Vilniuje užklupti rusai, kuriantys Kremliaus propagandos įrankį

Vos už keliasdešimt metrų nuo Lietuvos saugumo būstinės Vilniuje Kremliaus atstovai ketvirtadienį surengė konferenciją ir aptarė planus, kaip lietuviams dar labiau į galvas kalti proputinišką propagandą. Rusijos ambasados darbuotojai, rusakalbiai pedagogai, svečiai iš užsienio – toks slapto susitikimo Vilniuje dalyvių sąrašas.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto" televizija

Mar 5, 2015, 9:10 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 11:47 AM

Užklupti posėdžiautojai atkakliai neigė steigiantys naują Kremliaus remiamą fondą, nutaikytą į jaunimą. Žymaus rusų diplomato Aleksandro Gorčiakovo vardu pavadintas fondas kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Ukrainoje, uždraustas kaip skleidžiantis propagandą ir skatinantis agresiją.

Kad konferencijoje kalbėta ne apie rusų kalbą ir kultūrą, o pristatyti Aleksandro Gorčiakovo fondo steigimo planai, patvirtino viena dalyvė iš Kaliningrado, tiesa, ne prieš filmavimo kamerą.

Pasak ekspertų, tokie fondai – tarsi tylios minos, kurias reikiamu metu išsprogdinus gali baigtis kaip Ukrainoje.

„Iš tikrųjų tie visi fondai gal po gražiomis iškabomis sukabinti, bet jie visi vieninteliam tikslui – tai yra Rusijos propagandos skleidimas. Tačiau visi čia atvažiavę kalba tą patį, koks yra geras V.Putinas, kokia teisinga Kremliaus politika ir t. t.

Dėl to Saugumo departamentas nuolat perspėja apie tokius dalykus, kad žmonės ten susirinkę neturėtų vilčių rasti taikos skelbimus. Jiems bus paprasčiausiai plaunamos smegenys ir aiškinama, kokia gera yra Rusija ir kokią gerą politiką ji varo.

Dėl to labai svarbu atpažinti, kur yra kultūrinė švietėjiška veikla, o kur tokia politika“, – „Lietuvos ryto" televizijai kalbėjo Valstybės saugumo departamento atstovas Vytautas Makauskas.

„Tai primena tokią lėtinę ligą kaip tuberkuliozė. Kai tu tiksliai nežinai simptomų, nesureikšmini, galvoji, gal čia kultūra, gal čia koks paprastas dalykas, niekas nesusiję. O iš esmės, kai kažkas paspaudžia mygtuką, visa tai susijungia į sistemą ir mes tada turime rimtą problemą, kaip matėme Ukrainoje.

Prilyginčiau tuos dvigubos paskirties fondus būtent tokiai lėtinei ligai, kurios ligonis tarsi nepastebi, nesureikšmina, bet negalavimai susijungia į tam tikrą sistemą ir tyliai žudo organizmą. Todėl su tokiom ligom reikia labai griežtai anksti kovoti, riboti jų veiklą“, – teigia Rytų Europos studijų centro analitikas Laurynas Kasčiūnas.

Nei Vilniaus rusų pedagogų asociacijos vadovė Viktorija Šalkovskaja, nei Rusijos ambasados atstovai bendrauti su žiniasklaida nepanoro. Nors iš pradžių leidosi trumpai pafilmuojami, vėliau, su kažkuo susiskambinę, ėmė žurnalistus varyti lauk.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.