Drąsi lietuvė prispaudė prorusiškam JAV politikui uodegą

Lietuvė Eglė Markevičiūtė kartu su bendramintėmis švede Alexandra Ivanova ir JAV gimusia ruse Irena Schneider buvusiam JAV Kongreso nariui Ronui Paului stojo skersai kelio – sukūrė jam nepalankią iniciatyvą.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Feb 14, 2015, 7:49 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 4:35 AM

Trijų merginų sukurta iniciatyva „I don't support Ron Paul“ ir laiškas, kuriame neigiamai vertinamas buvęs kandidatas į prezidentus, neprasprūdo pro akis ir JAV žiniasklaidai.

Tarptautinei jaunimo organizacijai „Students for Liberty“ priklausanti E.Markevičiūtė nutarė sukritikuotii buvusį Kongreso narį dėl užsienio politikos.

Mat R.Paulo pareiškimai apie Rusijos agresiją Ukrainoje gerokai stebina. Pavyzdžiui, kad Rusijos karių nėra ir nebuvo Ukrainoje, o iš Ukrainos išplėšti Krymą yra pateisinamas ir legalus veiksmas. Nestebina ir tai, kad buvęs Kongreso narys dažnai kalbinamas propagandinio kanalo „Russia Today“.

„Apmaudu, kad Vakaruose gerbiamo R.Paulo pareiškimai apie Ukrainą ir Rytų Europą mane, Rytų europietę, žeidžia“, – sakė E.Markevičiūtė JAV leidiniui „Daily Beast“.

O ar galima reaguoti kitaip?

E.Markevičiūtė pažymėjo, kad buvęs kandidatas į JAV prezidentus jau senokai geopolitiniu požiūriu skleidžia tendencingą informaciją, kuri paranki Kremliui.

„Ir mes į tai ir reaguojame. Be to, pats R.Paulas vertinamas dviprasmiškai. Nors jis gerbiamas dešiniųjų, per jo politinę karjerą būta keistų dalykų. Kai kuriuose jo instituto pranešimuose justi rasizmas ir panašiai. Jis griežtai kalba tokiomis temomis, tad susidaro įspūdis, kad specialiai trokšta dėmesio“, – sakė Eglė.

Žinomas respublikonas ilgiausiuose reportažuose ir straipsniuose kalba taip, kaip Kremlius, tarkime, kad Maidane kovojo fašistiniai perversmininkai, vėliau užgrobę valdžią.

„Jo teiginiai atrodo labai nelogiški, griežti ir toli nuo realybės. Bet tam tikri amerikiečiai, kurie nepasitiki valstybe ir sako, kad Amerika yra pati blogiausia, kišasi į kitų reikalus, retai tuo abejoja. Jiems tarsi įgauna keistą imunitetą tarptautinės bendruomenės pripažįstamiems dalykams“, – kalbėjo E.Markevičiūtė.

Ji pabrėžė, kad amerikiečiai labai bijo dėl savo karių savanorių, nes daug savanorių, kurie dalyvavo kare Afganistane ir Irake, žuvo arba grįžo sužeisti. Tai pagrindinis dalykas, dėl ko amerikiečiai nenori niekur veltis.

Pakvietė į konferenciją „už laisvę“

Be to, penktadienio vakarą R.Paulas dalyvavo „Students for Liberty“ rengiamoje konferencijoje „Jaunimas už laisvę“. „Aš nesu proputiniškas ar prorusiškas. Man svarbūs faktai“, – jau kiek kitaip konferencijoje kalbėjo R.Paulas. Studentui iš Kijevo jis sakė nepalaikantis V.Putino veiksmų, o Krymo klausimu „yra neutralus“.

Ar neatrodo keista, kad konferencijoje dalyvauja toks pranešėjas?

„Aš ir kiti Rytų Europos piliečiai yra labai nusivylę. Aš asmeniškai tai priėmiau kaip spjūvį į veidą mums visiems – pirmiausia ukrainiečiams, nes jie irgi mūsų organizacijos dalis. Pritariančių žmonių, kurie mus remia, tikrai yra. Ypač iš Europos. Bet, deja, turime pripažinti, kad Ukrainos ir Rytų Europos padėtis nėra visiems labai svarbi“, – sakė E.Markevičiūtė.

Eglė pripažįsta, kad sulaukia ne vieno įžeidimo: „Bet, kaip sakiau leidiniui „Daily Beast“, tokie įžeidimai atrodo juokingi, nes Lietuvoje esame matę ir baisesnių dalykų. Pačių respublikonų partijoje dauguma tokių, kurie mus remia, bet Libertarų frakcija apie mus atsiliepia neigiamai.“

Jie stebisi, kodėl viena lietuvė ar švedė drįsta šnekėti už visus europiečius. Kažkas net buvo sukūręs konspiracijos teoriją, kurioje sakoma, kad „Baltijos šalių lobistai Amerikoje visada buvo labai stiprūs“.

„Tas jų įžeidimas yra tarsi komplimentas“, – nusijuokė E.Markevičiūtė.

Su R.Paulu nesišnekėtų

Lietuvės dažnai klausiama, kodėl ji niekada nesikreipė į patį R.Paulą ir su juo nediskutavo. Paklausus to paties, ji atsakė, kad nenorėtų jam nei ką nors pasakyti, nei jo ko paklausti.

„Diskusija su žmonėmis, kurie neigia akivaizdžius ir objektyvius faktus – hibridinį karą, Rusijos invaziją į Ukrainą ir nuožmią politiką kaimyninių šalių atžvilgiu, nėra įmanoma“, – įsitikinusi ji.

Diskusijos metu automatiškai pripažįsti, kad oponentas iš dalies teisus, tad diskusijoje turi gimti tiesa.

Ukraina nėra diskusija, kurioje galėtų gimti tiesa. Mes matome problemas, tad turėtume nuoširdžiai stovėti jų šalininkų pusėje ir su tokiais kaip R.Paulas nesileisti į debatus. Geriausia, ką galime padaryti, pasinaudoti R.Paulo vardu jo žodžiams įgarsinti, kad visi Vakarų Europos gyventojai ir amerikiečiai suprastų, kokias nesąmones jis kalba“, – pabrėžė E.Markevčiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.