Moterį pribloškė nežinia kieno išauginta skola

Panevėžietė Virginija Jurkevičienė, gavusi laišką iš uždaryto banko „Snoras“, sužinojo, kad bankui ji liko skolinga 79 centus (22,88 euro centus). Tiesa, pranešimas apie skolą pavėlavo beveik dešimčia metų, o per tą laiką moteriai augo delspinigiai.

V.Jurkevičienę sukrėtė po dešimtmečio atsiradusi skola<br>V.Petrauskienės nuotr.
V.Jurkevičienę sukrėtė po dešimtmečio atsiradusi skola<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Feb 3, 2015, 6:52 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 7:42 AM

V.Jurkevičienei buvo nurodyta kuo skubiau į nurodytą sąskaitą kartu su 79 centais sumokėti ir ilgus metus skaičiuotus delspinigius – dar 51 litą ir 49 centus (14 eurų ir 91 euro centą).

Perskaičiusi laišką 67 metų V.Jurkevičienė patyrė šoką – jai ėmė drebėti rankos, pakilo kraujospūdis.

Moteris nesupranta, kaip liko skolinga „Snorui“. Ji pasakojo, jog 2004 metais šiame banke pasiėmė vartojamąją paskolą – 1000 litų.Tuo metu reikėjo pinigų, nes namuose vyko remontas.

Paskolą moteris išmokėjo per dvejus metus. Po to gyveno ramiai, nes žinojo, kad yra atsiskaičiusi su banku.

„Dabar paaiškėjo, jog beveik 10 metų buvau skolininkė. Tik niekaip nesuprantu, kaip liko nesumokėti tie keliasdešimt centų? Ir kodėl apie juos nebuvau informuota iš karto?

Jeigu su palūkanomis grąžinau 1000 litų, tai ir tuos centus būčiau nedelsdama sumokėjusi. Kodėl buvo taip ilgai laukta? Ar tam, kad skola išaugtų kone šimteriopai?“ – kalbėjo moteris.

V.Jurkevičienė pripažino, jog ši skola nėra nepakeliama. Bet jai, kaip pensininkei, sergančiai onkologine liga, šiuos pinigus bus nelengva sukaupti.

200 eurų pensijos kas mėnesį gaunančiai moteriai nemaža šių pinigų dalis reikalinga vaistams ir kelionėms į Vilnių pas medikus.

Nuėjusi į „Snoro“ Panevėžio filialą V.Jurkevičienė paklausė, kodėl ieškoti skolos imta tik po beveik dešimties metų.

Pensininkė išgirdo, kad čia dirbančios specialistės jos ne kartą ieškojusios, bet negalėjusios surasti, nes skolininkė kelis kartus pakeitė savo telefono numerį.

„Aš nuo gimimo gyvenu toje pačioje gatvėje, tame pačiame name. Mano adresas nepasikeitęs.

Jeigu mane laiškas pasiekė dabar, ar nebūtų pasiekęs anksčiau? Man pasakė, kad jeigu aš nesumokėsiu to, ką esu skolinga, tuomet pinigus išieškos antstoliai“, – kalbėjo moteris.

V.Jurkevičienė, bandydama išsiaiškinti, ar teisus bankas, beveik 10 metų auginęs delspinigius, kreipėsi į teisininkus.

Panevėžio savivaldybėje nemokamą pirminę teisinę pagalbą teikiantis vyresnysis specialistas Kęstutis Uzdra moterį informavo, kad pagal į statymą delspinigiai skaičiuojami tik už 6 mėnesius: „Jūsų skola yra 79 centai (22,88 euro cento) plius delspinigiai už šešis mėnesius – tik šių pinigų bankas gali reikalauti, nes nėra suėjęs skolos grąžinimo 10 metų senaties terminas.“

Pirmadienį „Snoro“ Panevėžio filiale buvusios dvi darbuotojos „Lietuvos ryto“ korespondentams paaiškino, kad nėra įgaliotos komentuoti susidariusios situacijos. Mat kaip tik nuo pirmadienio pradėjo dirbti nauja komanda, į kurios sudėtį panevėžietės jau nėra įtrauktos. Moterys pripažino, kad V.Jurkevičienės atvejis yra netipiškas. Tačiau esą įstatymai galioja visiems. Jeigu esi skolingas – privalai grąžinti. „V.Jurkevičienė tikrai gaus atsakymą raštu į savo prašymą nurašyti skolą. Ar tai bus padaryta, priklausys nuo naujojo bankroto administratoriaus“, – tvirtino darbuotoja.

Naujasis „Snoro“ bankroto administratorius Gintaras Adomonis iš žurnalistų išgirdęs apie V.Jurkevičienės skolą ir delspinigius, nustebo. Jis nurodė patikrinti, iš kur atsirado tokia panevėžietės skola. „Įsivėlė techninė klaida. V.Jurkevičienė nėra skolinga. Antradienį aš pasirašysiu raštą, kuriuo ji bus informuota apie šią klaidą“, – pirmadienį sakė G.Adomonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.