Pareigūnas atskleidė, kiek iš tiesų kainuoja rinkėjo balsas

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojo Antonio Mikulskio teigimu, išankstiniai rinkimai parodė, kad pažeidimų daug.

Prasidėjus išankstiniam balsavimui pareigūnai pluša iš peties. Pradėti šeši ikiteisminiai tyrimai, iš jų net trys – Trakuose. Šešiolika asmenų pristatyti į policijos komisariatus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prasidėjus išankstiniam balsavimui pareigūnai pluša iš peties. Pradėti šeši ikiteisminiai tyrimai, iš jų net trys – Trakuose. Šešiolika asmenų pristatyti į policijos komisariatus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė, BNS

Feb 27, 2015, 12:18 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 3:16 AM

Komentuodamas situaciją A. Mikulskis teigė, kad per paskutines dvi paras pranešimų skaičius ypač išaugo: „Vasario 25-27 dienomis gauti 46 pranešimai apie galimus rinkimų įstatymo pažeidimus. Iš jų 15 – Trakų rajone, Švenčionių rajone – 7, Širvintų rajone –5, Vilniaus mieste – 9, Šalčininkų rajone – 4.“

Prasidėjus išankstiniam balsavimui pareigūnai pluša iš peties. Pradėti šeši ikiteisminiai tyrimai, iš jų net trys – Trakuose. Šešiolika asmenų pristatyti į policijos komisariatus.

Vakar vienas asmuo buvo suimtas dėl galima rinkėjų papirkimo pinigais, taip pat dviem ketinama pareikšti įtarimus.

„Reaguosime į visus pranešimus apie pažeidimus“, – akcentavo A.Mikulskis.

Pareigūno teigimu, dažniausiai už balsus siūloma iki penkių eurų.

Nors sklando gandai, kad už balsą vidutiniškai siūloma net penkiolika eurų, iš tiesų dalis šių pinigų, pareigūno teigimu, nubyra tam tikriems tarpininkams.

Prasidėjus išankstiniam balsavimui savivaldos rinkimuose dėl galimų įstatymų pažeidimų per jau pradėti 24 ikiteisminiai tyrimai. Nuo metų pradžios iki penktadienio ryto policija gavo 168 pranešimus apie galimus pažeidimus, susijusius su rinkimais.

Daugiausia pranešimų gauta iš šių apskričių: Vilniaus – 45, Utenos ir Tauragės – po 20. 17 ikiteisminių tyrimų pradėta dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise.

 Rinkimų pažeidimų tendencijos per išankstinį balsavimą rodo, kad gali būti pasiektas pažeidimų rekordas, atlygis perkant balsus nuo praėjusių rinkimų „pabrango" tris su puse karto, sako policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla.

Dažniausias pažeidimas – trukdymas pasinaudoti rinkimų teise, t. y. balsų pirkimas. Užfiksuotas ir siūlomos sumos už balsą rekordas – kai kur, anot jo, žadama duoti net 15 eurų.

„Daugiausia, ką aš esu girdėjęs, buvo siūloma 15 eurų, nors dar vakar turėjome skaičius, kad siūloma nuo 3 iki 10 eurų. Tris su puse karto „pabrango“, – patvirtino komisaras.

Jis taip pat sakė, kad balsų pirkėjai atranda ir naujų schemų, t. y.atlygį balsavusiems už nurodytą sąrašą ar kandidatą žadama duoti tik tuo atveju, jei dėl pažeidimų rezultatai nebus anuliuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.