Vilkikai privačių namų savininkų gyvenimą pavertė košmaru

Dalies Aleksoto gatvių gyventojai pamiršo, ką reiškia ramybė. Ją drumsčia vilkikų variklių gausmas ir besiplūstantys vairuotojai. Draudžiamųjų ženklų paiso ne visi triukšmadariai.

Aleksotiškiai baigia apkursti nuo šalia jų namų statomų vilkikų variklių gausmo.<br>P.Mantauto nuotr.
Aleksotiškiai baigia apkursti nuo šalia jų namų statomų vilkikų variklių gausmo.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („Laikinoji sostinė“)

Mar 3, 2015, 8:30 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 5:19 PM

Jau ketvirtą mėnesį Lazdijų, Balbieriškio, Pilviškių ir kitose gretimose gatvėse įsikūrusių privačių namų savininkų gyvenimas primena košmarą.

Jų teigimu, į Lazdijų gatvėje įkurtas krovinių gabenimo, sandėliavimo ir muitinės paslaugas teikiančias bendroves važiuojantys sunkiasvoriai automobiliai su daugiausia rusiškais valstybiniais numeriais nuo praėjusio lapkričio kone paromis stovi ne tik prie įmonės tvoros.

Vilkikų virtinės rikiuojasi ir prie aleksotiškių namų. Vietos gyventojai ne kartą dėl triukšmo, oro taršos ir netvarkos kreipėsi į įvairias tarnybas, kviečia policijos pareigūnus.

Jie pagaliau sulaukė, kad būtų pastatyti draudžiamieji kelio ženklai, tačiau padėtis beveik nepasikeitė.

Šlapinasi prie žmonių tvorų

„Dvidešimt metų gyvenome ramiai, o dabar nuo pro šalį važiuojančių ir stovinčių vilkikų variklių bei šaldymo įrenginių gaudimo dreba sienos.

Pailsėti negalime, ramiai praeiti gatve irgi ne visada pavyksta: šalia namų šlaistosi vairuotojai, kurie būna ir girti, plūstasi.

Kai kurie net grasina mums, jeigu mėginame juos tramdyti“, – tikino Lazdijų gatvėje gyvenantys Algirdas ir Vijolė Uktveriai.

Ilgą laiką stovintiems kartais net kelioms dešimtims vilkikų vairuotojų nesudaryta sanitarinių sąlygų. Gamtinius reikalus jie atlieka ir šiukšles palieka už transporto priemonių arba prie tvorų.

Nepadeda net ausų kištukai

Uktverių kaimynai sakė, kad nuo vilkikų keliamo triukšmo antrame jų namo aukšte nuolat virpa langai.

„Kaip ir daugelis kaimynų, esame priversti miegoti su ausų kištukais, kurie ne visada padeda, arba vidury nakties ieškoti ramesnio namų kampo, kad kuo mažiau girdėtume ūžesį“, – kalbėjo aleksotiškiai.

Piktindamiesi, kad triukšmas netyla savaitgaliais ir švenčių dienomis, jie bendrovės vadovų prašė imtis priemonių, kad būtų užtikrinta į jį atvykstančių vilkikų stovėjimo tvarka, šie nestovėtų naktį ir ne darbo dienomis, juolab su įjungtais varikliais.

„Esame įsitikinę, jog vilkikai galėtų stovėti didelėje įmonės, į kurią atvažiuoja, teritorijoje, o ne mūsų gatvėse, tačiau niekas nenori prisiimti atsakomybės už automobilių srautų valdymą.“ – kalbėjo pašnekovai.

„Gyventojai skundžiasi ne įmonės teritorijoje, o šalia esančioje gatvėje keliamu triukšmu, kurio suvaldyti mes negalime. Tvarką turėtų palaikyti viešosios tvarkos tarnyba, policija, kitos valstybinės institucijos“, – sakė Lazdijų gatvėje įsikūrusios bendrovės „Autosabina logistic“ vadovas Vigintas Jūras.

Džiūgauti pradėjo per anksti

Neseniai žmonėms nušvito viltis, kad pagaliau jų gyvenimas sugrįš į įprastas vėžes ir įsivyraus ramybė. Gatvėse atsirado stovėti draudžiantys ženklai.

„Tačiau džiūgauta per anksti: draudimų, ypač naktį, vairuotojai nepaiso, todėl padėtis beveik nepasikeitė. Vilkikai ir toliau stovėjo po langais. Naktį kvietėme policiją, tačiau, kad pažeidėjai būtų baudžiami ar išprašomi, nepastebėjome“, – sakė A.Uktveris.

Reikia matuoti

Paulius Keras

Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas

„Praėjusią savaitę vienoje Lazdijų gatvės atkarpoje įrengti naktį sustoti draudžiantys ženklai. Kitoje – prie pat gyvenamųjų namų – atsirado vienoje kelio pusėje stovėti draudžiantys ženklai.

Priešingoje gatvės pusėje buvome pastatę ženklus, draudžiančius stovėti įjungtu varikliu, tačiau šią savaitę juos pakeitė stovėti draudžiantys ženklai.

Visiškai uždrausti ar apriboti vilkikų transporto šia gatve negalime. Kadangi esame turėję teisinių ginčų su verslo įmonėmis dėl gyventojų prašymo pagrindu priimtų sprendimų, ribojančių krovininio transporto eismą prie įmonių, būtų gerai, jeigu prašymas būtų pagrįstas triukšmo matavimais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.