Kauniečiai pakvies į negirdėtą išvyką

Norite sužinoti, kur Kaune ir jo apylinkėse auga motinėle ir gražuole vadinamos liepos, storulis gluosnis, sesės dvynės pušys ir kodėl kamienais susiviję ąžuolas ir pušis? Leiskitės į dar negirdėtą išvyką.

Santakos parke auga įspūdingos išvaizdos baltasis ‘Vitellina’ rūšies gluosnis. Jį pastebėjo arboristas L.Mekionis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Santakos parke auga įspūdingos išvaizdos baltasis ‘Vitellina’ rūšies gluosnis. Jį pastebėjo arboristas L.Mekionis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas“)

2015-02-19 16:22, atnaujinta 2018-01-12 16:45

Tų, kas neabejingi išskirtiniam gamtos grožiui ir yra smalsūs, jau šį pavasarį laukia įdomi pažintis su įvairiai išvešėjusiais Kauno medžiais. Vieni gražuoliai auga pačiame miesto centre – Laisvės alėjoje ar senamiestyje. Kiti – parkuose, miškuose ir net kauniečių sodybose.

Išvyka turėtų būti įdomi ir paklausi kone visais metų laikais – ir kai skleisis medžių žiedai, ir kai sunoks vaisiai, ir kai įvairiomis spalvomis nusidažys ir ims kristi lapai.

Drūtuoliai – miesto centre

Kauno turizmo informacijos centro ir konferencijų biuro darbuotojų teigimu, naujos ekskursijos metu smalsuoliai ne tik išvys šimtmečius skaičiuojančius gamtos paminklus, bet ir išgirs su jais susijusių legendų bei istorijų.

Maždaug porą valandų trunkančios išvykos metu bus galima pamatyti mieste augančius ypatingus medžius. Norintieji susipažinti ir su Kauno apylinkėse žaliuojančiais gamtos paminklais bus kviečiami į ilgesnę kelionę.

Besidomintys gamta tikriausiai nustebs sužinoję, jog net miesto širdyje – Laisvės alėjoje, netoli Soboro, auga įspūdinga trešnė, kuri jau pusšimtį metų kiekvieną pavasarį pasipuošia daugybe baltų žiedų.

Vaismedžio kamieno apimtis yra maždaug metro, o aukštis – daugiau kaip 25 metrai. Kiemo, kuriame auga trešnė, gyventojai nuo jos kasmet prisiskina daugiau nei kibirą uogų.

Šalia Laisvės alėjos 15-ojo namo auga daugiau kaip 200 metų senumo stora per 20 metrų aukščio liepa, į kurią greičiausiai kažkada trenkęs žaibas paliko didelį įtrūkimą.

Iš centro pakilę laiptais į Vytauto parką išvysime dar vieną liepą, kuri iš kitų išsiskiria aukščiu ir storu kamienu.

Aptiko įspūdingą gluosnį

Turistai taip pat turės galimybę išvysti tik šįmet pastebėtą Santakos parke augantį įspūdingos išvaizdos baltąjį ‘Vitellina’ rūšies gluosnį.

Jį su šeima vaikštinėdamas po kauniečių pamėgtą vietą pastebėjo gamtininkas ir arboristas Leonardas Mekionis.

Vyrui į akis krito netoli Neries augančio medžio dydis ir ypač kamieno su dviem drevėmis apimtis. Išmatavęs gluosnį vyras nustebo, kad jo kamienas – 7 metrų storio, o aukštis – per 21 metrą. Šiam medžiui galėtų būti daugiau kaip 100 metų.

„Šis medis ne tik įspūdingo dydžio. Drūtuolio šakos yra geltonos spalvos ir smarkiai skiriasi nuo kitų gluosnių šakų“, – kalbėjo L.Mekionis.

Gražuolė liepa – sinoptikė

Kitos gamtos įdomybės yra šiek tiek nutolusios nuo miesto centro. Viena jų – gražuole vadinama liepa Lampėdžiuose, Romuvos gatvėje. Ji iš kitų liepų išsiskiria itin plačia laja.

Pasakojama, kad kažkada šioje vietoje buvo pasodintos penkios lieknakamienės liepos, kurios vėliau suaugo į vieną kamieną, o viršūnės taip ir liko penkios.

Liepa įdomi dar ir tuo, kad perspėja, koks bus oras: kai šakos nusvyra, vadinasi, lis. Kai tiesiasi į dangų, lauk sausros.

Netoliese esančioje Gintaro gatvėje auga pušys sesės, suaugusios viena su kita per bendrą šaką ties kamienais. Pušų aukštis – 18 metrų, kamienų storiai – apie 40 centimetrų.

Byloja apie amžinąją meilę

Kauno rajone, Zapyškio seniūnijos Braziūkų kaime, auga 26 metrų aukščio ir apie 8,4 metrų apimties liepa motinėlė, kurios amžius – apie 500 metų. Pasakojama, kad prie jos rinkdavęsi 1863 metų sukilėliai. Tai – bene storiausia Lietuvoje liepa – į jos kiaurymę, kuri dabar užcementuota, galėdavę sulįsti net septyni žmonės.

Šilėnų girininkijoje auga vadinamieji Dubravos dvyniai – kamienais susipynę ąžuolas ir pušis. Abiejų medžių apimtis siekia per pusketvirto metro, pušies aukštis – 33, o ąžuolo – 27 metrai. Medžių amžius – per 150 metų.

Legenda pasakoja, kad gražuolis ąžuolas pamilo liekną pušį, apsivijo aplink ją ir kartu liko visam gyvenimui.

Netrūksta ir ąžuolų

Kauniečiai gali didžiuotis ir senais ąžuolais. Žaliakalnio ąžuolynas – tai didžiausias visoje Europoje mieste žaliuojantis natūralus ąžuolų parkas. Jame priskaičiuojama per 770 ąžuolų. Šiame parke gyvena itin retas vabalas – niūriaspalvis auksavabalis.

Ypatingu vadinamas ir Romainių ąžuolynas, kuriame aptinkama per 100 rūšių vabalų. Vietos gyventojai jį laiko šventa vieta, nes čia buvo įkurta daugybė pagonių alkaviečių.

Kauno marių regioniniame parke, prie Pažaislio vienuolyno, auga senas Taikos kalno ąžuolas, kuris yra 600 metų senumo. Jo aukštis – 21 metras, o kamieno apimtis – 5,15 metro.

Panemunėje, Jiesios upelio šlaite, dėmesį traukia įspūdingai atvertos kažkada drūto buvusio, o šiuo metu jau nudžiūvusio ąžuolo šaknys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.