Magistrės padėka už paramą – straipsniai apie filosofus

„Sunkiausią užduotį įveikiau. Ačiū visiems, kurie man padėjo, mane suprato, manimi patikėjo“, – Škotijos Edinburgo universiteto Filosofijos fakulteto magistrantė 22 metų Urtė Laukaitytė šypseną dalija visiems žmonėms, kuriuos tik sutiko kelyje, vedančiame į tikslą.

U.Laukaitytė dėkinga visiems jai pagelbėjusiems žmonėms.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
U.Laukaitytė dėkinga visiems jai pagelbėjusiems žmonėms.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Feb 6, 2015, 9:39 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 9:48 PM

Jei ne geros valios žmonių parama, šiuo metu prie jos pavardės neįmanoma būtų įrašyti žodžio „magistrantė“.

Žino, ko siekia

Šie metai U.Laukaitytei buvo ypatingi. Ji įstojo į Edinburgo universitetą, tačiau tai pasiekti merginai nebuvo lengva.

Šio universiteto Filosofijos fakultete ji atsidūrė neatsitiktinai. Metus truksiančios kognityvinių mokslų ir sąmonės filosofijos magistro studijos – tai laiptai, kuriuos ji privalo įveikti, kad jai atsivertų kelias į doktorantūros studijas Stanfordo universitete Kalifornijoje, JAV.

Merginos mokslų bagaže – ne tik Vilniaus licėjaus atestatas, bet ir Didžiosios Britanijos Kembridžo universitete įgytas psichologinės lingvistikos bakalauro diplomas. Ji gerai žino, ko siekia.

„2014-ųjų vasarą praleidau Stanfordo universitete Kalifornijoje. Tai buvo savita praktika, kurią finansavo Kembridžo universitetas. Dirbau pas profesorių Jamesą McClellandą, vieną kognityvinės psichologijos pradininkų. Jis – gyva legenda. Man labai pasisekė, kad mokslų kelias nuvedė būtent pas jį“, – pasakojo U.Laukaitytė.

Stanfordo universitete ji jau nusižiūrėjo penkerius metus trunkančią doktorantūros informacinių technologijų, lingvistikos, psichologijos ir filosofijos mokslų programą.

Kad ją studijuotų, privalo įveikti magistrantūrą. O magistrantūros studijos Edinburgo universitete kainuoja 7800 svarų sterlingų – apie 33,8 tūkst. litų.

Didžiąją dalį pinigų – apie 6000 svarų sterlingų – už studijas jai jau pavyko sumokėti. Kaip?

Buvo sugalvojusi projektą

„Iki ekonominio sunkmečio Edinburgo universitete gauti magistro studijų finansavimą nebuvo sudėtinga. Tačiau pastaraisiais metais viskas pasikeitė – nemokamų magistro studijų jame beveik nebeliko. Sumokėti už mokslą jauni žmonės, neturintys finansinio užnugario, paprastai neįstengia.

Tikėjausi gauti vienokią ar kitokią stipendiją, bet to padaryti nepavyko. Todėl man neliko nieko kita, kaip paprašyti paramos“, – rudenį, jau prasidėjus semestrui, portalui lrytas.lt yra pasakojusi Urtė.

Ji sukūrė interneto tinklalapį, jame suguldė mintis apie savo tikslus, situaciją ir paprašė visų geros valios žmonių pagalbos.

Jos žodžiais tariant, šiek tiek pavėlavo. Mat anksčiau už ją tai padariusi kito universiteto studentė sulaukė gerokai daugiau dėmesio – ir kritikos, ir pagyrų, ir pasmerkimo, bet kartu – ir paramos.

„Man dar trūksta 1800 svarų sterlingų, tačiau mano skelbta akcija nebevyksta. O ir universitetas nedalija labdaros – už mokslus vis tiek reikės sumokėti.

Bandžiau dar kartą siekti poros stipendijų, bet to, kaip ir anksčiau, padaryti nepavyko. Dirbau, bet tie keli šimtai svarų, kuriuos pavyko sutaupyti, tėra lašas jūroje.

Kol kas nežinau, kaip reikės sukaupti trūkstamą sumą pinigų. Tačiau dar turiu šiek tiek laiko, tad manau, kad ką nors pavyks sugalvoti.

Dabar atrodo, kad tikslas – magistro diplomas – jau čia pat, kad jis apčiuopiamas“, – kalbėjo U.Laukaitytė. Baigusi magistrantūrą studentė turės maždaug metus pasirengti doktorantūrai Amerikoje. Bet jau dabar jos galvoje sukasi mintys ir apie keletą dokumentinių filmų, kuriuos pati ketina susukti, ir apie daugybę kitų kūrybinių projektų.

Padėka už paramą – straipsniai

Savo akcijoje, paskelbtoje rudenį, Urtė buvo pateikusi žmonėms pasiūlymą, kaip galės atsidėkoti. Ir šiuo metu tesi žodį. Maždaug kartą per savaitę ji visiems išsiunčia elektroninius laiškus su įdomių straipsnių nuorodomis.

„Dalinsiuosi su jais viskuo, ką randu naudinga. Tai lyg maistas smegenims. Viliuosi, kad žmonės tuos straipsnius paskaito“, – užsiminė U.Laukaitytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.