Teisėjai: už vaišes Kaišiadoryse sumokėjo dosnus kancleris

Pakeliui namo – puota

Apelioacinio teismo pirmininkas E.Žironas tikino, kad už vakarienę teisėjai atsiskaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Apelioacinio teismo pirmininkas E.Žironas tikino, kad už vakarienę teisėjai atsiskaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Feb 24, 2015, 12:45 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 11:29 AM

Taip po „Lietuvos ryto“ publikacijos: „Teisėjams – puota, o atlikėjams – špyga“ žurnalistams teisinosi Apeliacinio teismo pirmininkas Egidijus Žironas.

Pakeliui namo – puota

Apeliacinio teismo pirmininkas patvirtino, jog sausio 9-ją teisėjai iš tiesų vakarieniavo Kaišiadorių rajone įsikūrusiame pramogų centre „Pas Radvilą“.

Tądien Kauno valstybinėje filharmonijoje buvo paminėtas Lietuvos apeliacinio teismo ir penkių apygardų teismų atkūrimo 20 metų jubiliejus.

„Po šventės iš Kauno į Vilnių grįždami teisėjai sustojo Kaišiadoryse pavakarieniauti“, – pasakojo E.Žironas. Jis neslėpė, jog vietos buvo iš anksto rezervuotos, nes didelis žmonių būrys bet kurioje užeigoje būtų netilpęs. Tuo pasirūpino Apeliacinio teismo kancleris.

Tostai – ne už bylas

Mikroautobusu važiavo 11 Apeliacinio teismo teisėjų ir dar keletas svečių. „Lietuvos ryto“ žiniomis, teisėjų banketui buvo skirtos dvi uždaros pramogų centro vadinamosios VIP salės, į kurias iš gatvės užsukę žmonės negali patekti.

Pabendrauti su svečiais atėjo ir pramogų centro savininkas A.Radvila. E.Žironas teigė, jog verslininkas visą laiką kartu su jais nepuotavo, tačiau vieną kitą tostą pakėlė.

„Tostus tikrai sakėme: džiaugėmės sėkmingais 20 metų darbais. Už sėkmingus nuosprendžius tostų tikrai nebuvo“, -- kalbėjo E.Žironas.

E.Žironas neįžvelgė nieko blogo, kad prie teisėjų kompanijos prisijungė ir pramogų centro šeimininkas: „Negi teisėjai tokia uždara kasta, kad kitiems net prie vieno stalo šiukštu negalima sėsti?“

Po „Lietuvos ryto“ publikacijos Apeliacinio teismo darbuotojai informacinėje sistemoje suskubo tikrinti bylų, tačiau nei su A.Radvila, nei su jo įmone „Pas Radvilą“ susijusių bylų teigė neradę. Šiuo metu jų esą nėra net visų Lietuvos teismų informacinėje sistemoje.

Kancleris nustebino dosnumu

E.Žironas teigė A.Radvilą matęs pirmą kartą. „Apie kitus teisėjus žinių neturiu, bet nepastebėjau, kad kas nors su juo būtų bendravęs kaip su senu bičiuliu“, – kalbėjo teismo pirmininkas.

E.Žironas tikino, jog verslininkas A.Radvila teisėjų savo sąskaita nevaišino, bet išleisdamas juos apdovanojo. Svečiai gavo po reklaminį bendrovės kalendorių ir po puskepalį vietoje iškeptos duonos. Už vakarienę esą sumokėjo Apeliacinio teismo kancleris.

E.Žironas tvirtino, jog vakarienė su valgiais ir gėrimais kainavo apie 1000 litų, tačiau kancleris čekio neišsaugojo. Teismo pirmininkas aiškino, jog visą laiką, kai kartu pietauja penki ar daugiau teismo darbuotojų, atsiskaito vienas žmogus, o vėliau visi susiskaičiuoja, kas kam skolingas.

Šįkart teisėjai kancleriui pinigų negrąžino. „Mes jam siūlėme, bet jis atsisakė paimti“, – tikino E.Žironas. Jis atskleidė, kaip Apeliacinio teismo tradicijas: „viso teismo teisėjai kas pusmetį iš savų lėšų švenčia bendrą gimimo dieną. Vieną pusmetį vieni teisėjai būna svečiai, kiti – šeimininkai, o kitą pusmetį – priešingai. Kancleris ten visada dalyvauja kaip svečias“. E.Žironas tikino, jog teismo kancleris piniginę taip plačiai atvėrė pirmą kartą.

Vestuvių muzika nesužavėjo

Teisėjų bankete buvo pakviesti groti vietiniai vestuvių muzikantai Saulius Gervickas ir Edvinas Girsa. „Muzikantų teisėjai neužsakinėjo. Mes manėme, kad tai yra šios įstaigos įvaizdžio dalis“, – aiškino Apeliacinio teismo pirmininkas.

E.Žironas teigė, jog vestuvių muzikantais svečiai iš Vilniaus nebuvo labai patenkinti, todėl neatmetė galimybės, kad vėliau juos kas nors išprašė.

„Mums pradėjus vakarienę, atėjo tie du vyrukai. Jų muzikavimas mūsų nesužavėjo. Jei kas nors jų ir paprašė išeiti arba nustoti groti, tai tikrai niekas neprieštaravo. Tai – nevisiškai mūsų stiliaus muzika. Kai buvo įjungtas įrašas, vakaras buvo kur kas ramesnis“, – pasakojo E.Žironas.

Muzikantai liko be atlygio

Jei ne muzikantai, apie šį pobūvį gal niekas nebūtų ir sužinojęs. Kaišiadorių turtuolis ne tik nesumokėjo žadėtų 120 eurų, bet atlyginimo išdrįsusiems prašyti muzikantams ėmė grasinti susidorojimu.

Išsigandę muzikantai įrašė verslininko grasinimus ir kreipėsi į Kauno apskrities policijos komisariatą prašydami, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Iškėlus baudžiamąją bylą, banketu ir jame dalyvavusiais įtakingais teisėjais susidomėjo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno apygardos pareigūnai ir pradėjo savo tyrimą.

Teismo pirmininkas iš Kauno STT yra gavęs pranešimą apie pradėtą tyrimą, bet į apklausą dar nebuvo iškviestas nė vienas teisėjas.

Apie susidariusią situaciją Apeliacinio teismo pirmininkas pats informavo ir teisėjų etikos bei drausmės komisiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.