šaltinių duomenimis, Lietuvai jau yra pateiktas mažiausiai vienas patrauklus pasiūlymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.