Ministro pažadai nesilankstyti Rusijos banditams – nieko verti

Rusijos nusikaltėlių įtaka Lietuvos pareigūnams didesnė nei vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio. Nors jis dievagojosi, kad mūsų šalyje nebus leista apsigyventi nusikaltėlių šulams iš užsienio, vienam jų neseniai buvo įteiktas toks leidimas. Tik dabar ministerijos pareigūnai ėmė ieškoti, kas dėl to kaltas. 

S.Skvernelis dievagojosi, kad rusų mafijos šulams Lietuva netaps prieglauda. Tačiau leidimai gyventi jiems dalijami lengva ranka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
S.Skvernelis dievagojosi, kad rusų mafijos šulams Lietuva netaps prieglauda. Tačiau leidimai gyventi jiems dalijami lengva ranka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

Feb 7, 2015, 12:12 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 8:55 PM

Apie tai, kad įtakingi Rusijos nusikaltėliai bando legaliai įsikurti mūsų šalyje, „Lietuvos rytas“ rašė praėjusį mėnesį.

Nors Migracijos departamentas jau buvo priėmęs sprendimą dviem Rusijos nusikaltėlių veikėjams leisti apsigyventi Lietuvoje, ministras S.Skvernelis pareiškė, jog šie asmenys tokių leidimų niekada negaus.

Tačiau praėjusią savaitę vienam jų – Achmedui Jevlojevui – oficialiai buvo suteikta teisė gyventi Lietuvoje.

Sausio 29 dieną tokį leidimą vienam įtakingiausių Rusijos nusikaltėlių, Pakumpėlio ir Achmedo Ingušo pravardes turinčiam A.Jevlojevui iškilmingai įteikė Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdybos specialistai.

Leidimas A.Jevlojevui buvo išduotas iškart po to, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė pateikė Seimui svarstyti įstatymo pataisas, kuriomis siekiama grėsmę keliantiems asmenims uždrausti gauti leidimus gyventi Lietuvoje.

„Lietuvos žmonės turi būti tikri, kad valstybė užkirs kelią pavojų keliantiems asmenims gyventi mūsų šalyje“, – iškart po pataisų pateikimo teigė prezidentė.

Žodžiai buvo tušti

Tačiau po „Lietuvos ryto“ publikacijos kilo skandalas. Vidaus reikalų ministras S.Skvernelis skubiai sušaukė spaudos konferenciją.

„Leidimai A.Jevlojevui ir O.Šamaninui (kitam įteisintam vagiui iš Rusijos – Red.) nėra ir nebus išduoti“, – teigė S.Skvernelis.

Kiek vėliau ministras vis dėlto patikslino, kad praėjusių metų lapkričio 12 dieną Migracijos departamentas priėmė sprendimą A.Jevlojevui ir O.Šamaninui išduoti leidimą, tačiau patikino, jog šie sprendimai taip ir nebuvo įgyvendinti dėl gautos papildomos informacijos.

Po skambios S.Skvernelio spaudos konferencijos Lietuvoje siekiantys apsigyventi Rusijos nusikaltėlių šulai sunerimo.

Tačiau jų globėjai mūsų šalyje užtikrino – ministro kalbos tik dėl vaizdo – atvažiuokite ir gausite leidimus.

Gavo leidimą gyventi ir dingo

Sausio 22 dieną pirmasis į Vilnių atvyko A.Jevlojevas ir iškart už leidimo išdavimą skubos tvarka sumokėjo 58 eurus.

Jau baigiantis darbo dienai, apie 16 valandą, jis atvyko į Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdybą.

Čia buvo nufotografuotas, paimti jo pirštų atspaudai.

O jau sausio 29 dieną A.Jevlojevui iškilmingai buvo įteiktas laikinas leidimas gyventi Lietuvoje.

Tą pačią dieną nusikaltėlių šulas išvyko nežinoma kryptimi, nes gautas leidimas jam suteikia teisę laisvai keliauti po Europos Sąjungos šalis.

Dabar atvykti į Vilnių atsiimti leidimo ketina ir kitas įteisintas vagis Olegas Šamaninas. Nors už gaujos organizavimą ir reketą yra paskelbta jo paieška, oficialūs dokumentai apie tai Lietuvos dar nepasiekė.

Tai šiuo metu Dubajuje nuo Rusijos teisėsaugos besislapstančiam O.Šamaninui pranešė jo globėjai Lietuvoje ir pakvietė skubiai atvykti atsiimti leidimo.

