J.Olekas: „Šalys, kurios delsė, jau nebeturi dalies teritorijos“

Praėjusią savaitę ištarti buvusio NATO vadovo Anderso Fogh Rasmusseno žodžiai apie Vladimiro Putino planus pasaulio spaudoje nuskambėjo itin garsiai.

J.Oleko teigimu, V.Putino veiksmai nenuspėjami.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Oleko teigimu, V.Putino veiksmai nenuspėjami.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Feb 9, 2015, 5:16 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 4:59 PM

„Tai nėra vien Ukrainos klausimas. Putinas nori atkurti Rusijos, kaip didžiosios galybės, statusą. Yra didelė tikimybė, kad jis įsivels į Baltijos šalių teritoriją siekdamas išbandyti NATO 5-ąjį straipsnį“, – britų dienraščiui „The Daily Telegraph" teigė A.F.Rasmussenas.

Ministras: „Kitas žingsnis – nenuspėjamas“

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, paklaustas, kaip vertina tokias garsaus diplomato prognozes, sakė: „Tikrai negalime pasakyti, koks bus kitas sprendimas, todėl jau ne pirmi metai darome viską, kad toks žingsnis būtų neįmanomas.“

J.Oleko teigimu, tas kaimynes, kurios netapo NATO valstybėmis, didžiosios kaimynė jau kaip nors nuskriaudė: „Lietuva prieš daugiau nei dešimtmetį pasirinko teisingą savo gynybos kelią stodama į NATO. Anuomet mes buvome panašioje situacijoje kaip Gruzija, Ukraina, Moldova.

Šios šalys šiek tiek suabejojo savo gynybos kryptimi ir visos jos jau neturi dalies savo teritorijos. Tą dalį nuo jų vienaip ar kitaip yra atplėšusi Rusija, o Lietuva ir kitos Baltijos valstybės gyvena demokratinėje santvarkoje ir išlaikė savo teritorijas“, – kalbėjo ministras.

J.Oleko teigimu, šiandien reikia skubėti taisyti praeities klaidas. „Kai kas žiūrėjo V.Putinui į akis – matė ten dvasią ir mažino gynybos biudžetus, o Rusija gynybos biudžetą ir savo karinę galią didino ir vis mažesniais laiko intervalais įsiverždavo į kaimynines šalis ne NATO nares. Tokia yra istorija, mes tai matome ir ruošiame namų darbus.“

Ir toliau remsime Ukrainą

Krašto apsaugos ministras pabrėžė, kad Lietuva ir toliau teiks pagalbą karo krečiamai Ukrainai: „Mes manome, kad Ukrainai reikia padėti, ir Lietuva Ukrainai padės.

Užvakar į Lietuvą atskrido kariai reabilitacijos, nuskraidinome tam tikros humanitarinės pagalbos, aktyviai veikia Sveikatos apsaugos ministerija.

Laukiame derybų rezultatų ir stebėsime situaciją“, – kalbėjo J.Olekas ir pridūrė, kad yra ir daugiau valstybių, kurios palaiko Ukrainą ir pritaria nuomonei, kad reikia sudaryti Ukrainai galimybę apsiginti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.