Sniego valymo mašina lyjant lietui

Sniego valymo mašina, išvažiavusi ant Didžiojo akmeninio tilto Maskvoje, užstojo čia įtaisytas stebėjimo kameras ir sutrukdė nufilmuoti B.Nemcovo žudynių seką, paslėpė didelę dalį tyrimui svarbių nusikaltimo aplinkybių. Akcija buvo suplanuota juvelyriškai tiksliai, sekundės ar net mikrosekundžių tikslumu, paleidžiant šūvius į nugarą, užgriozdinant aukšta mašina vaizdą, sprunkant iš nusikaltimo vietos.

Daugiau nuotraukų (1)

Edvardas Čiuldė

Mar 4, 2015, 12:12 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 3:46 PM

Daugelis pastebėjo, kad šis brutalus nusikaltimas buvo dar ir demonstratyviai įžūlus – vienas iš opozicijos režimui lyderių buvo nužudytas netoli Kremliaus sienų, beveik po V.Putino kabineto langu. Tačiau, kaip atrodo, liūdnai simboliškas yra pats sniego valymo mašinos lyjant sniegui vaizdelis, kuris prašosi sugretinimas su iracionalios prigimties režimo puoselėjama tikslų ir priemonių balanso mašinerija.

Rusijoje jau nuo seno kartas nuo karto yra bandoma įkalti vinį į sieną su mikroskopu. Kyla noras pasiaiškinti – ar toks perteklinių priemonių vartojimas kartais labai elementariose situacijoje gali būti vertinimas kaip savotiška bizantizmo atmaina?

Pavyzdžiui, siekiant atkeršyti už labai įžeidžiančius pasisakymus V.Putino atžvilgiu, A.Litvinenka buvo nužudytas panaudojant vos ne atominės bombos potencialą. Išties – ar šiuo atveju pasipiktinimas buvo toks didingas, kad keršto triumfui pasiekti neužteko paprasčiausios kulkos „racionalumo“, ,nusikaltimo užsakovus užganėdinti galėjo tik ypatingosios, dėmesį savo iracionalumo prikaustančiosios, siurrealistine stilistika prasikišančios priemonės?

Kaip jau ne kartą buvo pastebėta, V.Putino suplanuotos akcijos neretai turi parodomąjį pobūdį, tačiau vargu bau ar kraugerišką pompastiką galima būtų vadinti net stipriai mutavusio bizantizmo atveju. Tai veikiau yra banditizmas, pakeltas į imperinės politikos rangą, jeigu norite, kiaurai persisunkęs autkojų dvoku paskutinės degradacijos stadijos bizantizmas.

Žmonių veiklos tikslai gali būti geri ar blogi, tačiau paprastai siekiama optimalių, labiausiai tinkamų priemonių, leidžiančių įgyvendinti užsibrėžtus tikslus. Taigi priemonė jau pagal apibrėžimą negali būti iracionali, išskyrus, kaip matėme, vieną kitą unikalią išimtį. Savo ruožtu, sniego valymo mašina, dirbanti gatvėje lietui lyjant, yra labai vykęs tokios iracionalios priemonės įvaizdinimas.

Tačiau, kaip buvo užsiminta, tokia sniego valymo mašina lietui lyjant, labai tikėtina, nebuvo pasiklydęs rūke ežiukas, bet pasitarnavo detaliai apmąstytos, net su pertekliumi racionalios maskuotės operacijai, suplanuotai 2 sekundžių tikslumu. Tačiau taip pat labai simptomiška tai, kad neįtikėtiną tikslumą, iš vienos pusės, čia lydėjo visiškas pasiklydimas metų laikų kaitoje, iš kitos, kai žiemai baigiantis ir prasidedant pavasariui, į gatvę lietui lyjant buvo pasiųsta sniego valymo mašina.

Tarkime, S.Lavrovas nevėluodamas, dar prieš laiką gali atvykti į susitikimą su partneriais, atstovaudamas režimui, kuris vėluoja keletą šimtmečių.

Sniego valymo mašina lietui lyjant, labai tikėtina, tapo B.Nemcovui skirto ešafoto sudedamąja dalimi, o ešafotai nerūdija net lietui lyjant. Tačiau taip pat tikėtina, kad anksčiau ar vėliau Maskvos gatvėmis pajudės šiukšliavežių vilkstinė gabenanti išmesti į užribį atgyvenusio režimo sunkiasvorės butaforijos rekvizitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.