Šampano siūliusį A.Kupčinską V.Matijošaitis išvadino veidmainiu

Dėl Kauno mero kėdės susigrumsiantys Andrius Kupčinskas ir Visvaldas Matijošaitis niekada vienas kitam nejautė didelio palankumo. O prieš lemiamą dvikovą abu kandidatai pažėrė ir piktų žodžių.

Net retas parodomasis V.Matijošaičio (kairėje) ir A.Kupčinsko bendravimas neatrodė nuoširdus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Net retas parodomasis V.Matijošaičio (kairėje) ir A.Kupčinsko bendravimas neatrodė nuoširdus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Mar 5, 2015, 6:47 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 2:06 PM

Mažai kas abejojo, kad antrajame rinkimų ture dabartiniam Kauno merui konservatoriui 39 metų A.Kupčinskui teks kautis su visuomeninio rinkimų komiteto „Vieningas Kaunas“ įkūrėju verslininku 57 metų V.Matijošaičiu.

Vis dėlto netikėta, kad pirmajame ture V.Matijošaičio (37,8 proc. balsų) persvara prieš A.Kupčinską (25,2 proc.) buvo tokia didelė.

„Lietuvos rytas“ paprašė abu kandidatus išvardyti pagrindinius savo privalumus ir oponento trūkumus, galinčius lemti kauniečių pasirinkimą.

V.Matijošaitis: mano pliusai

1. Darbštumas ir ūkiškumas. Nuo mažens esu mamos išmokytas, kad tik nuoseklus darbas gali išpildyti svajones. Netikiu pasakomis apie iš dangaus nukritusią sėkmę. Sugebėjau suvaldyti 80 įmonių verslo grupę, kuri vykdo veiklą daugiau kaip 18 Europos šalių.

2. Esu komandos žmogus. Sugebėjau sukurti vieną didžiausių Lietuvoje verslo grupių – veiklos ėmėmės dviese, o dabar joje dirba 8000 žmonių visame pasaulyje. Taip pat su kauniečiais subūrėme vieną aktyviausių visuomeninių organizacijų Kaune.

3. Žodžio laikymasis. Nežadu nieko, ko negalėčiau išpildyti. Rinkimų kampanijos metu stebėjausi, kaip kiti kandidatai į merus lengvabūdiškai dalija pažadus, nors neturi plano, kaip juos įgyvendinti.

4. Patriotiškumas. Myliu savo miestą ir su didžiuliu skausmu žiūriu, koks jis apleistas. Noriu būti ne pasyvus stebėtojas, bet imtis konkrečių veiksmų, kad situacija mieste keistųsi. Esu šeštos kartos kaunietis, todėl man nuoširdžiai rūpi Kaunas.

5. Bendravimas. Esu paprastas kaunietis, kuris per gyvenimą yra išmokęs kalbėtis su visais.

V.Matijošaitis: varžovo minusai

1. Veidmainystė. A.Kupčinskas teigia, kad miestą užgrobė oligarchai, nors rinkimų naktį pats, nešinas šampano buteliu, atvažiavo pasveikinti manęs ir mano komandos ir siūlėsi formuoti koaliciją.

2. Pyktis. A.Kupčinskas supyko, kad manimi patikėjo daugiausia kauniečių. Jam sunku suprasti, kad ir be jo yra Kaune žmonių, kurie gali vadovauti miestui. Tai rodo, kad jam svarbiausia dėmesys – nors ilgai leido mokesčių mokėtojų pinigus savo reklamai, realių darbų rezultatų nematyti.

3. Patirties trūkumas. Neseniai jis prisistatė kaip statybų ir energetikos ekspertas. Bet kur šis ekspertas žiūrėjo įrengiant vadinamąjį auksinį tualetą ar statant baisų socialinį būstą K.Veverskio gatvėje?

4. Lėtapėdiškumas. A.Kupčinskas didžiuojasi, kad rekonstravo Girstučio baseiną, tačiau šis procesas truko net 6 metus. Jeigu tokiais tempais jis dirbtų versle, įmonė jau seniai būtų bankrutavusi. Valdant A.Kupčinskui miestas griūva greičiau nei spėja atsinaujinti.

5. Nepamatuoti pažadai. A.Kupčinskas jau beveik aštuonerius metus maitina Kauną pažadais. Vien užmetus akį į praėjusių rinkimų agitacinę medžiagą matyti, kad daugelio savo užsibrėžtų tikslų, pavyzdžiui, pastatyti Kongresų rūmus, pasiekti nepavyko, o tokios užmačios kaip Studentų centras Nemuno saloje taip ir liko tik žodžiai.