Tokia „Lietuvos ryto“ paskelbta naujiena sukėlė sumaištį Vidaus reikalų ministerijoje. 

„Ministras šiandien susisiekė su generaliniu policijos komisaru. Komisaras jį užtikrino, kad policija šiuo metu jau aiškinasi situaciją ir jei matys, kad yra pagrindas, nedelsiant pradės ikiteisminį tyrimą dėl pareigūnų veiksmų, jiems gresia maksimali atsakomybė. Yra pagrįstų įtarimų teigti, kad tai buvo padaryta ne tik neteisėtai, bet ir specialiai“, – sakė S.Skvernelio atstovas Tomas Beržinskas.

Vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius aiškino, kad net ir tokiu atveju, jeigu šis įvykis yra klaida, tokia klaida yra nedovanotina, pranešė agentūra BNS.

„Aš manau, kad arba tai yra didelė klaida, bet tuomet – tikrai nedovanotina. Galima būtų įžvelgti piktnaudžiavimą, galbūt ir siekiant naudos. Mes atliksime tyrimą ir tyrimo rezultatus vertinsime labai griežtai. Buvo duoti visi pavedimai pakartotinai patikrinti šiuos asmenis. Ir kol vyksta patikrinimas, leidimų išduoti niekas neturėjo teisės“, – LRT radijui sakė E.Jankevičius.

Pasak viceministro, leidimas vasario 3 dieną buvo panaikintas, taigi „jei minėtas asmuo kažkur važiuos ir bus patikrintas, tai jo leidimas – nebegalioja“.

Šiuo metu dar aiškinamasi, ar dėl šio sprendimo kaltas Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, ar Migracijos departamentas. Pasak T.Beržinsko, kitam nusikaltėliui Olegui Šamaninui leidimas gyventi „nėra ir tikrai nebus išduotas“.

Paklaustas, ar ministerija bei policijos vadovai neturi duomenų, jog leidimas gyventi A.Jevlojevui galėjo būti išduotas už neteisėtą atlygį, jis sakė, jog negalima to atmesti. T.Beržinskas taip pat tvirtino, kad atsakomybė po šio įvykio bus taikoma ne tik už sprendimą atsakingiems darbuotojams, bet ir jų vadovams.

Pažadai – tik Seimo nariams nuraminti

Tai jau ne pirmas kartas, kai vidaus reikalų ministras S.Skvernelis viešai kalba vienaip, o po to elgiasi kitaip.

Pernai gruodžio 18 dieną kalbėdamas iš Seimo tribūnos S.Skvernelis teigė, kad susikompromitavę policijos pareigūnai Pavelas Brazovskis ir Jonas Glinevičius gali ne tik netekti darbo Vilniaus oro uoste, bet ir išlėkti iš tarnybos.

„Yra pavesta pradėti ikiteisminį tyrimą šių pareigūnų atžvilgiu, o kol nėra teisinio įvertinimo, šitie žmonės turi būti rotuoti“, – per Vyriausybės valandą pareiškė vidaus reikalų ministras.

P.Brazovskis ir J.Glinevičius Vilniaus oro uoste jau nebedirba, tačiau tai su S.Skvernelio pareiškimu neturi nieko bendro.

Pareigūnams iš oro uosto buvo leista pasitraukti savo noru, o ikiteisminis tyrimas jų atžvilgiu nebuvo pradėtas.

„Šie pareigūnai dar praėjusiais metais savo noru perėjo dirbti į sostinės 2-ąjį policijos komisariatą. Vienas perkeltas į lygiavertes pareigas, kitas – į žemesnes.

Šis sprendimas buvo priimtas kartu su Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininku Kęstučiu Lančinsku ir oro uosto poskyrio vadovybe įvertinus šių pareigūnų veiklą ir pasiektus darbo rezultatus oro uoste“, – „Lietuvos rytui“ sakė policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Pasak policijos vadovo, ikiteisminis tyrimas P.Brazovskio ir J.Glinevičiaus atžvilgiu niekada nebuvo pradėtas.

Jų atžvilgiu K.Lančinsko vadovaujamame komisariate buvo nagrinėjamas tik verslininko, parduotuvių tinklo „Du broliai“ bendraturčio Vaidoto Jankausko prašymas pradėti ikiteisminį tyrimą, bet komisariato Nusikaltimų tyrimo valdybos Ypatingų nusikaltimų tyrimo ir veiklos organizavimo skyriaus vyriausiasis tyrėjas Linas Malelė savo kolegų veiksmuose nusikaltimo neįžvelgė ir tyrimą pradėti atsisakė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.