Pinigai už skandalingą puotą – tiktai miražas

Turtingiausio Kaišiadorių verslininko Algimanto Radvilos pramogų centre puotavę garbūs teisėjai klimpsta toliau. Nors viešai dievagotasi, kad už triukšmą sukėlusias vaišes sumokėta, tik neišsaugota čekio, aiškėja, kad pinigai neįmokėti į kasą.

Atsakymo į klausimą, ar buvo sumokėta už teisėjų puotą, aferų tyrėjai ieškojo ir tikrindami kasos aparato čekius.<br>Asociatyvi nuotr. iš archyvo
Atsakymo į klausimą, ar buvo sumokėta už teisėjų puotą, aferų tyrėjai ieškojo ir tikrindami kasos aparato čekius.<br>Asociatyvi nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

Mar 4, 2015, 6:14 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 4:44 PM

Puotoje, kurią aprašė „Lietuvos rytas“, kartu su dešimčia teisėjų dalyvavęs Apeliacinio teismo pirmininkas Egidijus Žironas tikino, kad už vaišes sumokėjo tuometis šio teismo kancleris Juozas Akstinas.

Jis tai patvirtino, bet iškart pasitraukė iš pareigų. Ar tik todėl, kad, kaip pats sakė, neišsaugojo čekio? Juk ar buvo atsiskaityta, galima išsiaiškinti patikrinus pramogų centro kasą.

Tai ir nusprendė padaryti ikiteisminį tyrimą atliekantys Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai. Jų pavedimu Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apygardos skyriaus tyrėjai netrukus po garsiojo banketo patikrino pramogų centrą „Pas Radvilą“.

Preliminariais duomenimis, nustatyta, kad už teisėjų banketą į pramogų centro kasą pinigai nebuvo įmokėti.

Galutinis atsakymas turėtų paaiškėti atlikus bendrovės reviziją, kuri jau paskirta, tačiau mažai tikėtina, kad atsiras įrodymų apie sumokėtus pinigus.

Teisėjams – VIP salės

Teisėjų banketas vyko šių metų sausio 9-osios pavakare. Į iš anksto užsakytas dvi pramogų centro VIP sales iš Kaune vykusio Apeliacinio teismo ir apygardos teismų 20 metų jubiliejaus suvažiavo daug garsių teisėjų ir teisininkų.

Teisėjams vienoje salių buvo paruošti užkandžiai, alus ir vynas. Kitoje buvo vaišinama stipriaisiais gėrimais ir karštaisiais patiekalais.

Pasitiko pats savininkas

Svečius pasitiko pats pramogų centro savininkas A.Radvila. Jis kartu su teisėjais susėdo ir prie bendro stalo.

„Aiškiai buvo matyti, jog A.Radvila su daugeliu svečių yra gerai pažįstamas.

Jis buvo labai lipšnus, bandė jiems visaip įsiteikti“, – pasakojo per banketą grojęs, tačiau už savo darbą pinigų iš turtuolio taip ir negavęs muzikantas Edvinas Girsa.

Tostai – už nuosprendį

Kai A.Radvila su svečiais norėdavo pabendrauti artimiau, paprašydavo muzikantus nustoti groti ir liepdavo jiems išeiti iš salės.

„Kai mes grįždavome, buvo sakomi tostai už kažkokį nuosprendį. Kas tai per nuosprendis ir ar jis susijęs su A.Radvila, aš taip ir nesupratau“, – sakė E.Girsa.

Tačiau buvo sakomi tostai ne tik už nuosprendžius.

Kaip papasakojo vienas puotos dalyvis, teisininkai taures kėlė ir už klestinčią A.Radvilos verslo imperiją.

Kartu žaidžia krepšinį

Nors vėliau Apeliacinio teismo pirmininkas E.Žironas tvirtino nepastebėjęs, jog kas nors iš puotoje dalyvaujančių teisėjų artimai bendrautų su A.Radvila, „Lietuvos ryto“ kalbinti kai kurie bankete dalyvavę teisėjai neslėpė gerai pažįstantys šį verslininką.

