V. Putino gerbėjų prie JAV ambasados Vilniuje laukė staigmena

„Lauuuuk pyderaaastai iš Lietuvos!!! Naaato, okupaaantai lauk!“ – į megafoną prie JAV ambasados įsiutęs rėkė protestuotojas ir nacionaldarbininkų judėjimo vadovas Žilvinas Razminas.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Feb 4, 2015, 1:43 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 4:01 AM

Trečiadienį prie Amerikos ambasados Vilniuje susirinko kelios dešimtys protestuotojų, reikalaujančių „išvesti JAV okupacinę kariuomenę iš Lietuvos“ bei „sustabdyti Amerikos karą Ukrainoje“.

Piketuotojai su antiamerikietiškais plakatais ir šūkiais skelbė, kad šalyje esantys NATO kariai kelia grėsmę Lietuvos saugumui.

Išplauti protai

„NATO visame pasaulyje kursto karą. Kas sako, kad jaučiasi saugesni? Aš nesijaučiu. Jeigu Amerika užsinorės mūsų teritorijų, ji visiškai nepagalvos, kad Lietuvoje gyvena žmonės. Numes kelias bombikes ant strateginių objektų, ir viskas“, – dėstė moteris, prisistačiusi „atvažiavusia iš Žemaitijos“.

Šūkius rusų kalba pasiruošę ir prieš fašizmą kovojantys entuziastai turbūt nesitikėjo, kad prie ambasados jų lauks kur kas didesnis būrys kontrprotestuotojų. Šie atėjo su Amerikos, Ukrainos ir NATO bloko vėliavomis, „Coca-cola“ skardinėmis ir pašaipomis.

Prieš nacizmą kovojančiam H.Juodiškai besišvaistant bjauriais keiksmais, kita protestuotojų pusė skandavo „Gėda“ ir „Gerojam slava“.

„Kiekvienam perėjusiam į mūsų pusę duosime „Coca-cola“! Skubėkite, turime tik vieną!“ – į keiksmus atsakė piketuotojai.

Tuo metu nugriaudėjo toks juokas, kad šyptelėjo ir dvi mitinguotojų puses skiriantys policijos pareigūnai. Jų buvo daugiau nei dvidešimt.

„Tie žmonės yra pasidavę Rusijos vykdomam informaciniam karui. Apie jų organizuojamą piketą sužinojau tik šįryt, tad per kelias valandas susirinko grupė, kuri parodė ir kitą nuomonę“, – sakė pikete dalyvavęs visuomenininkas Tadas Langaitis. Jis sutiko, kad kariniai veiksmai Ukrainoje turi būti nedelsiant sustabdyti, nes kiekvieną dieną žūsta nekalti žmonės, tačiau kreivai šypsojosi girdėdamas dėstomas karo Ukrainoje priežastis.

Kartu su juo atėję aktyvistai apie okupuotą Lietuvą nieko negirdėjo. „Kodėl jie mus vadina fašistais? Per daug prisižiūrėję rusiškų televizijos kanalų šie žmonės“, – sakė su Amerikos vėliava stovintis vaikinas.

Kas okupavo Lietuvą?

„Tie žmonės su amerikoniškomis vėliavomis galvoja ne apie Lietuvos interesus. Tie su lietuviška vėliava yra už Lietuvą. Daugiau kitų? Kur daugiau? Jų daugiau? Jiems sumokėjo!“ – susigaudęs, kad Ukrainą ir JAV palaikančių žmonių yra daugiau, karščiavosi į piketą atėjęs vyriškis, stovintis Ž.Razmino pusėje.

Jis įsitikinęs ir tuo, kad Ukrainoje karą sukėlė Amerika.

„Iš kur dar rusai? Kokie rusai? Ukrainos parlamentas uždraudė rusų kalbą. Kur ta laisvė, jeigu žmogui neleidžia kalbėti savo kalba? Aš pats rusas, bet kalbu lietuviškai! Amerika tegul neduoda ginklų ir nemoka pinigų, taip karas ir baigsis!“ – pyko vyriškis.

Tai atitinka mintis, kurios išdėstytos oficialiame piketo organizatorių pranešime, kur teigiama, kad karas Ukrainoje turi būti sustabdytas.

„Smerkiame JAV valdžios grupuočių remiamos ir po kruvino perversmo valdžią užgrobusios  vadinamosios Ukrainos vyriausybės veiksmus, vykdant masinius nusikaltimus Rytų Ukrainoje: žudynes, pastatų griovimus bei nuolatinius žmogaus teisių pažeidimus“, – dėstoma pranešime. „Tegul Lietuva pasitraukia iš NATO bloko demokratiniu būdu. Yra įvesta okupacinė amerikiečių kariuomenė. Negali užsieniečių kariuomenė būti be leidimo.

NATO blokas, sąjungininkai? Referendumo nebuvo, nesvarbu, kad esame nariai, man tai abejotina. Man atrodo, kad tiems yra apmokėta“, – žiūrėdamas į žmones su „Coca-cola“ skardinėmis aiškino asociacijos „Lietuva be nacizmo“ narys Giedrius Grabauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.