Intriga Vilniuje: R.Šimašius – lyderis, A.Zuokas atsilaikė

Partijų štabuose iki vėlyvos nakties netilo šurmulys – kavinėse, restoranuose ir būstinėse įsikūrę didžiausių šalies partijų atstovai nekantriai prie kompiuterių, vyno taurės ar alaus bokalų laukė rinkimų rezultatų – Lietuvos gyventojai sekmadienį pirmą kartą balsavo tiesioginiuose merų rinkimuose.

R.Šimašius džiaugsmu dalijosi su žmona Agne.<br>T.Bauro nuotr.
R.Šimašius džiaugsmu dalijosi su žmona Agne.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-01 20:01, atnaujinta 2018-01-11 22:47

Vilniuje – Liberalų sąjūdžio triumfas

Didžiausią intrigą pasiūlė Vilniaus rinkėjai: nuo pat pradžių į lyderius šovęs Remigijus Šimašius laukė, kas bus jo varžovas antrajame ture – Valdemaras Tomaševskis ar dabartinis meras Artūras Zuokas?

R.Šimašius surinko 33,96 proc. balsų, Artūras Zuokas – 18,05 proc.

Įnirtinga kova tęsėsi iki paryčių, o A.Zuokas sugebėjo ištirpdyti V.Tomaševskio persvarą.

7 val. 25 min. ryte, susumavus 151 apylinkės rezultatus, A.Zuokas išplėšė antrąją vietą, garantavusią kelialapį į antrąjį rinkimų turą. Ilgą laiką antroje vietoje laikęsis V.Tomaševskis liko trečias su 16,96 procento balsų.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas Mykolas Majauskas užėmė ketvirtąją vietą – 8,71proc., Naglis Puteikis su 8,04 proc. balsų aplenkė Petrą Gražulį (partija „Tvarka ir teisingumas“) – 4,56 proc., Lietuvos socialdemokratų partijos atstovas Gintautas Paluckas pelnė 3,73 proc. balsų.

Sostinėje sekėsi ir R.Šimašiui, ir jo partijai – Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui. Vilniečiai jai atidavė 25,84 procento balsų – 15 mandatų savivaldybės taryboje.

Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija „Valdemaro Tomaševskio blokas“ surinko 17,96 proc. balsų – 10 mandatų, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 8 mandatai, A.Zuoko vadovaujama Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) – 6 mandatai, Lietuvos socialdemokratų partija – 4 mandatai, Politinė partija „Lietuvos sąrašas“ – 4 mandatai, P.Gražulį į mero postą kėlusi partija „Tvarka ir teisingumas" taryboje valdys 3 mandatus.  

Darbo partijos kandidatas Jonas Pinskus savo partijos Vilniuje nenuvedė niekur – surinkusi vos 3,43 procento ši partija sostinėje neturės nė vieno mandato.

Nugalėtojai ir nežinomieji

Kaune ir Klaipėdoje įnirtingų kovų nebuvo – Visvaldas Matijošaitis ir Andrius Kupčinskas užtikrintai žengė į antrąjį turą, o uostamiestyje Vytautas Grubliauskas turėjo akivaizdžią persvarą, bet jos neužteko, kad mero postą išsaugotų jau po pirmojo turo. Antrajame Klaipėdos merui teks kovoti su Agne Bilotaite.

Dviejuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose antrojo turo nebus – Alytuje be konkurencijos meru tapo buvęs generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius, o Marijampolėje dar kartą rinkėjų ištikimybe įsitikino su pertraukomis miestą nuo 2003-iųjų valdantis socialdemokratas Vidmantas Brazys.

Remdamiesi naujausiais VRK duomenimis, skelbiame didžiausių miestų lyderių trejetuką:

Vilnius:

Remigijus Šimašius (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis)  33,78 proc.

Artūras Zuokas (Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai)  18,04 proc.

Valdemaras Tomaševskis (Lietuvos lenkų rinkimų akcija, Politinė partija Rusų aljansas)  17,09 proc.

Vilniaus rajonas:

Marija Rekst (Lietuvos lenkų rinkimų akcija, Politinė partija Rusų aljansas) 58,01 proc.

Gintaras Karosas (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai) 15,6 proc.

Vilija Filipoviečienė (Darbo partija) 6,48 proc.

Kaunas:

Visvaldas Matijošaitis (Visuomeninis rinkimų komitetas „Vieningas Kaunas“) 36,90 proc.

Andrius Kupčinskas (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai) 24,56 proc.

Rimantas Mikaitis (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis) 8,19 proc.

Klaipėda:

Vytautas Grubliauskas (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis) 42,23 proc.

Agnė Bilotaitė (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai) 11,81 proc.

Irina Rozova (Lietuvos lenkų rinkimų akcija, Politinė partija Rusų aljansas) 10,04 proc.

Šiauliai:

Artūras Visockas (Visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko nepartinis sąrašas“) 16,65 proc.

Valerijus Simulikas (Visuomeninis rinkimų komitetas „Valerijaus Simulik judėjimas „Už Šiaulius“) 15,43 proc.

Justinas Sartauskas (Lietuvos socialdemokratų partija) 14,72 proc.

Panevėžys:

Rytis Mykolas Račkauskas (Visuomeninis rinkimų komitetas „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“) 21,93 proc.

Maurikijus Grėbliūnas (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai)   15,52  proc.

Gema Umbrasienė (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga) 15,21 proc.

Marijampolė:

Vidmantas Brazys (Lietuvos socialdemokratų partija)  54,89 proc.

Valdas Pileckas (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai) 13,32 proc.

Metas Ražinskas (Darbo partija) 9,14 proc.

Alytus:

Vytautas Grigaravičius ( Visuomeninis rinkimų komitetas „Alytaus piliečiai“) 66,12 proc.

Jurgis Krasnickas (Lietuvos socialdemokratų partija) 9,14 proc.

Gediminas Jegelevičius (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis) 6,2 proc.

Vilniuje – įnirtinga kova

Liberalų sąjūdis rinkimų rezultatų laukė restorane „Neringa“, kuris sekmadienio vakarą sausakimšas. Partijos lyderiai per mikrofoną skelbė naujausius rezultatus, kuriuos palydi plojimai ir garsūs šūksniai.

„Jeigu susiklostys tokia situacija, kad Remigijus Šimašius konkuruotų su Artūru Zuoku, antrame ture būtų sudėtinga kova. Manau, kad būtų taškas į tašką, balsas į balsą, bet viliamės, kad Vilnius pasirinks ateitį, o ne praeitį“, – sakė Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis.

Iš 60 savivaldybių, liberalai tikisi patekti į 17-ikos savivaldybių antruosius turus. E.Masiulis teigia, kad tai yra maksimalūs tikslai. Jis tikisi, kad seksis ir į Seimo nario vietą kandidatuojančiam Šarūnui Gustainiui.

E.Masiulis apgailestavo, kad išankstinio balsavimo metu Trakų rajone, balsuoti buvo vežami girti asmenys. Kai kurie jų teigė, kad siūlant atlygį jų buvo parašyta balsuoti už liberalus: „Tai yra apmaudus atvejis, laukiame policijos tyrimo.“

Pats R.Šimašius sakė, kad kova yra ne tarp kandidatų, o tarp rinkėjų pasitikėjimo, tad tai nėra lengva.

„Mes esame labai gerai pasirengę – komanda ir programa yra gera, todėl manau, kad tai turi duoti gerų rezultatų. Paprastai kalbant, rinkėjai yra pavargę nuo praeities metodų ir aiškiai šią žinią siunčia. Į Vilnių norime atnešti normalią vakarietišką politiką“, – sakė R.Šimašius.

Politikas įsitikinęs, kad vilniečiai pasitiki juo, todėl tikisi pergalės rinkimuose. Antrajame ture, pagal politologų prognozes ir jo paties nuomonę, R.Šimašiui būtų lengviau grumtis su V.Tomaševskiu.

„Bet tai antraeilis dalykas, nes aš esu įsitikinęs, kad antrame ture turėčiau švęsti pergalę“, – sakė R.Šimašius.

A.Zuokas rinkimų naktį dar nevertino preliminarių rezultatų.

„Rezultatai bus ankstyvą rytą, kai juos turėsime, tada galėsime ir vertinti. Apylinkės kol kas mažos, todėl tai neatspindi tendencijų. Nereikia vertinti tuomet, kai yra pradžia, reikia vertinti kai bus pabaiga“, – sakė A.Zuokas.

Jis teigė, kad antrajame ture norėtų save matyti su R.Šimašiumi. A.Zuokas sakė, kad rinkimų kampanijos metu nebuvo normalių debatų, kalbant apie miesto valdymo ar ateities planus, todėl jis tikisi patekti į antrąjį turą ir su juo padiskutuoti.

„Dažnai buvo naudojama melaginga retorika, kuriai nebuvo galimybių atsakyti. Todėl antrame ture su R.Šimašiumi būtų įdomiau padiskutuoti“, – sakė jis.

Ką darytų, jeigu nepateks į antrąjį turą, A.Zuokas nebuvo linkęs svarstyti.

Rezultatų laukimas užtruko

Tikimasi, kad didžiuosiuose Lietuvos miestuose, pavyzdžiui, Vilniuje, bus antrasis turas. Be to, sekmadienį kandidatai varžėsi ir dėl laisvo Seimo nario mandato Žirmūnuose. Jeigu prireiks, merų ir Seimo nario antrojo turo rinkimai vyks kovo 15-ąją.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas prognozavo, kad didžiųjų miestų rinkimų rezultatų sulauksime apie 3-4 val. nakties.

„Didžiuosiuose miestuose šiek tiek ilgiau užtrunka, turime Vilniuje rinkimų apylinkes, kur balsavo per 50 proc. rinkėjų. Be jokios abejonės, toms rinkimų apylinkėms teks gana ilgai skaičiuoti balsus. Tikimės, kad turėtume sužinoti gilią naktį didžiųjų miestų rinkimų rezultatus, tai yra apie 3- 4 nakties“,- sekmadienį spaudos konferencijoje sakė Z.Vaigauskas.

Balsavo aktyviau nei 2011-aisiais

VRK duomenimis, rinkimuose balsavo per 40 proc. rinkėjų.

Sekmadienį iki 19 val., kai iki balsavimo pabaigos dar buvo likusi valanda, buvo balsavę 39,82 proc. rinkėjų. Iš anksto specialiuose paštuose ir namuose trečiadienį–šeštadienį balsavo dar 5,97 proc. rinkėjų. Tai reiškia, kad iš viso balsavo 45,75 proc. rinkėjų.

Šiemet balsuojama šiek tiek aktyviau nei per praėjusius savivaldybių tarybų rinkimus. Prieš ketverius metus iki 19 val. buvo balsavę 39,73 proc. rinkėjų, o galutinis aktyvumas siekė 44,08 proc.

Aktyviausiai likus valandai iki rinkimų pabaigos balsavo Druskininkų (51,27 proc.), Pagėgių (49,76 proc.) ir Birštono (49,71 proc.) savivaldybių rinkėjai. Pasyviausiai piliečiai reiškėsi Vilkaviškio rajone (30,67 proc.), Klaipėdos rajone (31,18 proc.) ir Mažeikių rajone (32,27 proc.).

Vilniaus mieste prie balsadėžių iki 19 val. susirinko 45,45 proc. rinkėjų.

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius sako tikėjęsis didesnio rinkėjų aktyvumo savivaldos rinkimuose, kuriuose, skaičiuojama, savo valią galėjo pareikšti apie 46-47 proc. rinkėjų.

„Aš tikėjausi, kad bus didesnis dėl to, kad tiesioginiai merų rinkimai. Tikėjausi, kad tai pritrauks rinkėjus aktyviau dalyvauti ir pasisakyti už vieną ar kitą kandidatą“, – žurnalistams sekmadienio vakarą sakė premjeras.  

Fiksavo pažeidimus

Sekmadienį Lietuvos policijos įstaigos gavo 132 įvairius pranešimus apie galimus rinkimų pažeidimus, daugiausia – dėl neleistinos agitacijos, rinkėjų pavežimo ar balsų pirkimo.

Jurbarko rajono laikraštis „Šviesa“ pranešė, kad Gricių rinkimų komisijoje prisigėrė pusė komisijos narių. Gricių rinkimų apylinkės pirmininkė Sigutė Prišmantienė bei narė Nijolė Pilypienė aptiktos girtos. S.Prišmantienė pripūtė 2,6 promilės, N.Pilypienė – 1,6 promilės.

Visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ gavo 107 pranešimus apie galimus rinkimų tvarkos pažeidimus. 23 iš jų perduoti tirti savivaldybių rinkimų komisijoms, VRK ir policijai.

„Alytaus, Zarasų, Tauragės rajonuose, Druskininkų savivaldybėje ir Vilniuje užfiksuota rinkėjų papirkinėjimo atvejų. Buvo bandoma daryti įtaką rinkėjų valiai už balsą siūlant nuo 3 iki 10 eurų, alkoholio butelių arba maisto“, – rašoma organizacijos „Baltosios pirštinės“ pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.