Dėl skulptūrų kurstomos aistros primena Garliavą

Nuogąstaujant, kad gali pasirodyti žalieji žmogeliukai, ne laikas kelti triukšmą dėl skulptūrų ant sostinės Žaliojo tilto. Tokią nuomonę pareiškė Lietuvos paminklosaugos ekspertai.

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė („Lietuvos rytas“)

2015-02-05 08:25, atnaujinta 2018-01-14 02:36

„Kai reikia būti ramiems ir ginkluotis, ginčijamasi dėl skulptūrų ant Žaliojo tilto likimo! Kartais atrodo, kad ažiotažas dėl to keliamas dirbtinai.

Tokia situacija primena nesenus įvykius Garliavoje: kažkam svarbu supriešinti visuomenę“, – kalbėjo architektas Augis Gučas po visuotinio neeilinio ICOMOS organizacijai priklausančių Lietuvos paminklosaugos ekspertų susirinkimo.

Paminklosaugos specialistai kreipėsi į kultūros ministrą Šarūną Birutį, prašydami palikti teisinę apsaugą skulptūroms ant Vilniaus centre esančio Žaliojo tilto. Jų manymu, tai padėtų išvengti skubotų ir neapgalvotų veiksmų.

Pasak paminklosaugininkų, nesvarbu, geros tos skulptūros ar blogos, tačiau dabar ne laikas jas nuiminėti ir dėl to diskutuoti.

„Lietuvoje daug kas bijo vadinamųjų žaliųjų žmogeliukų dėl įvykių Ukrainoje, be to, artėja politines aistras kaitinantys savivaldybių rinkimai. Todėl labai lengva tas skulptūras nuversti.

Tačiau taip skubėti negalima“, – tvirtino ICOMOS Lietuvos nacionalinio komiteto pirmininkė Marija Nemunienė.

A.Gučo manymu, raginti, kad reikia kuo greičiau nuimti skulptūras, nes Rusija puola Ukrainą, – itin nebrandus politikų elgesys.

„Prieš 20 metų jau buvo nutarta, kad tai – ne sovietiniai simboliai.

Jeigu dabar atrodo kitaip, ne laikas tą šurmulį kelti. Dabar reikia rengti kariuomenę.

Tokia diskusija naudinga tikrai ne mums. Pagalvokite, ar yra pavojaus, kad kils neramumai dėl skulptūrų? Tikrai yra!

Tad ar būtent dabar reikia ardyti skulptūras?“ – retoriškai klausė architektas.

Paminklosaugos ekspertus vienijančios tarptautinės organizacijos nariai neaptarinėjo skulptūrų meninės vertės, tačiau pabrėžė, kad jos yra tilto per Nerį architektūrinės kompozicijos dalis.

Šiuo metu Žaliasis tiltas su skulptūromis yra įrašytas į Kultūros vertybių registrą ir saugomas valstybės. Nemažą dalį žmonių ypač piktina ant tilto esančios sovietinių karių skulptūros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?