Lietuvių gauja savo tautiečius Ispanijoje pavertė vergais

Ispanijos policija demaskavo dar vieną nusikaltėlių iš Lietuvos gaują, kuri savo tautiečius versdavo nežmoniškomis sąlygomis dirbti apelsinų plantacijose. Tarp dvylikos sulaikytųjų yra ir gaujos vadeiva.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

2015-03-01 16:07, atnaujinta 2018-01-11 23:02

Pietų Ispanijoje gūžtą susisukusi gauja pateko į tenykštės teisėsaugos akiratį po to, kai dvi Lietuvos pilietės pasiskundė policijai, kad buvo atvežtos iš savo šalies ir žiauriai išnaudojamos Kordobos provincijoje.

Šias lietuves, kaip ir daugelį bedarbių, sugundė skelbimai, kuriuose buvo siūlomas sezoninis darbas Ispanijoje – vaismedžių plantacijose skinti apelsinus, alyvuoges. Už darbą buvo žadama mokėti 50 eurų per dieną.

Įkinkytos į darbą moterys greitai nusivylė – kasdien tekdavo plušėti po 10 valandų be jokių pertraukų. Tik kartą per savaitę jos gaudavo atlyginimą – 30 eurų. Samdinių darbą ir poilsį akylai kontroliavo prižiūrėtojai.

Atvykėliai pasijuto vergais: jiems buvo draudžiamos bet kokios pramogos.

Prižiūrėtojai nustatytos tvarkos pažeidėjams taikydavo net fizines bausmes, jie patirdavo psichologinį smurtą.

„Policija mums pranešė, kad Kordoboje sulaikyta nusikalstama grupuotė išnaudojo kitus lietuvius, nemokėjo jiems atlyginimų“, – „Lietuvos rytui“ sakė mūsų šalies konsulas Valensijoje Tomas Irnius.

Konsulato žiniomis, nustatyta dešimt nuo šios gaujos nukentėjusių asmenų. Visi jie – sezoniniam darbui į Ispaniją atvykę Lietuvos piliečiai. Sulaikytas ir nusikalstamos grupuotės vadeiva.

Ispanijoje šiuo metu gyvena apie 23 tūkstančius lietuvių. Dauguma jų – legalūs emigrantai, plušantys aptarnavimo sferoje, žemės ūkyje, statybose. Valensijos apylinkėse telkiasi apie 8 tūkstančius lietuvių.

Atvykėlių koloniją nuolat papildo neregistruoti nelegalūs migrantai.

Ispanijos kalinimo įstaigose atlieka bausmę, laukia teismo nuosprendžio 19 lietuvių, įtariamų vagystėmis, sukčiavimu, smurtiniais nusikaltimais.

Vadeiva – iš Šiaulių

* Prieš kelerius metus Ispanijoje demaskuota kita šiauliečio Vaclovo Vaitkevičiaus vadovaujama lietuvių gauja. Ji irgi buvo pavertusi vergais tautiečius, įžūliai pelnėsi iš šešėlinio verslo.

* Banditai prižiūrėdavo laukuose apelsinus skinančius darbininkus. Iš jų atlyginimų atskaičiavus vargano būsto nuomą, net darbo įrankių mokestį, maitinimo išlaidas, mėnesio uždarbis nesiekdavo nė 200 eurų.

* Naujieji vergvaldžiai iš tautiečių dar nulupdavo ir papildomą mokestį kažkokiam nevyriausybinės organizacijos vardu besidangstančiam sambūriui „Casa de Ambre“ („Gintaro namai“) išlaikyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją