Šiaulių rinkėjams yra iš ko rinktis, bet ar kas pasikeis?

Šiauliuose iš vienuolikos kandidatų merą renkantys šiauliečiai sakė, kad pasirinkti tikrai yra iš ko, tačiau neslėpė, kad didelių permainų po šių rinkimų nesitiki.

Kandidatas į Šiaulių miesto merus A.Visockas balsuoti atėjo lydimas sūnų Ugniaus ir Mato.<br>R.Vitkaus nuotr.
Kandidatas į Šiaulių miesto merus A.Visockas balsuoti atėjo lydimas sūnų Ugniaus ir Mato.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Mar 1, 2015, 1:04 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 11:35 PM

„Rinktis iš ko buvo ir per ankstesnius rinkimus. Ir gražių pažadų iš kandidatų jau esame girdėję. Visada tikiesi, kad į valdžią atėjęs kandidatas įvykdys pažadus, tačiau dažnai tekdavo nusivilti. Tikiuosi, kad tiesioginiai mero rinkimai kai ką pakeis į gera – tiesiogiai išrinktas miesto vadovas, manau, bus savarankiškesnis.

Veiklos Šiaulių merui tikrai nestigs – reikia gaivinti miestą, ekonomiką, kurti darbo vietas. Reikia padaryti taip, kad čia gyvenantis žmogus gautų orų atlyginimą, kad mieste netrūktų jaunimo“, – portalui lrytas.lt sakė kartu su sūnumi balsuoti į Jovaro rinkimų apylinkę atėjusi šiaulietė Rasa.

Prie kabinų nusidriekė eilės

„Aš iš šių rinkimų nieko gera nesitikiu. Man teko dalyvauti teisminiuose procesuose, todėl esu įsitikinęs, kad mus valdo ne tie, kuriuos renkame, o tie, kurie stovi už jų.

Čia paprasčiausiai atėjau įvykdyti savo pilietinės pareigos“, – savo nuomonės neslėpė toje pačioje rinkimų apylinkėje balsavęs 58 metų Albertas.

Šis šiaulietis sakė teigiamai vertinąs galimybę tiesiogiai išsirinkti merą, tačiau abejojo, ar taip išrinktas meras bus pajėgus įvykdyti rinkimų pažadus.

„Mero įgaliojimai nėra dideli, jam teks ieškoti kompromiso su politikais, pateksiančiais į miesto tarybą“, – svarstė šiaulietis Albertas.

Nors rytą Šiaulių rinkimų apylinkėse buvo galima išvysti vos vieną kitą rinkėją, įdienojus prie balsavimo kabinų nusidriekė eilės.

Iš ryto balsuoti Šiauliuose daugiausia traukė vyresnio amžiaus žmonės. Rinkėjai neslėpė, kad labiausia juos vilioja galimybė tiesiogiai išsirinkti miesto vadovą.

Į mero postą – vienuolika kandidatų

Šiauliuose į mero postą pretenduoja vienuolika kandidatų.

Šiaulių meru sieks tapti Vaidas Bacys (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Mykolas Deikus (partija „Lietuvos sąrašas“), Danguolė Martinkienė (Darbo partija), Daiva Matonienė (partija „Tvarka ir teisingumas“), Tomas Petreikis (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), dabartinis meras Justinas Sartauskas (Lietuvos socialdemokratų partija), Valerijus Simulikas (visuomeninis rinkimų komitetas „Valerijaus Simulik judėjimas „Už Šiaulius“), Andrius Šedžius (Lietuvos liaudies partija), Vidmantas Šimkus (Lietuvos laisvės sąjunga), Stasys Tumėnas (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Artūras Visockas (visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko nepartinis sąrašas“).

Nors užmojo užimti mero kėdę neslėpė visi kandidatai, apžvalgininkų nuomone, svarbiausia kova vyks tarp trijų ar keturių kandidatų.

