Dviratininkus stabtelėti ir prisėsti vilios neįprasti suolai

Kauno rajone palei Nemuną besidriekiantis dviračių takas jau šį pavasarį vilios ir pėsčiuosius. Gamtos apsuptyje atsiras originalūs suolai ir augalai. Jais bus apsodinti ir kuriami paminklai savanoriams.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Laikinoji sostinė“)

Mar 3, 2015, 6:42 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 5:39 PM

Artėjant pavasariui kauniečio skulptoriaus Danieliaus Sodeikos dirbtuvėse įsibėgėjo neįprasti darbai. Pradėti kurti originalūs suolai, kurie papuoš dviračių tako tarp Kačerginės ir Zapyškio prieigas. Tuo pat metu kuriami ir atminimo ženklai Kauno rajono savanoriams. Ant jų taip pat bus galima prisėsti.

Idėja pagražinti aplinką ir įamžinti 1919–1920 metų Nepriklausomybės kovų savanorius, gyvenusius pakaunėje, kilo architektei Violetai Beigienei.

Primins nugludintus akmenis

V.Beigienė sumanė, kad būtų patogu, jei greta dviračio tako, jungiančio du pakaunės miestelius, atsirastų 60 originalių suolų.

Kad jie derėtų prie gamtovaizdžio, suolai kuriami iš šlifuoto akmens masės. Apdirbti jie primins iš upės ištrauktus pailgus plokščius vandens nugludintus akmenis.

Ant suolų bus pritvirtinos sėdynės, pagamintos iš ąžuolo trinkų. Pirmieji suolai bus pastatyti jau balandį. Tačiau jie ir toliau bus tobulinami.

Skleis skirtingus kvapus

Vasarą architektė ketina surengti skulptorių simpoziumą. Į jį nori pakviesti 15 menininkų. Jie kurs skulptūrines kompozicijas, kurios papuoš suolus.

V.Beigienė nori, kad skulptūrinės kompozicijos, priminsiančios žmonių ir gyvūnų siluetus, virstų atramomis nugarai. Kai ant suolų niekas nesėdės, atrodys, kad jie vis tiek netušti.

Taip pat atsisėdus ant naujų suolų bus galima užuosti vis kitokius kvapus.

„Dendrologė Danguolė Liagienė šiuo metu parenka, kokius augalus sodinti aplink suolus. Reikia, kad jie būtų nelepūs, kad tiktų mūsų klimatui, tačiau skleistų malonius kvapus“, – sakė V.Beigienė.

Prie suolų dendrologė siūlo sodinti juodauogį šeivamedį, smailialapę lanksvą, medumi kvepiančią didžiąją fotergilą ir kitus daug priežiūros nereikalaujančius augalus.

Suolai – tarsi knygos

Tai ne vienintelė V.Beigienės idėja, kaip pagražinti Kauno rajono aplinką. Žurnalistas Vilius Kavaliauskas neseniai išleido knygą „Pakaunės krašto karžygiai“. Ji skirta 1919–1920 metų Nepriklausomybės kovų savanoriams ir Vyties Kryžiaus kavalieriams, gyvenusiems pakaunėje.

„Sugalvojau, kad knyga gali turėti savotišką pratęsima. Todėl sumaniau paminklus – atminimo ženklus. Jų forma primins atverstas knygas“, – sakė architektė.

Architektės idėją įgyvendinantis skulptorius D.Sodeika ant poliruoto akmenį primenančio betono paminklų inkrustuos pakaunės Vyties Kryžiaus kavalierių pavardes. Kad paminklai būtų patrauklūs, o žmonės jaustų su jais ryšį, atminimo ženklai bus sukurti taip, kad ant jų taip pat būtų galima pasėdėti.

Pirmosios paminklinės knygos bus sukurtos iki Kovo 11-osios. Jos bus pastatytos Zapyškyje ir Raudondvaryje. Vėliau įvairiose pakaunės seniūnijose, buvusiuose valsčių centruose, atsiras dar 10 tokių paminklų. Jie taip pat bus apsodinti žemaūgiais augalais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.