A.Kupčinskas: mano pliusai

1. Patirtis savivaldoje. Žinau, kas galima merui, o ko negalima. Puikiai išmanau įstatymus ir būdus, kaip galima pasiekti teigiamų miestui rezultatų. Todėl niekada nesvaičioju apie dangiškus migdolus ir nesirengiu to daryti, nes tai būtų melas. Per septynerius mano darbo metus parengėme ir įgyvendinome daug projektų ir visus – faktiškai nuo nulio.

2. Materialiniai turtai ir prabangių daiktų kultas man svetima. Kaip ir dauguma kauniečių, gyvenu daugiabutyje, už kurį moku paskolą bankui, važinėju išperkamosios nuomos bendrovėje įsigytu automobiliu, kuriuo dalijuosi su žmona Jurgita. Manęs nesaisto jokie kitokie įsipareigojimai, tik priesaika Tėvynei, Kaunui, šeimai ir sąžinei.

3. Kaunas nuo seno yra pats lietuviškiausias ir patriotiškiausias miestas. Ta dvasia ir aš buvau auklėjamas nuo mažens. Lietuva ir jos laisvė man yra viskas, vienoje gretoje su šeima. Dėl Kauno ir Lietuvos esu pasiryžęs paaukoti gyvybę.

4. Bendrauti tenka daug. Nesu atstūmęs nė vieno žmogaus, kuris į mane kreipėsi. Būna, kad dėl didelio užimtumo ne visada galiu labai greitai priimti žmogų, bet vienodai bendrauju su visų socialinių sluoksnių atstovais.

5. Turbūt niekas negali pasakyti, kad su manimi neįmanoma dirbti. Nesu caras ar imperatorius. Jei su kuo nors nesutinku, nereiškia, kad atmetu tokias idėjas, nes įsiklausau į kiekvieną pastabą. Priimu ir tai, kad pirmajame ture rinkėjai daugiau balsų atidavė oponentui. Tebūnie tai signalas, kad ateityje nekartočiau padarytų klaidų.

A.Kupčinskas: varžovo minusai

1. Trūkumų turi visi žmonės, bet neketinu viešai užsipulti savo oponento. Tiesa, pats V.Matijošaitis kartą mano adresu rodė nepadorius gestus ir žadėjo mane, švelniai tariant, „uždrožti“. Tai byloja apie atitinkamą oponento padorumo lygį.

2. Vienas didžiausių oponento trūkumų yra negebėjimas suderinti viešųjų ir privačių interesų. V.Matijošaitis ir būdamas tarybos nariu susidūrė su šia problema, o dirbant meru tokių situacijų pasitaiko gana dažnai.

3. Kauniečiai net po kelis kartus gavo „Vieningo Kauno“ leidinius apie darbus, kuriuos jie neva atliko pastarąją kadenciją. Džiaugiuosi, kad jie pripažįsta Kaune vykstančius teigiamus pokyčius, tik nelabai suprantu, kuo čia jie dėti?

Kai kuriuos tuos darbus mūsų koalicija įgyvendino dar tada, kai „Vieningo Kauno“ išvis nebuvo. Yra ir tokių prisiskirtų darbų, dėl kurių miesto taryboje jie balsavo „prieš“. Gaila, kad savinantis svetimus nuopelnus kvailinami žmonės.

4. Neginčiju V.Matijošaičio verslo nuopelnų, bet jo įsitikinimas, kad savivaldybę galima valdyti kaip UAB, smarkiai skiriasi nuo realybės. Keista, kad per 4 metus savivaldybės tarybos nario kėdėje jis taip ir nesuvokė, jog viešasis administravimas – tai ne gamyba ar prekyba.

5. Kartais pats V.Matijošaitis visuomenei atskleidžia savo trūkumus. Nemanau, kad pasididžiavimo vertas jo paties pripažintas faktas, jog savo darbuotojams moka minimalią algą ir leidžia imti arbatpinigius.

Iš pirmų lūpų

Antanas Kulakauskas

Politologas

„V.Matijošaičio sėkmė pirmajame Kauno mero rinkimų ture nenustebino, labiau stebina didelis atotrūkis nuo antrojoje vietoje likusio A.Kupčinsko.

Nenorėčiau sutikti, kad viską lėmė rinkimų kampanijai išleisti pinigai. Jie padeda kandidato žinomumui, tačiau reikalinga ir patraukli asmenybė, kuria patiki rinkėjai.

Galima spėti, kad antrajame ture už V.Matijošaitį balsuos ir į Kauno tarybą patekusių partijų rėmėjai. O A.Kupčinskui pritraukti naujų rėmėjų jau bus sunku.

A.Kupčinskas akcentuoja patirtį dirbant Kauno meru, pradėtų darbų tęstinumą, bet daug potencialo ir lūkesčių turinčiam miestui galbūt reikia aktyvesnio žmogaus.

V.Matijošaitis giriasi verslo laimėjimais, tačiau reikia neužmiršti, kad privatus verslas ir viešieji reikalai yra skirtingi dalykai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.