Politikams trūksta komandinės dvasios

Vienas pirmųjų rinkimų apylinkėje pasirodęs kandidatas į Šiaulių miesto merus Seimo narys V.Simulikas balsavimo kabinoje ilgai neužtruko. Kiek daugiau laiko savo valiai pareikšti prireikė V.Simuliką lydėjusiai jo žmonai Reginai.

Kol žmona leido laiką balsavimo kabinoje, V.Simulikas dar spėjo pabendrauti su rinkimų stebėtojais.

Paklaustas, ar nebūtų gaila dėl Šiaulių mero kėdės atsisakyti Seimo nario mandato, V.Simulikas atsakė, kad jo tikslas – dirbti miestui: „O dėl patogumo ar nepatogumo, aš dėmesio nekreipiu. Dėl to tik kenčia šeima.“

Į klausimą, ko labiausiai trūksta Šiauliams, V.Simulikas atsakė: „Miestui trūksta elementarios tvarkos, o miesto politikams – komandinės dvasios.“

Galimybė parodyti, kaip reikia dirbti

Kitas kandidatas į Šiaulių miesto merus A.Visockas rinkimų apylinkėje pasirodė lydimas dviejų sūnų. Vyresnysis A.Visocko sūnus Matas jau pats galėjo pareikšti politinę valią, o kitai savo atžalai 14 metų Ugniui politikas leido savo biuletenį įmesti į balsadėžę.

Per praėjusius rinkimus į Šiaulių miesto tarybą savarankiškai save išsikėlęs ir daugiau balsų nei visas vienos didelės partijos Šiaulių skyrius surinkęs A.Visockas į šiuos rinkimus atsivedė didelį bendraminčių būrį.

„Žmonėms atsirado galimybė ir be partijos paramos patekti į savivaldą, o ten patekus parodyti, kaip reikia dirbti“, – portalui lrytas.lt sakė visuomeninį rinkimų komitetą „Artūro Visocko nepartinis sąrašas“ subūręs politikas.

Pats į mero postą taikantis A.Visockas sakė, kad šis postas suteiktų galimybę tuos pačius darbus atlikti greičiau ir efektyviau nei būnant miesto tarybos nariu: „Tas problemas, kurioms išspręsti prireikė kelerių metų darbo, būnant meru galima išspręsti per kelias savaites.“

Paklaustas, ko labiausiai trūksta Šiauliams, A.Visockas atsakė, kad ne tik Šiauliuose, bet ir visoje Lietuvoje žmonėms trūksta tikėjimo, kad jie gali ką nors nuveikti.

Mero žmona liko namie ruošti šventinius pietus

Dabartinis Šiaulių meras Justinas Sartauskas balsuoti atėjo popietę. Vienas pats rinkimų apylinkėje pasirodęs Šiaulių meras sakė, kad žmona jau balsavo per išankstinius rinkimus ir dabar namuose ruošia šventinius pietus, o jau suaugę vaikai, su kuriais buvo susitikęs priešpiet, balsuoja kituose apylinkėse. Paklaustas, kodėl nusprendė kelti savo kandidatūrą šiuose rinkimuose J.Sartauskas atsakė, kad ketverius metus būdamas meru įgijo daug vertingos patirties: „Valdyti miestą, suprasti kokios yra mero funkcijos – be galo sunku“. Pareiškęs, kad finansinė Šiaulių miesto situacija dabar yra kur kas geresnė nei prieš ketverius metus, J.Sartaukas tvirtino, kad kiti metai miestui gali tapti proveržio metais: „Sutvarkius finansus miestas pajėgus įgyvendinti daug projektų, galime juos inicijuoti ir prie jų prisidėti savomis ar pasiskolintomis lėšomis“. Ko labiausiai Šiauliams trūksta?

„Reikia, kad šiauliečiai patikėtų, kad jų miestas yra augantis, kad čia galima kurti darbo vietas, kad Šiauliuose puiku gyventi“, – sakė iš rinkimų apylinkės išėjęs J.Sartauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.