Paaiškėjo, kad kaišiadoriškis dažnai savaitgaliais rengia krepšinio turnyrus, į kuriuos suvažiuoja daug teisėjų iš Vilniaus.

„A.Radvila – ne tik vaišingas žmogus, bet ir labai geras krepšininkas“, – sakė vienas verslininkų rengiamuose turnyruose dalyvaujantis Apeliacinio teismo teisėjas.

Kad A.Radvila glaudžiai susijęs su teismais, rodo ir jo dukters Violetos Radvilaitės karjera.

Ši Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto studentė prieš metus buvo įdarbinta specialiste už teismų darbą atsakingoje Nacionalinėje teismų administracijoje, o šiemet jau tapo vyriausiąja specialiste.

Pagailėjo 300 eurų

Apie teisėjų puotą gal niekas ir nebūtų sužinojęs, jei ne A.Radvilos šykštumas.

Turtuolis ne tik nesumokėjo pasamdytiems muzikantams už beveik 7 valandų grojimą, bet ir vėliau dar ėmė grasinti susidorojimu.

Po to, kai dėl grasinimų nužudyti muzikantai kreipėsi į Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, tyrimu susidomėjo ir STT Kauno apygardos skyriaus pareigūnai.

Nustatė teisėjų pavardes

Pareigūnai atkūrė visas vykusio banketo detales, nustatė puotoje dalyvavusių teisėjų pavardes.

Tam padėjo ir į apklausą iškviesti muzikantai – jie iš STT agentų pateiktų nuotraukų atpažino puotos dalyvius.

Tačiau agentams labiausiai rūpėjo išsiaiškinti, ar teisėjai sumokėjo už puotą.

Jau gerokai seniau STT pareigūnai panašiai buvo demaskavę dabar jau mirusį Klaipėdos apylinkės prokuratūros vadovą Stanislovą Stulpiną.

Vien už tai, kad vienas verslininkas iš savo bendrovės sąskaitos sumokėjo už prokuroro puotą restorane, pareigūnas ne tik neteko darbo, bet ir jam buvo iškelta baudžiamoji byla.

Prieš metus, kai STT surinko operatyvinę informaciją, darbo neteko Klaipėdos apygardos teismo teisėjas Audrius Saulėnas.

Prezidentei pakako vien nuotraukų, kuriose užfiksuota, kaip teisėjas kavinėje geria alų kartu su vienu bankroto administratoriumi, kurio bylos buvo nagrinėjamos teisme.

Dokumentų taip ir nerado

Tad norėdami išsiaiškinti, kas mokėjo už puotą Kaišiadoryse, agentai ir pavedė FNTT tyrėjams atlikti patikrinimą pramogų centre „Pas Radvilą“.

FNTT operacija buvo netikėta.

Būrys tyrėjų vienu metu įsiveržė į pramogų centro patalpas, pareikalavo nutraukti darbą ir pateikti buhalterinius dokumentus bei kasos duomenis.

Nors buvo tikrinami visi dokumentai, tyrėjams labiausiai rūpėjo, ar puotavę teisėjai sumokėjo už vaišes.

Tačiau bent jau preliminarus patikrinimas parodė, kad pinigai į kasą nebuvo įmokėti.

Kalbama, jog po šio FNTT patikrinimo A.Radvila buvo toks prislėgtas, kad dar bent kelioms valandoms visai uždarė savo pramogų centrą.

Tiesa, šiomis dienomis A.Radvilos nuotaika, atrodo, kiek pasitaisė – sekmadienį vykusiuose savivaldos rinkimuose verslininkas pagal socialdemokratų sąrašą pateko į Kaišiadorių rajono tarybą.

Rinkėjai netgi kilstelėjo verslininką iš penktosios į trečią vietą. Pasirodo, puota su teisėjais – puiki reklama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.