Imti kyšį – nuodėmė, talentas ar privilegija?

Užsieniečiams išduodami leidimai gyventi Lietuvoje – pelninga prekė. Ir, regis, verta rizikos, nes kaip kitaip galima paaiškinti Migracijos departamento sprendimą susigrąžinti į darbą tuos žmones, kurie stojo prieš teismą už kyšius. Tokių žmonių patirtis, matyt, neįkainojama.

Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė

Mar 5, 2015, 9:51 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 1:53 PM

Specialiųjų tyrimų tarnybos operacija, kurios metu buvo sulaikyta 13 su kyšininkavimu susijusių Migracijos departamento darbuotojų ir su jais ranka rankon dirbusių advokatų, buvo triukšminga. Bet, kaip jau esame įpratinti, tyliai supliuško. Vienam skyrė kuklią piniginę baudą, mažne prilygstančią nustatyto vienkartinio kyšio dydžiui, kurį užfiksavo STT. Už kitus atsirado laiduotojų. Triukšmui pasibaigus išbaidyta banda vėl susibėgo į vieną kaimenę.

O kaimenė tai tvirta, kaip vienas kumštis. Kalbama, daugelis departamento aukštesnės grandies vadovų ten dar nuo sovietmečio. Ir KGB rėtį sėkmingai praėję, nes panašaus darbo anuomet nepatikrintas ar neužverbuotas dirbti šias funkcijas atliekančioje žinyboje negalėjo.

Pasipinigavimo mechanizmas buvo taip atidirbtas, kad ilgą laiką niekam net neužkliuvo. Grupelė laiko patikrintų tarpininkų, grupelė giminystės ir darbinės veiklos užgrūdintų valdininkų ir reikalai pelningai pajudėjo.

Ikiteisminio tyrimo bei atskirų asmenų teismo metu paaiškėjo ne viena įdomi detalė, kurių dėlionė galėjo padėti išvynioti susivijusį korupcijos kamuolį. Jei tik būtų buvę to noro.

Vyras – policijos komisariate, žmona – Migracijos departamente. Skandaluose paskendusio buvusio policijos komisaro nuolatiniai maršrutai su palyda pas seserį Migracijos valdyboje, o advokato su juodaisiais kliento pinigais – pas departamente dirbančią žmoną. tai tik telikdavo viduje išdalinti juos tiems, kam reikia. Ir kam gi galėjo rūpėti, kad panoręs gyventi Lietuvoje pilietis – Interpolo ieškomas nusikalstamo pasaulio lyderis.

Pinigai neturi kvapo.

Prieš teismą stojusio valstybės skirto tarpininko-advokato nuoširdus prisipažinimas buvo užskaitytas. Na, nubaudė jį keturių tūkstančių eurų bauda, prarado advokato licenciją, bet laisvę išsaugojo.

Jo padėjėjas,o tiksliau tarpininkas, generavęs nelegalius pinigų srautus tarp klientų ir valdininkų buvo paliktas auklėti mamytei. Mat užteko jai teisme paaiškinti, kad sūnelis niekuo dėtas, kad ji pasirūpins, kad tai daugiau nenutiktų ir laidavimo pakako.

Tik kyla klausimas, ką gi tas, ankstyvame karjeros etape advokato vardą suteršęs vaikinas veikia prie policijos komisariato veikiančioje Migracijos valdyboje? Ten, nuo kur ir prasideda norinčiųjų gyventi Lietuvoje kančių keliai.

O kuo šiuo metu užsiima į STT paspęstą tinklą su tiesioginiais įkalčiais įkliuvusi Migracijos departamento Imigracijos reikalų skyriaus vedėja ir jos likimo draugė. Ogi viena vadovauja Bendrųjų reikalų skyriui, kita jai talkina. Buvusiai vedėjai patikėta spręsti, kuriuos interesantus priims departamento vadovas, kuriuos – kiti specialistai. Su išankstine registracija, ar ne.

Tačiau įžūlumo viršūne galima pavadinti departamento vadovybės sprendimą jai patikėti kalbėtis su tais, kurie nori pranešti apie korupcijos atvejus.

Nepasitenkinimas dėl tokio akiplėšiškumo jau piktina ne vieną departamente sąžiningai dirbantį žmogų. Ne visi nori gyventi su jiems primesta korupcijos kupra.

Kažkada, aiškinantis, kas verčia žmones pasirinkti vieną ar kitą elgesio modelį, vienas garbingas žmogus išdėstė savo teoriją apie moralės kartelę, kurią sau išsikelia žmonės. Kai kurie ją nuleidžia vis žemiau ir žemiau. Kartais, kad nesipainiotų, iš viso nusviedžiama į šalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: NATO atriša rankas Ukrainai – kas keisis fronte?