Rinkimų pagirioms gali prireikti stiprių vaistų

Po praėjusį savaitgalį praūžusių mero ir miesto tarybos rinkimų kai

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Mar 6, 2015, 3:36 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 9:51 AM

Lyg norėdami visiems laikams atsisveikinti su rinkėjais jie dar kelias dienas saugojo ant sienų iškabintus plakatus. Iš iš jų žvelgiantys žmonės tarsi priekaištingai klausė miesto gyventojų: kodėl jūs šitaip su mumis pasielgėte?

Nepatikėjo rinkėjai „tvarkiečių“ pažadu pakelti Kauną ant sparnų ir „darbiečių" tikinimu, kad dideli darbai prasideda nuo mažų. Tuo tarpu pažadų jūroje sublizgėjo Kauno vicemeras, partijos „Jaunoji Lietuva“ vadas S.Buškevičius.

Pereinamuoju prizu ir amžinuoju vicemeru pravardžiuojamas politikas žadėjo Kauno centre pastatyti nemokamą daugiaaukštę automobilių stovėjimo aikštelę, miesto apžvalgos ratą, kuris dydžiu turbūt nenusileistų panašiai Londono puošmenai, ir dar pasirūpinti kauniečių dantimis. Negi prastai skamba?

Lig šiol neaišku, kas trukdė S.Buškevičiui visas šias drąsias idėjas įgyvendinti pastarąją kadenciją, kai jis dirbo Kauno vicemeru. Bent vieną iš jų. Dabar politikas jau tikrai turės daug laisvo laiko studijuoti odontologiją ir apžvalgos ratų technines charakteristikas.

Šiek tiek netikėti rinkimų rezultatai kelias dienas be paliovos buvo aptarinėjami miesto įstaigose, biuruose ir net parduotuvėse, bet galima tik įsivaizduoti, kas dedasi savivaldybei pavaldžiose įmonėse, kuriose knibždėte knibžda tų pačių politikų.

Jiems neramu, kad partijos užnugario gali neužtekti, ir teks įrodyti, ką naudinga sugebi nuveikti.

Po antrojo mero rinkimų turo ir valdančiosios koalicijos suformavimo neišvengiamai įvyks savivaldybės valdomų įmonių pasidalijimas, kuris kai kam savo svarba prilygsta trečiajam Abiejų Tautų Respublikos padalijimui. Naujieji „prižiūrėtojai“ pirmiausia norės sužinoti, ką paveldėjo iš nueinančiųjų nuo scenos, kad ateityje nereikėtų prisiimti svetimų nuodėmių.

Atrodo, pirmuoju taikiniu tapo Kauno turizmo informacijos centro ir konferencijų biuro vadovas S.Sidaravičius, kuris nesėkmingai siekė tarybos nario mandato partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatų sąraše.

Centro policijos komisariate atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl dokumentų klastojimo ir turto iššvaistymo šioje savivaldybei pavaldžioje įstaigoje. Jo metu bus bandoma nustatyti, ar tikrai S.Sidaravičius asmeninėms reikmėms naudojo tarnybiniam automobiliui skirtus degalus.

Lyg tokių rūpesčių būtų mažai, S.Sidaravičius nemalonių žinių gavo ir iš Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos „Sodra“. Ji grasina nemokėti ligos pašalpos, nes sirgdamas S.Sidaravičius esą pažeidė laikino nedarbingumo taisykles – keliavo, lankėsi viešuose renginiuose.

Pats įstaigos vadovas kaltinimus neigė ir tikino, kad tai ne pirmas savivaldybės administracijos bandymas su juos susidoroti, tačiau taryba apsaugojo nuo nemalonumų. Apsaugojo, nes joje buvo prie valdančiosios daugumos prisišliejusių „tvarkiečių“.

Tačiau ar ši istorija nesubliūkš, kaip subliūško kiti skambiai prasidėję tyrimai? Štai tarybos nariui socialdemokratui V.Venslovui teismas vėl leido dirbti bendrovės „Kauno vandenys" technikos direktoriumi.

Nors prieš metus už kyšininkavimą pričiuptam politikui įtarimai nepanaikinti, jis vėl galės rūpintis, kad kauniečiai nepritrūktų gaivaus ir tyro gyvybės eliksyro. V.Venslovas tikino kito darbo net neieškojęs. Turbūt tikėjosi, kad „Kauno vandenys“ ir po tarybos rinkimų išliks socialdemokratų tvirtove, o jeigu byla pasieks teismą, tai dar nereiškia, kad jos baigtis pakenks karjerai.

Tiek V.Venslovą, tiek kitus įtariamuosius kyšininkavimu turbūt įkvepia Kauno teritorinės ligonių kasos direktoriaus V.Šiaudikio pavyzdys. Tiek šį žmogų, tiek su juo susijusią seną kyšininkavimo istoriją dauguma kauniečių buvo visai užmiršę, tačiau atskriejo žinia apie tai, kad V.Šiaudikis vėl vadovaus milijonus eurų žarstančiai įstaigai.

Paaiškėjo, kad viename epizode V.Šiaudikis išties paėmė kyšį, tačiau nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas pagal laidavimą. Tokiu atveju žmogus laikomas neteistu.

Kitame kyšininkavimo epizode prokurorai taip pat mano surinkę pakankamai V.Šiaudikio kaltės įrodymų, tačiau bylą teko nutraukti dėl senaties.

Kas galėtų įtikinti, kad valdininkų kyšininkavimas yra blogis, galintis sugriauti karjerą?

„Laikinoji sostinė“ ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.