Rusija veidmainiauja: Ukrainą ginkluojanti Lietuva kelia pavojų

Prorusiškus separatistus tankais, artilerija, priešlėktuvinėmis sistemomis ir kitokia ginkluote bei amunicija parėmusi Rusija skambina pavojaus varpais dėl to, kad Lietuva tiekia ginkluotę Ukrainai. Nerimą dėl Vilniaus veiksmų pareiškė Rusijos diplomatai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 17, 2015, 3:21 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 10:54 PM

Žurnalistų paklaustas apie Lietuvos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus pripažinimą, kad Lietuva ginkluote parėmė Ukrainą, Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Aleksandras Lukaševičius antradienį pareiškė, kad tokie Lietuvos veiksmai esą kelia pavojų.

„Atviras militaristinis Vilniaus kursas ir karinės paramos teikimas vienai kariaujančiai pusei nėra naujiena, tačiau kelia didelį pavojų. L.Linkevičius neatsitiktinai pasirinko ir momentą tokiai parama pripažinti – dar prieš vasario 12-osios derybas. Tai panašu į siekį pakenkti deryboms.

Rusija ryžtingai smerkia panašius provokacinius Lietuvos valdžios veiksmus, kenkiančius Ukrainos tautai ir griaunančius Rusijos, ESBO ir ES taikos pastangas Pietryčių Ukrainoje“, – pareiškė A.Lukaševičius.

Vakarų šalys, tarp jų ir Lietuva, nesyk kaltino Rusiją, kad ji visokeriopai remia separatistus, o šie nesilaiko jokių paliaubų susitarimų. Tai patvirtina ir patys separatistai, besidžiaugiantys rusiška ginkluote, kuri šiomis dienomis naudojama prieš ukrainiečius Debalcevės katile, – nepaisant paliaubų susitarimų separatistai iš artilerijos pabūklų bei raketinių sistemų apšaudė ukrainiečių pozicijas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nesyk neigė, kad Rusija remia prorusiškas pajėgas. Krymo okupacijos metu jis netgi juokavo, kad ginkluotę ir ekipuotę pašauktiniai įsigijo iš medžioklės ir karo reikmenų parduotuvių, o Rusijos karių Kryme esą nebuvo tol, kol Krymo gyventojai „pasiprašė“ į Rusijos sudėtį.

Lietuva yra pripažinusi, kad tiekia ginkluotę Ukrainai, tačiau nepatikslino, kokią įrangą konkrečiai.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) atsakydama į Maskvos pastabas pareiškė, kad didžiausią grėsmę taikai Ukrainoje kelia Rusijos tiekiami ginklai, o ne Lietuvos raginimai leisti Ukrainai gintis.

Taip ministerija atsikirto į Maskvos priekaištus Lietuvai dėl karinės paramos Ukrainai.

„Lietuvos, kaip ir Europos Sąjungos, pozicija išlieka nuosekli – Rusija turi deeskaluoti situaciją bei paraginti jos įtakoje esančias separatistų grupuotes nutraukti atakas, pareikalavusias tūkstančius žmonių gyvybių. Deja, išorės agresija prieš Ukrainą tęsiasi, o Rusija, laužydama tarptautinę teisę ir ankstesnius susitarimus bei apginkluodama nelegalias ir nieko neatstovaujančias grupuotes, gilina karo žaizdas“, – BNS sakė URM atstovas spaudai Kęstutis Vaškelevičius.

„Jau tą pačią naktį, kai šalių lyderiai Normandijos formate derėjosi dėl taikos Ukrainoje, dešimtys rusų tankų buvo permesti į Ukrainą. Didžiausia grėsmė taikai Ukrainoje kyla ne iš Lietuvos raginimų leisti Ukrainai gintis, bet iš tų Rusijos tiekiamų ginklų, kuriais šiuo metu apšaudomas Debalcevės miestas ir nuo kurių jau daugelį mėnesių žūsta Ukrainos kariai ir civiliai gyventojai, – pridūrė diplomatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.