Lapių klebonas šaukiasi pagalbos: „Gali sugriūti visa bažnyčia“

Lapių (Kauno r.) Šv.Jono Krikštytojo bažnyčia gali nesulaukti garbingo 400 metų jubiliejaus – tokios blogos mintys apniko šių maldos namų kleboną Robertą Skrinską. Griūtis jau prasidėjo – penktadienį nugarmėjo dalis šventorių juosiančios tvoros.

Nugriuvo pietinė Lapių miestelio bažnyčios tvoros dalis.<br>P.Mantauto nuotr.
Nugriuvo pietinė Lapių miestelio bažnyčios tvoros dalis.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

2015-02-28 11:34, atnaujinta 2018-01-12 01:13

Nelaimė įvyko apie vidurdienį. Ją lėmė pasitraukęs įšalas ir drėgmės gausa. Visai netoliese esančia gatve nuolat rieda sunkiasvoriai sunkvežimiai, kurių keliama vibracija taip pat galėjo paspartinti griūtį. Plytos apgadino kelis žemiau esančius kapus.

Ant tvoros įspausta jos statybos data – 1936-ieji, tačiau pirmosios atramos galėjo būti išmūrytos dar XIX amžiaus pabaigoje.

„Bažnyčia stovi vos per kelis metrus nuo įgriuvusio ir slenkančio šlaito. Iškilo reali grėsmė sugriūti pačiai bažnyčiai“, – baiminosi klebonas R.Skrinskas.

Jis pasakojo dar prieš porą metų pranešęs apie apgailėtiną atraminės sienos ir tvoros būklę, prašęs pagalbos, tačiau niekas nesuskubo jos remontuoti. Pernai Kauno rajono savivaldybė skyrė pinigų tik tyrimams.

Vėliau Kultūros paveldo departmentas skyrė apie 60 tūkst. eurų nuotekų sistemai sutvarkyti, tačiau darbų konkursas dar neįvyko. R.Skrinskas baiminasi, kad tvora ir toliau gali griūti ar net sužaloti artimųjų kapus lankančius žmones, mat iš kitų pusių statinio būklė ne ką geresnė. Jau matyti, kad krenta atskiros plytos

Bažnyčios klebonas buvo parengęs kapitalinį rekonstrukcijos projektą, tačiau tokiems darbams reikėtų apie 900 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.