Lietuva sveria savo ginklų arsenalą

Kol Vokietija svarsto, ar Lietuvos kariuomenę aprūpinti šarvuočiais ir leisti įsigyti savaeigės artilerijos pabūklus, mūsiškiai  nesnaudžia ir jau rikiuoja savo turimą ginklų arsenalą.

Lietuvos kariuomenės šarvuotis M113.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Lietuvos kariuomenės šarvuotis M113.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Feb 24, 2015, 10:47 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 11:54 AM

Lietuvos gynybos pramonė kariuomenei ir visuomenei pristato, ką jie gamina ir ką gali pagaminti. Jie bendradarbiauja ne tik su Lietuvos, bet ir su kitų valstybių gynybos institucijomis.

Mūsų kariuomenė turbūt dar ne viską žino, ką mūsiškiai gamina. Tokios konferencijos padės labiau pasitikėti ir bendradarbiauti.

Gynybos pramonė vystosi sparčiai

Pasak Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Artūro Paulausko, Lietuvos gynybos pramonė plėtojama sparčiai, todėl yra siekiama, kad jie pristatytų savo produktus ir veiklą. Jie gamina bepiločius ir gali apie juos papasakoti. Taip pat gali atskleisti, ką veikia kosmoso srityje, pristatyti kuriamus įvairius simuliavimo prietaisus, kurie yra naudojami mokymui.

Jie gali pateikti informacijos apie įvairias kovos lauko stebėjimo ir valdymo priemones, kuriamas virtualios kovos erdves. Šiandien svarbu kalbėti ir apie raketinę techniką bei visai Lietuvai jau gerai žinomą šovinių gamybą.

Anksčiau apie šiuos dalykus buvo mažiau kalbama. Viena vertus, dėl to, kad finansavimas buvo mažas, kita vertus, kad visai kitaip buvo suvokiama grėsmė iš Rytų. Šiandien Lietuvos kariuomenei labai reikia ginkluotės, nes dalis jos jau yra pasenusi ir situacija aplink yra nerami.

„Vertinant situaciją, naujus gynybos planus, šiuolaikinio karo scenarijus, matyti, kad ginkluotė ir kiti dalykai turi šiek tiek keistis. Taip ir iškilo klausimai dėl šarvuotų pėstininkų mašinų bei artilerijos pabūklų“, – sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas A.Paulauskas.

Pasižiūrėjus į naujausią pasaulio ginklų apžvalgą, JAV ir Vakarų šalių pramonės įtaka mažėja. Juntamas naujokių populiarėjimas, todėl ir Lietuvą norėtųsi matyti tarp šių šalių naujokių.

Dirba penkios pagrindinės gamybos įmonės

Lietuvoje yra potencialas, kuris gali sukurti galutinį produktą. Toje srityje tiesiogiai dirba penkios įmonės, tačiau nemažai yra ir pavienių, kurios gamina lazerinę, optinę  ir kitą techniką. Šiandienos tikslas – pasiekti, kad ir patys tos produkcijos galėtume gaminti daugiau ir aprūpinti Lietuvos kariuomenę.

„Gynybos pramonė yra labai svarbi Lietuvos krašto apsaugos sistemai. Lyginant 2012 ir 2013 metus, pirkimas išaugo beveik dvigubai. Mūsų bendradarbiavimas su kariais ir mokslininkais gali sukurti tokią produkciją, kuri gali pranokti ir kitas šalis“, – teigė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Pasak kariuomenės vado gen. mjr. Jono Vytauto Žuko, šiandien saugumo situacija regione nėra stabili, turime įtemptą situaciją Ukrainoje. Be savo nacionalinių gynybos planų, turime daug ir tarptautinių įsipareigojimų.

Lietuva pirmiausia pirks tai, ko labiausiai reikia, atsižvelgiant į Lietuvos galimybes ir situaciją kaimyninėse šalyse. Lietuva priversta ieškoti geriausio kainos ir kokybės santykio. Susitarimas dėl ginklų tiekimo naudingas ne tik gamintojams ar mokslininkams, bet ir visai Lietuvos valstybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.