Prezidentė D.Grybauskaitė: „Lietuvą privalome ginti patys“

Trečiadienį Kaune apsilankiusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė surengtos spaudos konferencijos metu pasisakė ir apie atnaujinamą jaunuolių šaukimą į privalomą karo tarnybą.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Mar 4, 2015, 2:35 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 3:24 PM

Paklausta, ar karinę tarnybą turės atlikti ir mažų vaikų šeimoje turintys, taip pat paskolas pasiėmę jaunuoliai D.Grybauskaitė tikino, jog nėra ko baimintis.

„Papildomos detalės bus apspręstos vyriausybės lygmenyje. Šiandien vyriausybė turi patvirtinti šauktinių skaičių, kuris bus kviečiamas (atlikti karinę tarnybą – red.).

Norėčiau pakartoti, jog tai bus (daroma – red.) savanorystės pagrindu. Taip pat norėčiau paminėti dar vieną akcentą – tiek vyrai, tiek moterys bus kviečiami savanorystės pagrindu. Tik vėliau bus šaukiama. Tai labai nedideli skaičiai, tai simboliška, tačiau būtina dabartinėje situacijoje“, – sakė D.Grybauskaitė.

Šalies prezidentė minėjo, kad išimtis, atleidžiančias nuo privalomosios karo tarnybos numato Karo prievolės įstatymas, kuris visada galiojo ir nebuvo sustabdytas.

„Jei bus poreikis papildomoms išimtims, vyriausybė apsispręs. Artimiausiu metu tai turėtų pasakyti viešai, kad žmonės nespekuliuotų, nebūtų bereikalingai gąsdinami“, – visuomenėje nerimstant aistroms dėl šaukimo sąlygų sakė D.Grybauskaitė.

Paklausta, ką pasakytų privalomo šaukimo į kariuomenę oponentams, D.Grybauskaitė atrėžė, jog valstybę ginti pirmiausia turime patys.

„Jeigu mes patys nesiimsime atitinkamų priemonių, niekas mūsų neprivalo ginti. Kaip aš, jūs, mes – lietuviai galime kreiptis į daną ar vokietį, kad jis ateitų mus ginti, jeigu iškiltų grėsmė, o mes patys to kažkodėl nenorime daryti? Pirmiausia turime apsiginti patys ir tik tada kreiptis į NATO partnerius. Tai mūsų pareiga, konstitucinė pareiga“, – savo poziciją išsakė D.Grybauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.